Subota, 4. srpnja 2015.
Ozbiljne šanse za drugi krug

Laburisti druga po snazi stranka u Rijeci: sazrelo je vrijeme za promjene?

Predrag Šustar / Foto Sergej DRECHSLER
Predrag Šustar / Foto Sergej DRECHSLER
Autor: Tihana Tomičić
Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 8:52

Sazrelo je vrijeme za promjene u Rijeci. To se osjeća na svakom koraku. Mislim da prevladava stav da je svaka vlast promjenjiva, da dolaze nova vremena koja traže nove ljude, da Rijeka predugo stagnira 

RIJEKA  Hrvatski laburisti druga su stranka po snazi u Rijeci, treća u Zagrebu, a laburistički kandidati za gradonačelnike tih dvaju gradova imaju ozbiljne šanse za drugi izborni krug. Rezultati su to ankete koju je na zahtjev Laburista obavila jedna od agencija koja se bavi istraživanjem javnog mnijenja. Što se tiče Rijeke, istraživanje pokazuje da će biti drugog kruga u izborima za gradonačelnika. U prvom krugu uvjerljivo vodi aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) dok laburistički kandidat Predrag Šustar ima ozbiljne izglede da mu bude suparnik u drugom krugu. Kada se gledaju stranke pojedinačno, najjači je SDP, a Laburisti su drugi sa 16 posto. U slučaju kada se gledaju vjerojatne koalicije, na prvom je mjestu ona predvođena SDP-om, a Laburisti koji će izaći samostalno opet su drugi, ovaj put s 18 posto glasova – mada zapravo u koalicije ne idu. Po ovom istraživanju Laburisti su u Primorsko-goranskoj županiji treća lista s 12 posto glasova. 

 Direktan kontakt

S obzirom da su Laburisti relativno malo prisutni u javnosti, osim što je Predrag Šustar bio najavio kandidaturu za gradonačelnika i izjavljivao da se raduje političkom »fajtu« s Vojkom Obersnelom jedan na jedan, ovi su rezultati za njih više nego dobri. Pitali smo Šustara da, međutim, protumači što je razlog tome: loš rad gradske vlasti ili dobar rad Laburista na nacionalnoj razini. 

Obersnel: Po anketi SDP-a ja pobjeđujem u prvom krugu

Šef riječkog SDP-a i gradonačelnik Vojko Obersnel ne uzbuđuje se zasad zbog ovakvih pokazatelja: 

  – U predizborno vrijeme uobičajeno je pojavljivanje mnogih anketa i mnogih navodnih rezultata. No, najčešće se u obrazlaganju ne spominje ni metodologija, ni uzorak, niti što je sve ispitivano. Zato takve rezultate nemam potrebu komentirati. I SDP je u proljeće proveo sličnu anketu po kojoj ja pobjeđujem već u prvom krugu, no, primjerice, tada rejting kandidata Laburista nismo ni mogli ispitati jer kandidat još nije bio istaknut. Jednako tako u Rijeci još uvijek nemamo istaknutog kandidata HDZ-a, a uopće, izuzev tri, mnoge stranke u Rijeci još nisu navele imena osoba koje kreću u utrku za gradonačelničko mjesto. Stoga mislim da je bilo kakvo tumačenje takvih internih anketa, koje su pune nepoznanica, upitno točno i upitno korisno. Jedina stvarno vrijedna »anketa« bit će provedena 19. svibnja ove godine.

  – Naravno da me vesele ovakvi rezultati, to je za nas jako obećavajuće. Ali mi možemo i bolje jer ćemo se posvetiti direktnom kontaktu s građanima, kapilarno ćemo im se obraćati gdje god je moguće. Građani moraju osjetiti da im je lokalna samouprava bliska. Pa i meni bi kao građaninu, a to i jesam – običan građanin, puno značilo da mi netko priđe, predstavi svoj program i objasni svoje stavove. Jer, ovdašnja lokalna vlast jako se udaljila od ljudi, to je atmosfera koja je danas jako primjetna – kaže Šustar. Po njemu, najveći je problem što građani danas, na neki način, pružaju pasivan otpor prema politici, što ih 11 posto u potpunosti ne vjeruje nijednom političaru niti stranci. Utoliko mu je najvažnije da se povjerenje, koje su Laburisti već dobili, ne proigra. 
 

Promjena atmosfere

– Po meni, naš uspjeh koji se vidi u anketama kombinacija je nekoliko faktora. Prvo, Laburisti su danas nacionalno jaka i prepoznatljiva stranka, bliska i politici laburista u Britaniji ili Skandinaviji. A drugo, sazrelo je vrijeme za promjene u Rijeci. To se osjeća na svakom koraku. Mislim da prevladava stav da je svaka vlast promjenjiva, da dolaze nova vremena koja traže nove ljude, da Rijeka predugo stagnira. Ako SDP-ovci u Zagrebu kažu da Zagreb stagnira i da treba promjene, što tek reći za Rijeku?! Po našem mišljenju, Vojko Obersnel već je predugo na istoj funkciji. Pa i po modernim europskim zasadama, čak i po mišljenju nekih uglednih riječkih SDP-ovaca, mandat bi trebalo ograničiti na dva ciklusa. Nakon nekog vremena, čak i da ste najuspješniji, dolazi do zamora materijala, sučeljavanje s problemima popušta – kaže Šustar. 

