Olujna bura prouzročila štete

Letjeli kontejneri, gorjeli dimnjaci, ali i krovišta kuća

Ljiljana Hlača

Spremnici uvijek lete kada puše bura / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Spremnici uvijek lete kada puše bura / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Policija apelira na građane da u kontejnere za smeće ne odlažu zapaljive materijale, pepeo, opuške i slično jer mogu izazvati požar i nakon 24 sata



RIJEKA  Od ranih jutarnjih sati je nevrijeme gotovo u cijeloj Hrvatskoj uzrokovalo razne probleme, a nadležne službe u Rijeci intervenirale su zbog odguranih spremnika za otpad na prometnice, oštećenja na prometnoj infrastrukturi, najviše na visećim semaforima i to gotovo po cijelom gradu, otkinutim reklamama, uništenim građevinskim skelama kod zgrada koje su u obnovi.


Na Zametu je odletio komad lima s krova jedne garaže.  


Tijekom jutra Županijski centar Rijeka 112 zaprimio je dvjestotinjak poziva, no oni su se najčešće odnosili na upite građana o prometu. Najviše ih je zanimalo koje su prometnice otvorene za promet i kako stojimo po pitanju trajektnih veza s otocima.




Riječki vatrogasci najviše su posla imali s požarima i porušenim stablima. S nedjelje na ponedjeljak i još tijekom današnjeg jutra do 12 sati bilo je 10 požara, saznajemo.


Gorjeli su najviše dimnjaci, ali i jedna kuća. U dva slučaja, odnosno u Bakru i na Trsatu, požar je s dimnjaka prešao na krov kuće, a požar se dogodio i na Kozali gdje je na adresi Kapitanovo 30 izgorio  krov i kat kuće.


Uzroci ove nesreće se još ispituju, ali najvjerojatnije je i tu u pitanju dimnjak. Porušena stabla su uklonjena s dvije prometnice,  u Ulici Ivana Gorana Kovačića te Ivana Matetića Ronjgova.


Kontejneri KD-a Čistoća najviše su plesali na dijelovima Rijeke koji su na jakom udaru bure – riječ je o Trsatu, Vežici, ali i Krnjevu, Drenovi, Srdočima.


Preporuka je ovog KD-a da u slučaju nastanka oštećenja na vozilu i slično za refundaciju štete dobro imati policijski zapisnik.


–   Zaprimili smo 10 dojava koje se odnose na kontejnere. Kada je ovakvo vrijeme, naše interventne službe odmah odlaze na teren i po dojavi, ali i po izvidu rješavaju problem, saznajemo od glasnogovornika KD-a Čistoća Milana Zagorca.


Međutim, zbog intenzivnijeg loženja nije gorjelo samo u Rijeci. U požaru koji je izbio u nedjelju oko 7 sati u obiteljskoj kući na području Jadranova oštećen je dio namještaja u spavaćoj sobi. Uzrok požara je ljudska radnja, a materijalna šteta će se utvrditi naknadno.


U večernjim satima u nedjelju u obiteljskoj kući u Loparu na Rabu došlo je do požara krovišta koji se proširio i na ostale dijelove kuće.


I požari kontejnera za otpad evidentirani su tijekom subote na području Drenove i Kastva. Požar su ugasili djelatnici JVP-a Rijeka. Stoga policija apelira na građane da u kontejnere za smeće ne odlažu zapaljive materijale, pepeo, opuške i slično jer mogu izazvati požar i nakon 24 sata.