Ustavni sud doveo liječnike-koncesionare u nepovoljniji položaj

Liječnici u primarnoj zaštiti traže da se koncesija smanji na jednu kunu

Barbara Čalušić

Dobili smo čvrsta obećanja od riječkog gradonačelnika i ministra zdravlja, a donekle i od župana da će učiniti sve što mogu, kaže dr. Sanja Golubović Pavić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine 



RIJEKA Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pored koncesije koju plaćaju županiji i dalje plaćaju i zakup za prostore svojih ordinacija koji su u sklopu Doma zdravlja.


Ova izmjena zakona dogodila se nakon odluke Ustavnog suda koja je na ovaj način pokušala staviti u ravnopravan položaj liječnike koji svoju djelatnost obavljaju u domovima zdravlja i zbog prenošenja sredstava od koncesije ne plaćaju zakup te liječnike koji pored koncesije plaćaju i zakup jer im se ordinacije nalaze u objektima koji nisu u vlasništvu domova zdravlja, a Primorsko-goranska županija prva je već u ožujku počela primjenjivati ovu odluku na ordinacije u koncesiji.


Liječnici-koncesionari koji imaju svoje ordinacije u prostorima Doma zdravlja PGŽ sada uz koncesiju od 1.250 kuna, Domu zdravlja PGŽ plaćaju dodatnih 1.250 kuna. 




  Prema riječima dr. Sanje Golubović Pavić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, liječnicima-koncesionarima dosad su iz Doma zdravlja ispostavljena tri računa za najam prostora koju je Dom zdravlja dobio u najam od Grada Rijeke po simboličnoj cijeni od pola eura. 


  – Kao obiteljski liječnici, koncesionari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zadnjih smo mjeseci dovedeni u vrlo nezavidnu situaciju jer odlukom ustavnog suda moramo plaćati mjesečno i iznos koncesije i iznos najamnine prostora što dosad nije nio slučaj – plaćali smo samo koncesiju. Istovremeno taj novac novac uplaćen županiji ne ulaže se u održavanje naših ordinacija, niti se na bilo koji način vraća u domenu primarne zdravstvene zaštite koju čine koncesionari, a čine joj većinski dio. Prostori u kojima radimo mahom su stari i derutni, a održavamo ih većinom sami, ističe dr. Golubović Pavić. 



Što se tiče posebnih dežurstava u Cambierievoj ulici, zbog čega su sa svih strana u ovom sporu došli i ponešto oštriji tonovi no što je bilo potrebno, moram reći da koncesionari tamo dežuraju već godinama zajedno s kolegama koji su zaposlenici Doma zdravlja. Mi i danas imamo važeće ugovore o posebnim dežurstvima tako da nema mjesta dvojbi da smo ih se voljni pridržavati. Na Županiji je da osigura potrebna sredstva bez da nas primorava potpisivati ugovore s trećom stranom koji bi za nas bili nesigurni i nepovoljni. U tom pogledu se u potpunosti slažemo s gradonačelnikom Obersnelom koji lopticu s pravom prebacuje na Županiju, kaže dr. Golubović Pavić.



 


Kao i njezini kolege ona podsjeća da plaćanjem koncesija i najma, Primorsko-goranska županija zapravo dvostruko ubire novac od liječnika-koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Istovremeno ordinacije iz Doma zdravlja ne plaćaju ni koncesiju, ni najam. Zbog novog nameta liječnici-koncesionari, kako kaže dr. Golubović Pavić, za pomoć su se obratili ministru zdravlja Rajku Ostojiću, županu Zlatku Komadini, gradonačelniku Vojku Obersnelu, predsjedniku Hrvatske liječničke komore Hrvoju Minigu i predsjednici KoHOM-a Ines Balint.


Pritom se pozivaju na odluku o najvećem iznosu koncesije u kojoj stoji da se iznos koncesije može kretati od jedne kune do 1.250 kuna te smatraju da bi u ovoj situaciji s plaćanjem najma prostora realno bilo da koncesija iznosi jednu kunu. 


  – Iznos može smanjiti ministar uredbom, ali i županija, kaže dr. Golubović Pavić dodajući da su liječnici dobili čvrsta obećanja od riječkog gradonačelnika i ministra zdravlja, a donekle i od župana da će učiniti sve što mogu. Grad Rijeka kao vlasnik većine prostora u kojem rade kolege liječnici-koncesionari odrekao se zarade od najma prostora odnosno sveo ga na minimalnu cijenu, znajući da mi brinemo o zdravlju građana Rijeke, ali i stanovnika Primorsko goranske županije, zaključuje dr. Sanja Golubović Pavić.