  Na pitanje u čemu »čita« promjenu političke atmosfere u Rijeci, otvoreno kaže: 

  – Mislim da je ovaj grad predugo sam sebe uvjeravao da je grad luzer. Rijeka to nije. Dapače, ima goleme potencijale, ali pitanje je hoće li ih uspjeti iskoristiti ako na vlasti ostanu oni isti koji grad već vode 12 godina. Ako se politika radikalno ne promjeni, budućnost Rijeke dolazi pod znak pitanja, i to nije nikakva šala. Kvaliteta života u Rijeci mora biti neusporedivo bolja, a javni sektor trebao bi biti puno odgovorniji, inteligentniji i moderniji. Trebao bi znati uskladiti interese biznisa, akademske zajednice i civilnog sektora, koji je baš u Rijeci jak i prepoznatljiv – kaže Šustar. 

 Jako sveučilište

Na pitanje na čiju podršku računa, da li iza njega stoji rektor ili Sveučilište na kojemu radi kao dekan Filozofskog fakulteta, Šustar kaže: 

  – Sigurno riječko Sveučilište vidim kao sveučilište društveno odgovornog i poduzetničkog tipa. Urbani ekonomisti u svojoj teoriji ističu koliko je važna uloga sveučilišta u razvoju neke lokalne zajednice – presudna za razvoj gradova znanja, smart cityja. Jako sveučilište, plus malo i srednje poduzetništvo, i uz to dobra međunarodna povezanost kao treći bitan faktor, formula je modernog razvoja. Rijeka sve to ima i može. Ali očito joj treba promjena koncepta vlasti – uvjeren je dekan Šustar. 

  On ističe da su Laburisti u intenzivnim pripremama za lokalne izbore, kandidati pohađaju intenzivne edukacije, a do kraja siječnja očekuje se i lansiranje novog web sitea sa svim programima, kandidatima i potrebnim podacima za lokalne izbore 2013. 

  Šustar ponavlja da Laburisti na izbore u Rijeci idu sami, a logično je da bi se u drugom krugu, ako ga bude, stranke međusobno podržale. O tome međutim još nije bilo riječi, niti postoji takav dogovor. No važniji od toga za njega je odaziv: »Nije dobro da birači ostanu kući. Neka izađu i izraze svoj stav. To je važnije od svega«, poručuje Predrag Šustar

Komentari

59
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • gospodin Cvetko
  gospodin Cvetko   Objavljeno: 14. svibnja 2013. u 22:23

  hm hm hm ... sazrelo je vrijeme za promjene? ... interesantno kako nitko od političkih stranaka
  neće da podrži onog na korzu ... koji imitira Bika koji sjedi ... ili ti Sitting Bulla ... zar zaista samo
  jedan " penzić " konkretno može svojim primjerom da demonstrira kako je situacija u državi trula

 • paris
  paris   Objavljeno: 14. siječnja 2013. u 1:50

  Možemo mi tu svašta izmišljati, pametovati ili kako god,ali da P Šustar i pobijedi i postane gradonačelnik to mu ništa nebi značilo ako nebi imao i većinu u skupštini grada.može samo doći do još veće anarhije .Primjer za to je Zagreb.Dok je bio članSDP sve je" funkcioniralo",čim je postao "nezavisan" ,njegovi bivši mu okrenuše leđa i nema većinu pa sad muku muči sam sa sobom i čeka nove izbore.Što se događa u samom gradu bolje da i neznamo.Rijeka kako tako funkcionira ali samo zato jer je bačena u provinciju,zato što njoj je uništena privreda koja je ipak nešto značila za Riječane a bome i u bivšoj državi.Gradonačelnik sam ne znači gotovo ništa ako iza sebe nema državu sa strategijom razvoja.To sada kušamo u velikim količinama.

  • blitvakrumpir@yahoo.com   Objavljeno: 14. siječnja 2013. u 19:09

   Ne muči Bandić nikakvu muku,mislim da mu ne mogu ništa.Po tebi bi svaka stranka koja dođe na vlast trebala postavljati gradonačelnike pa da oni iza sebe imaju državu sa strategijom razvoja?Jedino što država nema nikakve strategije....

