Gost iz Njemačke ima posebnu strast

Legendarni Winnetou vratio se na Grobnik!

Alenka Juričić Bukarica

Karl Schlömer Ima dvije knjige prizora iz filmova i, paralelno, fotografija koje te lokacije prikazuju u današnje vrijeme. Ideja je obići sva ta mjesta i na svakom se fotografirati. I to u identičnom kostimu kakvog je nekad na velikom ekranu nosio glumac Pierre Brice glumeći poznatog poglavicu iz romana Karla Maya



ČAVLE  Winnetou se vratio na Grobnik! Rezime je to doista nevjerojatne priče o dječačkom snu i putu do njegova ostvarenja. Ali i ljubavi prema Hrvatskoj, kao i ovdašnjim domaćinima.


  No krenimo od početka. Ovih dana u čavjanskoj Villi Sandi boravio je doista neobičan gost. A već i prijatelj. Karl Schlömer iz Diemelseea, mjesta oko 200 kilometara udaljenog od Kölna, drugu godinu zaredom odsjeda ovdje. I istražuje. Jer njegov je hobi doista pravo istraživanje ovog područja u potrazi za lokacijama na kojima su se snimali filmovi o legendarnom indijanskom poglavici. Priča o Winnetouu njegova je životna strast, kao i sve one osobine koje poznati poglavica predstavlja – iskrenost, hrabrost, srčanost…


   »Ala homo«


Mnogi će se prisjetiti autobusa u nekoliko scena Divljeg zapada snimanih na ovim područjima ili pak onog poznatog »ala homo« kojeg je jedan Grobničan u ulozi statista-člana indijanskog plemena rekao u jednoj sceni. No malo tko zna na kojim su se sve predjelima snimali legendarni filmovi o životu poglavice iz romana Karla Maya. A ovaj fan to doista zna. Dapače, malo je reći. Jer kao zaljubljenik u priču o Winnetouu ima dvije knjige prizora iz filmova i paralelno fotografija koje te lokacije prikazuju u današnje vrijeme. Ideja je, obići ih sve i na svakoj se fotografirati. I to u identičnom kostimu kakvog je nekad na velikom ekranu nosio glumac Pierre Brice glumeći poznatog poglavicu.





 Veliki fan Winnetoua ujedno je i veliki fan Hrvatske. Čak toliko da na svojoj kući u Njemačkoj ima hrvatsku zastavu. Reći će kako je u našu zemlju prvi put stigao zbog Winnetoua, ali kako je sada »u srcu Hrvat«


.   – Sviđa mi se zemlja, mentalitet ljudi, a bome i hrana. Kako bih to opisao? Jednostavno! Kada sam u Hrvatskoj, sam sretan. Ovdje se osjećam doista kao da sam došao doma, otvoreno je kazao ovaj zaljubljenik u Hrvatsku otkrivši još jedan zanimljiv detalj.

  Naime, velik je obožavatelj Marka Perkovića Thompsona za kojeg je kazao kako je najbolji pjevač te promovira iste vrijednosti kao Winnetou – hrabrost, poštenje, iskrenost… Otkrio ga je tako što mu je kći donijela jedan od Perkovićevih albuma. Ljubav prema ovoj glazbi planula je na prvi pogled. Uslijedila je kupnja svih CD-ova, DVD-ova koje je pjevač snimio, a Schlömer je bio i na Perkovićevu koncertu u Essenu. No ne samo na koncertu, već je posjetio i Čavoglave. Na spomen toga da je samo nekoliko dana prije njegova dolaska u Čavle, Thompson na Grobniku imao koncert, samo je kazao – da sam barem prije znao!



  Njemačkog gosta pitali smo odakle takva ljubav prema ovoj priči, odnosno liku.


  – Kada sam imao između šest i dvanaest godina ti su filmovi snimani i prikazivani uz velik uspjeh. Svako je dijete, a među njima naravno i ja, htjelo biti veliki poglavica Winnetou. Nešto kasnije sam želio postati vitez, ha, ha, no uvijek je tu negdje ostala ta ljubav prema priči o Winnetouu, rekao je.


  Slučajno se tako dogodilo da je prije pet godina gledao dokumentarni film o glumcu Briceu.


  – I vratio mi se taj osjećaj iz djetinjstva. Rekao sam si, moram to napraviti, i tako je krenulo, dodao je Schlömer.


   Replika puške


Kontaktirao je fanove Winnetoua, dao izraditi vjernu repliku kostima kojeg je u filmovima nosio glavni glumac, kao i repliku puške. Zbog koje, reći će uz smijeh, nekad ima problema na državnoj granici gdje policiji mora objašnjavati da se radi samo o rekvizitu koji – ne puca.


  Poznavatelj opusa filmova nastalih na knjigama njemačkog književnika Maya, pojasnio nam je kako su četvrti i peti film u nizu snimani na području Grobnišćine i Platka, početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Na ovom području bila su tako indijanska sela, među kojima, selo Šošona. Svoju ulogu u filmovima odigrali su i supovi. Snimalo se kod Plavog mosta u Sobolima, Kamenjaku… Snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran film. I ovi su filmovi kao i ostalih devet bili hitovi. Te pronijeli glas o zemlji u kojoj su snimani.


  Najvjerniji fanovi i dan-danas pohode ove lokacije, a ima ih, reći će naš sugovornik, stotinjak »najzagriženijih«. Uglavnom Nijemaca, s obzirom da je Karl May iz Njemačke, no tu su i fanovi iz Švicarske, Rusije, Belgije i drugih zemalja. Pravi fan mora znati svaki kamen iz filmova, doznali smo. A ovaj je gost doista dokazao kako zna svaki kamen i svaku livadu na ovom području na kojima su snimani prizori s Divljeg zapada. Tako je za posjeta Grobnišćini napravio snimke nekoliko lokacija te ispričao kako je poseban doživljaj bio trenutak kada su mu se, prilikom snimanja, približili poludivlji konji.    

Velebit najpoznatiji


– To je bilo nešto nevjerojatno, istaknuo je pokazujući na smartphoneu »fotku« koja doista izgleda kao da je netom snimljena na američkom Zapadu. Onom »divljem« dakako.


  Pričajući o svojem hobiju, ili bolje rečeno, strasti, otkrio je kako su glavni glumac Brice te njegov »bljedoliki« prijatelj u filmu Lex Barker, koji je utjelovio lik Old Shatterhanda, dok su ovdje snimani filmovi, boravili u Opatiji. Stoga su fanovi nedavno, odlazeći u Starigrad na godišnje okupljanje, boravili u »staroj dami«. Inače, područje Velebita najpoznatije je kao lokacija snimanja, no neke su scene snimane i, primjerice, u Veloj Luci, Bihaću… Istaknuo je kako je upoznao i niz glumaca, među ostalima i svog idola koji je prije tri godine došao na godišnje okupljanje u Starigrad te ostale. Reći će kako je lijepo imati kontakte s ljudima koji su radili na filmu poput Gojka Mitica koji je igrao poglavicu Šošona, ili Vladimira Tadeja koji je radio na scenografiji. Zbog svega toga, ali i ljubavi prema Hrvatskoj, u posljednje dvije godine našu je zemlju posjetio čak šest puta. A moguće je da za koju godinu, kad ode u mirovinu, ovamo i trajno preseli