Glavni odbor SDP-a uvjeren u pobjedu Ive Josipovića u prvom krugu

Leko: Josipović ima našu potporu za svoj program; Varga: Bio je to službeni put, ispričavam se

Tihana Tomičić

Glavni odbor SDP-a sastao se na temu predsjedničkih izbora, uz zaključak da kandidat Ivo Josipović realno može očekivati pobjedu već u prvom krugu, te da ima punu potporu SDP-a za svoj program, uključujući i njegov prijedlog izmjena Ustava. Tako je u svojoj izjavi nakon sjedice kazao predsjednik Glavnog odbora Josip Leko. Iduće godine proračun SDP-a iznosit će 40 milijuna kuna, od čega će 15 milijuna kuna osigurati samo za kampanju za parlamentarne izbore koji će se održati za godinu dana.



U Zagrebu se održava sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj je vladajuća stranka usvojila financijski plan za sljedeću godinu i raspravljala o predsjedničkim izborima, a uoči sjednice ministar zadravlja Siniša Varga po prvi puta nakon afere sa službenim vozilom stao je pred novinare te se ispričao za cijeli slučaj:


“Na poziv Zbora trenera i učitelja skijanja pozvan sam kao ministar na seminar o pravima osiguranika u prekograničnom pružanju zdravstvenih usluga. S obzirom da sam znao da će biti i rekreativni dio na tom skupu sve troškove unaprijed sam planirao platiti sam. Međutim, očito je došlo do krivog tumačenja mojih službi u ministarstvu što znači to pravo na korištenje službenog automobila i vozača. Izrazito mi je žao što je došlo do tog propusta u tumačenju propisa, to se nikada više neće ponoviti”, rekao je Varga, dopdajući da je svoje troškove već pokrio.


Na pitanje kako se osjeća jer Vlada zbog njega mijenja cijeli propis, Varga je rekao: “Dapače, nemam s tim problem. Ako je potrebno propis mijenjati neka se mijenja, pa čak i ako nitko ne bude imao pravo na službeno vozilo 24 sata, što se mene tiče to je ok”.




Ovo je prvi puta da je ministar Varga spomnenuo da je u Italiji na skijanju zapravo bio dijelom i iz službenih razloga.


Glavni odbor SDP-a sastao se na temu predsjedničkih izbora, uz zaključak da kandidat Ivo Josipović realno može očekivati pobjedu već u prvom krugu, te da ima punu potporu SDP-a za svoj program, uključujući i njegov prijedlog izmjena Ustava. Tako je u svojoj izjavi nakon sjednice kazao predsjednik Glavnog odbora Josip Leko:


– Apsolutno podupiremo program predsjednika Josipovića, a što se tiče strukture ustavnih promjena, vodit će se i javna i unutarstranačka rasprava o tome kad bude vrijeme, rekao je Leko, koji je odgovarao na pitanje je li SDP složan u podršci cjelovitom Josipovićevom programu, s obzirom da je ranije šef stranke Zoran Milanović bio skeptičan prema novoj promjeni Ustava.Glavni odbor prihvatio je i financijski plan za 2015. godinu, koja je izborna, i u kojoj će budžet vladajuće stranke iznositi oko 40 milijuna kuna.– Novaca nikad dosta, ali situacija nam je stabilna i bez problema ćemo isfinancirati i predsjednički kampanju i parlamentarne izbore, rekao je Leko novinarima.Kako je i prije najavljivao, SDP će Josipovićevu kampanju potpomoći s četiri milijuna kuna, a iduće godine proračun SDP-a iznosit će 40 milijuna kuna, od čega će 15 milijuna kuna osigurati samo za kampanju za parlamentarne izbore koji će se održati za godinu dana. Dapače, u vladajućoj stranci računaju kako bi ovu godinu mogli završiti u plusu od oko devet milijuna kuna. Prošle godine SDP je uprihodio 40,8 milijuna kuna, od čega je 30,48 milijuna dobio iz državnog i lokalnih proračuna. SDP je 2013. godinu završio u minusu od 8,65 milijuna kuna.Ministar obrta Gordan Maras komentirao je i izjave HNS-ovaca, koji su se okupili na svom Središnjem odboru u Zagrebu, a koji su nahvalili uspjehe svojih ministara i poentirali da su pozitivni pomaci zabilježeni baš u njihovim resorima, dok su ostali malo manje uspješni.Baš mi je drago da je kolega Vrdoljak primjetio pozitivne pomake u izvozu i industrijskoj proizvodnji, jer to se u prvom redu odnosi na male i srednje poduzetnike – rekao je Maras koji je čelnik baš tog resora.