 • otrov
  otrov   Objavljeno: 13. siječnja 2013. u 22:59

  http://www.21stoljece.hr/site/108-komentari/1758-laburisti-uspjesan-obiteljski-obrt-samo-jednog-covjeka

 • petar pan
  petar pan   Objavljeno: 13. siječnja 2013. u 2:21

  Ne zna Šustar u šta se upušta... Lesar gazi svakog tko pokaže minimum stava različitog od njegovog. Do sada je razbio osiječki, riječki i splitski ogranak. I to sve po istoj šabloni. Obzirom da Šustar ima i neke svoje ambicije i neće vjerojatno biti presretan puhati u rog isfrustriranom i podškolovanom totalitaristi, vjerojatno ćemo i za njega od njegove vlastite sttranke kroz neko vrijeme u novinama čitati izjave da je lijenčina i nesposobnjaković.

 • otrov
  otrov   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 23:57

  Laburisti su velika zabluda. Trebali bi nositi naziv lesarovci. Naime, toliko diktature i samovolje, te nametanja mišljenja i svega drugoga od strane Lesara nema niti u jednoj stranci. Ogranci ne smiju izaći u javnost, ako prije toga taj materijal osobno ne odobri Lesar. Na izborima za ogranke liste članove također potvrđuje Lesar, tako da ako netko to ne ispoštuje biva suspendiran ili izbačen iz stranke. Sud časti laburista radi svaki tjedan i ima posla preko glave. A tek liste za izbore. Svatko tko ide na liste mora napisati životopis i navesti razlog zašto je ušao u stranke. A tek kandidati za načelnike ili gradonačelniek, te župane. Isti nisu smjeli u posljednjih 5 godina biti niti u jednoj stranci.

  • Roven
   Roven   Objavljeno: 13. siječnja 2013. u 9:27

   ima jedan mali problem. čelnici laburista te mjere ne primjenjuju na sebe. lesar je u sabor ušao kao član klasične neoliberalne stranke, a da o vukšićevom uhljebljavanju za vrijeme hdz-ovog režima ne govorim

  • bbsantic
   bbsantic   Objavljeno: 13. siječnja 2013. u 1:47

   Meni su te mjere vrlo pozitivna stvar. Druge stranke u svoje redove primaju svako smeće i iznimno rijetko nekoga isključuju. Baš zbog toga sve stranke izgledaju isto - jer se u njima akumulira hrpa smeća, i onda ih počnu napuštat normalni ljudi.

   Iskreno, sumnjam i da se Laburisti mogu obraniti od toga, ali svaka čast Lesaru na toj selektivnosti.

  • Voladores
   Voladores   Objavljeno: 13. siječnja 2013. u 1:24

   A kako drukčije osigurati poštenje i da nam ne uvale spavače?Još si zaboravio napisati da moramo cinkati roditelje,prijavljivati i djecu ako šta sumnjivo primjetimo,a svaku večer samobičevanjemza svaki slučaj.Tako je to kod nas.Pa ko želi nek izvoli.
   A to sve zato da ne moramo svoje članove slati po sudovima i prijavljivati iz Dorh-u,kao vi drugovi.Mi to prije riješimo!

 • yodahr007
  yodahr007   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 22:45

  svaki grad ima gradonačelnika kakvog zaslužuje
  (inače...pjong jang-rijeka...fora)
  -x-čestitke

 • marijan07
  marijan07   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 21:44

  Šustar je simpatičan i pametan dečko,zasigurno i pošten ali isto toliko inaivan te potpun o zelen što se politike tiče. Vrijeme je sazrjelo za promjene u Rijeci već odavno a ne tek sada. Samo ako se kompletna riječka oporba ozbiljno udruži i postavi jasne ciljeve bez puno taštine i uskih interesa možemo očekivati promjene u suprotnom ove priče ne donose plodove.

 • Nepokolebljiv
  Nepokolebljiv   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 21:03

  Mozda su Laburisti "luzeri" kao sto kazes ali su narodu lopovi dojadili. Sustar moze najaviti "Program 23" pa ce proci kao i SDP s kukuriku na "Programu 21". Lakse je "komicima" lagati narodu jer imaju 70 godina iskustva ali ce prije ili kasnije pasti jer sve zlo pada bolje prije nego kasnije. Nema droge do vlasti a popratna pojava su ljepljivi prsti i korupcija. Bog zna da su se ovi danasnji nakrali i puno upropastili.

 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 20:21

  Sacakajmo da Sustar i Laburisti izadu sa programom.
  posebno me interesira njihov gospodarski program i nacin na koji misle spasavati radna mjesta .
  LzR je jedina do sada izasla sa konkretnim mjerama ...
  Cekamo Laburiste da to isto ucine....

 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 20:20

  Sacakajmo da Sustar i Laburisti izadu sa programom.
  posebno me interesira njihov gospodarski program i nacin na koji misle spasavati radna mjesta .
  LzR je jedina do sada izasla sa konkretnim mjerama ...
  Cekamo Laburiste da to isto ucine....

 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 20:18

  Sacakajmo da Sustar i Laburisti izadu sa programom.
  posebno me interesira njihov gospodarski program i nacin na koji misle spasavati radna mjesta .
  LzR je jedina do sada izasla sa konkretnim mjerama ...
  Cekamo Laburiste da to isto ucine....

 • the best
  the best   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 18:52

  Eto ode KRADESE zauvijek iz Rijeke !!

  • the best
   the best   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 19:06

   KRADEZE nikad nije ni stanovao u Rijeci ! Sve dobro ovoga grada "zasluga" je Partije !

  • the best
   the best   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 19:05

   KRADEZE nikad nije ni stanovao u Rijeci ! Sve dobro ovoga grada "zasluga" je Partije !

 • -x-
  -x-   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 18:32

  Rijeka je hrvatski Pjongjang.

  Reformirane komuniste tu mogu zamijeniti samo nereformirani komunisti.

 • the best
  the best   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 18:00

  Znamo kako su padale sve diktature i sve vječne vlasti !

  • the best
   the best   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 19:21

   Da, svakako, tema je KRADEZE i zdravstveni dgoj, nekažnjeno pušenje droge i slobodni javni pederluk ! To je sve što znate, nesposobnjakovići !

  • the best
   the best   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 18:53

   ZNA SE na isti nacin kako je KRADESE nestao s politicke scene !!

 • the best
  the best   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 17:57

  Rijeka je zaostala i dekadentna sredina, koja si umšlja da je nešto važno i da je naprednija od drugih ! To je zasluga 65 godina vladavine jednoumlja i nezamjenive komunističke partije kojoj suflira partisko glasilo Novi list sa ciljem da građane i dalje drži u zatucanosti !

  • the best
   the best   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 19:06

   Nažalost građana Rijeke, selendra je Rijeka !

  • the best
   the best   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 19:06

   Nažalost građana Rijeke, selendra je Rijeka !

  • the best
   the best   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 18:54

   Odo ja natrag u moju ercegovacku selendru !!

 • blitvakrumpir@yahoo.com   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 17:05

  @F.Čabrijan
  Pa dobro otkad je to gospodarsko znanje uvjet da netko postane gradonačelnikom ?Zar se Obersnel školovao da vodi grad,pa ga vodi.Šustar ima bar toliko gospodarskog znanja kao i Obi da vodi ovaj grad.A mlađi je ljepši i sigurno pametniji od ove potrošene ekipe,koje ljudi preziru.Vrijeme je da ovi odu a jako me zanima gdje bi se to Obi zaposlio,sad kad je izgubio struku? U bolnici?Nema on rezervnu opciju i zato će dati sve od sebe da opstane ili se cijela priča ruši.A da ne pričam o porodičnim kamarilama i generacijama koje su već degenerirale u gradu,zapošljavajući djecu i unuke.Vrijeme je za svježu krv,a građani će to prepoznati!

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 13. siječnja 2013. u 17:38

   @ blitva. Nisam omalovažio Šustarovo zanimanje i njega kao čovjeka, već sam izrazio svoj stav o čovjeku kao "političaru" koji je to postao malo prije članstvom u laburistima, a mogao je ući i u napr. HDZ ili HSLS. Što je On radio zadnjih godina kao političar, ili će biti da to nikad nije bio, a sad bi po nalogu SDP-a izigravao "protivnika" Obersnelu. Uostalom, Obersnel samo figurira, protivnik je moćni Linić, pa se nemojmo varati. I kad Ti blitva pišeš o hrabrosti jer je istaknuo kandidaturu, očito je da nisi baš u konkretnoj politici u ovom gradu i kraju. Biti će još ovakvih kandidata pro forma. Sve će ih SDP lijepo nanizati, ali jedini pravi protivkandidat za sada je g.Švorinić iz Liste za Rijeku, a njega novinarka namjerno ne spominje. No, čini mi se blitva da to Ti jednostavno ne možeš shvatiti. I to je OK. Biti će puno i previše onih koji će i dalje vjerovati SDP-u, odnosno onih koji na ovom portalu ne vjeruju u ono što pišem.(ogranak laburista nema veze s pozadinom ove kandidature, Oni su jednostavno prevareni).

  • blitvakrumpir@yahoo.com   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 19:37

   Pa najlakše je omalovažavati i tražiti potencijalne greške nekome tko ima hrabrosti kandidirati se.Jer mogla bi ta kandidatura Šustaru i štetiti.I alako je dokazivati zašto ne ovo ili ono.Dok je prazan list papira nitko se ne hvata da nešto napravi,a kad neko nešto napiše evo ih stotine kritičara.Pa ajmo jednom za promjenu dati nekome podršku umjesto što unaprijed izjednačavamo nesposobnosti i neznanje,pa onda ništa nema smisla.Mlad je ,obrazovan,izgleda pošteno a gluplji od Obija sigurno nije.Pa ajmo ga podržati.Glasove moje obitelji ima unaprijed!Zbog hrabrosti i zbog promjena koje očekujemo!

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 18:44

   Obersnela treba zmjeniti čovjek koji zna što je poduzetništvo. Obersnel je do mjesta došao tako što je vjerno slušao Linića, i ne nevažno članskom iskaznicom SDPa, ali i članstvom u Partiji.Gradska vlast današnja zna samo trošiti novac građana i izmišljati "potrebne" investicije kako bi opslužili određene poduzetnike. Tako i Šustar koji isto preko laburista želi postati Gradonačelnik, samo što je danas situacija u gradu katastrofa za sve građane osim za vlast, njihove poduzetnike i zaposlenike. Njima je sve OK. Inače, ako Obersnel ne bi ostao kao Gradonačelnik, a opstao ovakav SDP, uopće ne bi bilo problema za Obersnela. Veći bi bio problem za One oko njega koje je On okupio oko sebe, a nemaju realne podloge u znanju da budu tamo gdje su sada. I konačno nije tu uopće u pitanju glavni Obersnel, već neformalna vlast Linića i svih onih koji su iza njega, pa i Novog lista ili KanalaRi,Radija Rijeke i ostalih novinskih i televizijskih dopisništva koje se boje napisati ono što stvarno misle, da im se ne naškodi kao i onoj novinarki na HTV-u.
   Pitanje je što će doći i dolazi do građana recimo uz ovakvi Novi list i manipulacije, jer većina ne raspoznaje manipulaciju, a na oporbi je da se izbori da njihov drugačiji glas dođe do javnosti.

 • Frank Stallone
  Frank Stallone   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 14:16

  Vlast je, kakva god bila, daleko bolje je organizirana i umrežena od ove šačice luzera koji pretendiraju na mjesto gradonačelnika i izbori se ne moraju ni održati jer će se barem uštediti nešto novaca kad je pobjednik i dalje poznat. Jedini spas za Hrvatsku je kad nam zatvore ventil za kredite iz inozemstva i kad se počnu debeli i masni korisnici proračuna glodati međusobno jer neće biti dovoljno za sve. Ovako dok su plaće i provizije sigurne nitko ne talasa jer je svima dobro.
  Onog časa kad kredita više ne bude ubrzati će se raspad i nestanak ove smiješne tvorevine koja se naziva državom, a nakon toga mora biti bolje onima koji prežive.

  • Papaštrumf
   Papaštrumf   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 16:36

   Tebi je to smiješna tvorevina? Meni nije. A time o gradskoj vlasti se mogu složiti, slažem se i da nam državni vrh nije najsposobniji ali dok imamo 20% "Imamo Hrvatsku" zadovoljnih i 20% antiprotivnih te loš 20% koji se nadaju egzistenciji kroz politiku nećemo daleko

  • Frank Stallone
   Frank Stallone   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 15:53

   Nema se s kim boriti. Nije tako jednostavno kao što neki misle, da su političari lopovi, a narod je pošten. Većina Hrvata je ili direktno na proračunu ili u firmama koje žive isključivo od rada sa onima na proračunu. I nikome ne odgovara stanje kad će se ventili zatvoriti. Oni malobrojni nesretnici koji nisu u tome svaki dan strepe hoće li opstati i dobiti plaću.

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 15:26

   @Frank. Čemu razočaranje? I previše je ljudi dalo svoje živote i dijelove svog tijela za ovu državu, da bi se napustila borba za današnjost i bolje sutra naše djece i onih koji dolaze iza nas. Državu su devastirali Oni koji ništa nisu dali za nju, a sve uzeli. Boriti se treba, pa i pisanjem na internetom za ovu državu, ovaj grad. Izbori su prilika da promijenimo za početak bar One koji su nas opljačkali i koji nas i danas pljačkaju na tisuće načina. A Novi list i novinarka će učiniti sve i čine sve da postojeća vlast u Rijeci i dalje ostane na vlasti. Tako treba gledati na ovaj komentar.

  • radnik1
   radnik1   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 14:28

   Ti smatraš da bi raspad i nestanak hrvatske države bio spas za nas?Jako inteligentna zapažanja,možeš to malo bolje elaborirati? Dok se masni i dobro potkoženi počnu međusobno glodati i trošiti pomalo zalihe,gdje će biti radnici?Dva metra ispod zemlje?
   Jesi možda i ti na proračunu?

 • Voladores
  Voladores   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 13:27

  Mislim da Šustar treba uskoro izići sa svojim Programom,naročito sa gospodarskim planom za Rijeku.Nema vremena da se još dodatno razvija Sveučilište koje će onda kroz koju godinu razvijati gospodartvo Rijeke.
  Ljudima je ionako pun kufer tih sveučilišnih radnika kojjih ima preko 1200 i za koje se smatra da jedu kruha bez motike i ne dijele sudbinu građananjer im je plaća uvijek sigurna.
  Kako bi se osjećao jedan Odjel za fiziku riječkog Sveučilišta,da dođu na posao nakon godišnjeg a gazda sve premjestio u Zagreb,kao u slučaju riječke Pletenine Iris? To se sigurno ne bude dogodilo.
  Riječka znanost?HMMMMMMMMM,vrlo sumnjivo,daj ti nama gospodarski program sa kratkim rokovima i ako se ne izvrši.......Ne kažem da ga Obi ima,ali bar bolje laže!

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 15:54

   @Valodores. Vlasti u gradu je bilo važno da građevinari povezani s vlašću lokalnom i državnom rade Kampus, da država izdržava trajno više stotina profesora, da im se grade stanovi, a gdje će završeni studenti sutra raditi to vlast uopće nije briga. Isto tako je s izgradnjom nove bolnice. Glavno da se gradi, kao da zidovi lječe ljude. Dugovi bolnica sve veći, čekanja na preglede sve dulja,vrhunski lječnici slabije plaćeni od običnih zgubidana-političara, itd. Građana sve manje, ali glavno je potegnuti 500 milijuna eura u daljnih desetak godina i osigurati prihode vlasnicima građevinskih firmi i ponekom političaru. Tri bolnice imamo. Skupljaju se donacije za dječju bolnicu da se srede po tri prostorije, kao da se radi o nekoj tuđoj djeci.HDZ-ovca (profesionalni HDZ-ovac) se ne mijenja na mjestu ravnatelja KBC-a jer je za projekt izgradnje nove bolnice. To je današnja situacija u ovom gradu.
   Šustaru i ako napišu program, On jednostavno nema pojma ni o poduzetništvu ni o izlascima iz krize ovog grada i kraja. On se jednostavno nije školovao da bude čovjek koji može jedan grad kao Rijeka izvući iz agonije u koju su je doveli, a i sigurno bi bio lošiji od ovog postojećeg. Takva riješenja za ovaj grad nisu potrebna. Šustar je samo priča SDP-a ispričana preko Novog lista, odnosno igra NL i novinarke s pameću ljudi koji ne mogu znati sve igre i načine na koji se postojeća vlast bori da ostane na vlasti.

 • Roven
  Roven   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 13:14

  treci intervju na dve stranice u novom listu u mjesec i pol dana, a do sada ništa osim jedne te iste pr fraze o promjenama i novim ljudima. nije vrag da je franjo u pravu???

 • vanian
  vanian   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 13:07

  http://youtu.be/BpmFwMJ-xTs

  Molim Vas,POGLEDAJTE

  • Moment Sile
   Moment Sile   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 13:14

   U kakve to ima veze sa Šustarom?

 • el fiuman
  el fiuman   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 13:01

  Nema ikakve logičke osnove da Laburisti imaju 16% u Rijeci i da su druga snaga. Prvenstveno jer:
  - HDZ će vjerovatno napraviti desničarsku koaliciju i oni će uvijek imati svoje glasače za 20%
  - PGS, Akcija mladih, Lista za Rijeku i ostali pikiraju na isto biračko tijelo.
  - Laburisti nisu toliko javno prisutni u Rijeci, jedina njihova dva poznata člana su Šustar i onaj radnik iz 3. maja.
  - Do nedavno su imali raspad sistema u njihovoj podružnici.
  - Nisam vidio shemu te ankete (kad je provedena, koliko ispitanika, koji su bili mogući odgovori, itd...). Mogu i ja reći da je moja nona prva po anketama za titulu vođenja Rijeke....
  - ovo je vjerovatno plaćeni članak

  • neveraskvarnera
   neveraskvarnera   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 23:03

   Pozdrav Moment Sile i Voladores, dobio sam info da me prozivate na netu pa rekoh malo samom sebi da se javim mojim tajnim obozavateljima...
   Tesko mi je vjerovati da vam je moj zivot toliko zanimljiv, no nemam sto skrivati pa slobodno objavi sto god te volja, iskreno me boli ona stvar za tebe i ovog drugog, za razliku od tebe imam pametnijih poslova u zivotu nego objavljivati necije kucne brojeve na internet portalima... Livio D.

  • Moment Sile
   Moment Sile   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 18:13

   Zašto?Je ti tamo sjedište stranke?Kad ćemo opet na planinarenje?Ili me pozivaš na osobno druženje?
   Vuna,a druže?Objavit ću ti druge nickove i kućni telefon pa ćemo da te karamo celu noć!

  • el fiuman
   el fiuman   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 17:31

   Moli se Moment Sile/Voladores da se javi na sljedeću adresu:

   Psihijatrijska bolnica Lopača
   Lopača 11
   Dražice

   unaprijed hvala.

  • Moment Sile
   Moment Sile   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 16:57

   Pa da ja sam jedan/jedna od vas,razmisli malo kako bih znao sve te stvari....Nikad nećeš biti predsjednik!

  • el fiuman
   el fiuman   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 15:08

   hahahaha dečko mislim da ti imaš neke ozbiljne psihološke probleme (ili možda kroničan nedostatak života?) ako imaš takve fiks ideje i patološke manije na poluanonimne članove malih regionalnih stranaka :-D

  • Moment Sile
   Moment Sile   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 15:03

   Šuška se da Livio Defranza nemože dobiti uvjerenje o nekažnjavanju od Suda u Rijeci,pa su maknuli iz vrha stranke,a ne može ni na izbore.Takvi drže predavanja i moralne prosudbe tko je dobar za gradonačelnika Rijeke!I onda kažu da je to Obersnel.Pa da imaš malo stranačke odanosti napisao bi da ima Švorinić.Ili smo zavidni?

  • Voladores
   Voladores   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 14:59

   Iskrenost ti je lajtmotiv?Pa što se onda kriješ iza izmišljenog nicka.Napiši onda ja sam Livio Defranza smijenjen sam sa mjesta predsjednika Liste za Rijeku i sad sam jalan!A vidjeli smo kako su te odje......iz Wikipedije.

   Da je pisanje o trećim osobama kazneno djelo,svi novinari bi već davno bili u zatvoru.
   A i ti prvi kad si ono kako protiv Sanadera,pa ti ga je Jurčić spustio.
   http://www.kastav-crkva.org/blog2009/blog2009.html
   Pročitaj samo u gornjem članku koliko se imena spominje.Ne pitaš se kako sam došao do tvog imena,nego ti je sad neugodno što sam te razotkrio i više nisi uvjerljiv.Pa tuži me!

  • el fiuman
   el fiuman   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 14:40

   @ Voladores, prozivanje trećih osoba bez realnih osnova je kazneno dijelo klevete i ako želiš prozivati nekoga imenom i prezimenom, potpiši se. U suprotnom osim što nećeš biti "fora", ispast ćeš i pi***, a to je još gora osobina...

   Druga stvar, tko god dolazi na ovaj portal ima pravo iznositi vlastito mišljenje argumentima, a moji su : HDZ je uvijek dosad imao svojih 20% na lokalnim izborima u Rijeci (provjeri rezultate prijašnjih lokalnih izbora), PGS, AM i Lista za Rijeku kao i Laburisti ciljaju na biračko tijelo koji ne razmišlja po binarnom sistemu HDZ-SDP.
   Javna neprisutnost nije stvar samo osobnog dojma (riječki ogranak aktivno funkcionira godinu-dvije, i tek kandidaturom Šustara se počelo češće pričati o njihovom budućem rezultatu u Rijeci). S obzirom da nemate status parlamentarne stranke u Rijeci, dobivate puno medijskog prostora...
   Dalje....grafikon ankete nije prikazan kao i kriteriji po kojima je provedena anketa (broj ispitanika, vrijeme, agencija koja je provela anketu...), a što se tiče stanja u riječkoj podružnici HL, zar nije sve do nedavno Ante Buneta dao ostavku i predsjedništvo stranke je imenovalo Vedrana Sabljaka za povjerenika?
   No hard feelings, vjerujem da ćete proći prag ali pričati o tome da ste nakon godinu i pol dana postojanja 2. snaga u Rijeci je nerealno. Možeš ovo prihvatiti i raspravljati protuargumentima ili i dalje biti sanjar i na portalu Novog lista prozivati Petra Perića iz xy stranke jer ti nečija iskrenost smeta...

  • Voladores
   Voladores   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 13:30

   Pa dobro Livio Defranza nije ti fora kao članu Liste za Rijeku,pljuvati po Laburistima?Hoćeš da malo izvučemo vaše prljavo rublje i raspade u središnjici,jer podružnica baš i nemate?
   Loši ste,morate angažirati ovakve kao ja za BI,inače nemate nikakve šanse!

  • Moment Sile
   Moment Sile   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 13:18

   Može biti da SDP ostane prva snaga u Rijeci,a da na izborima pobijedi Šustar.Stvar je u sastavu povjerenstva koje budu brojale listiće.Ako tu Šustar ne bude imao dvojicu od početka do kraja gubi sigurno.Pa ekipa je dobro uigrana,a mislim da su dodatni listići već davno tiskani!Pa pitajte samo Federiku......

 • Janko Sibinjanjin
  Janko Sibinjanjin   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 12:34

  Likove, poput Šustara, Obi smaže nakon obilnijeg ručka. Nema šanse da itko u narednih 5-10 godina ugrozi SDP u Rijeci. Jedino što će dovesti do promjena jest bratoubilački rat unutar samog SDP-a koji će debelog poslat u Barcelonu ili Via Romu te instalirati P. Komadinu. Šuška se da debeli mora biti žrtvovan radi Europe (čišćenje korumpiranih u vlastitim redovima i sl. sranja). Ajmo ''znalci'' poučite starog Janka!

  • Patriot
   Patriot   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 15:58

   Ljudi će - ako ne zbog čega - onda iz dišpeta dat glas Šusaru ... posebice oni koji su dosad apstinirali u glasanju ...

  • Moment Sile
   Moment Sile   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 13:09

   E moj Hunjadi,kapetane Beograda.Ne znam zašto si odabrao takav nick za predstavljanje hrvatskom narodu?Možda priželjkuješ te stvarnosti?
   Kako si došao do zaključka da je Šustar lak zalogaj?Po izgledu?Znaš mu susjede pa su ti rekli?Student si pa ti je predavao?Jesi možda žensko pa te kresao?
   Nepodnošljiva je lakoća kako ljudi donose nečije procjene na temelju ničega.
   Ja sam uvjeren da se u drugom krugu vide Hrvatski laburisti i Lista za Rijeku,a Obi će usprkos plakatima i plaćenoj promidžbi biti ispod 20 %.i to samo zbog inertnosti naroda koji samo lažima vjeruju.

 • gospodin Cvetko
  gospodin Cvetko   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 11:57

  hm hm hm ... Laburisti druga po snazi stranka u Rijeci ... ili druga stranka po snazi u Rijeci laburisti
  eto odnijeli me svi vrazi ... trebalo bi malo elaborirat o kojoj se to radi snazi ... da li je to druga sila jer
  prva sila ni boga ne moli ... pa se postavlja pravo pitanje kakvog kandidata izborna baza zapravo voli
  ipak je sve puno prozaičnije .. sve ovisi o snazi koja se nalazi u takuinu tojest izbornom troškovniku
  gdje će se na Jumbo plakatima servirat ... što se nudi pučanstvu jasno samo na virtualnom jelovniku
  delicije kao blagostanje odnijelo je onih prvih 200 u redu ... bez veze što je zato ostale uvelo u bijedu
  iz tih razloga stanjila se ta nazovi baza ... jer su i zadnje ovce shvatile da birale il ne birale moraju sad
  same o sebi da se brinu ... budući uvijek neki brižni "lopov" vodi domovinu ... taj " use nase i podase "
  postao je egzistencijani aksiom koji provodi i vladajuća kasta ... i sa takvima nam država banana nasta

 • F.Čabrijan
  F.Čabrijan   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 11:03

  Tiha voda brijege dere. Pisanje TT je produžena ruka politike SDP-a u Rijeci, i njihovog alfa čovjeka Linića. Oni upućeniji u politiku znaju da je jedina opozicija Liniću u ovom gradu Lista za Rijeku, no, TT ih namjerno ne spominje. SDP-u odgovara njihov kadar izvjesni Šustar, jer su onda sigurni da Obersnel prolazi. Inače Lesar veoma pazi da mu se u stranku ne ukrcaju igrači,spavači iz vlasti, no, kako mu se je to u Rijeci dogodilo za sada je nepoznanica, odnosno, to je znak da u riječkoj organizaciji laburista nemaju ljudi iskusnijih, koji znaju igre riječkog SDP-a, odnosno svih koji igraju za SDP, što javno, što prikriveno. Jel tko naivan misli da bi tko došao do mjesta dekana a da nije kandidiran od filtera kojeg neformalno ima SDP, odnosno, nezamjenjivi Pavao Komadina. Šime Lučin, kao HNS-ovac nikad do pozicije ne bi došao da ne služi interesima SDP-a, pa i ostali dekani. SDP od mjesne zajednice na gore sve kontrolira, isto kao i u ona vremena. Inače Linić obožava kadrove koji su u "drugim" strankama a služe njemu, odnosno SDP-u.

  • el fiuman
   el fiuman   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 12:53

   Franjo, svaka ti ka' u Njegoša! Sve si rekao...

 • paris
  paris   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 10:22

  Na svakom koraku se spotičem o jednog laburistu a neki kopaju po bajama a TT je našla novu ljubav pa možda nešto i bude.Na Trsatu je veliki potencijal (budući nezaposleni Laburisti).Anketari ne moraju ni maknuti sa Trsata.

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 12. siječnja 2013. u 9:31

  "... dolaze nova vremena koja traže nove ljude ..."

  ... kojima će se stari novinari ispočetka komentarima i panagericima prostituirat kao i onim otprije, starim, potrošenim ljudima ... za svaki slučaj, po onoj: gdje ima volje, ima i načina ...

  PS: a možda će im se - novim ljudima - ovakvim pisanjem pokušat približit, dobit povjerenje, te u tom povjerenju radit za stare, potrošene ljubavi ...