Ozbiljne šanse za drugi krug

Laburisti druga po snazi stranka u Rijeci: sazrelo je vrijeme za promjene?

Tihana Tomičić

Sazrelo je vrijeme za promjene u Rijeci. To se osjeća na svakom koraku. Mislim da prevladava stav da je svaka vlast promjenjiva, da dolaze nova vremena koja traže nove ljude, da Rijeka predugo stagnira 



RIJEKA Hrvatski laburisti druga su stranka po snazi u Rijeci, treća u Zagrebu, a laburistički kandidati za gradonačelnike tih dvaju gradova imaju ozbiljne šanse za drugi izborni krug. Rezultati su to ankete koju je na zahtjev Laburista obavila jedna od agencija koja se bavi istraživanjem javnog mnijenja. Što se tiče Rijeke, istraživanje pokazuje da će biti drugog kruga u izborima za gradonačelnika. U prvom krugu uvjerljivo vodi aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) dok laburistički kandidat Predrag Šustar ima ozbiljne izglede da mu bude suparnik u drugom krugu. Kada se gledaju stranke pojedinačno, najjači je SDP, a Laburisti su drugi sa 16 posto. U slučaju kada se gledaju vjerojatne koalicije, na prvom je mjestu ona predvođena SDP-om, a Laburisti koji će izaći samostalno opet su drugi, ovaj put s 18 posto glasova – mada zapravo u koalicije ne idu. Po ovom istraživanju Laburisti su u Primorsko-goranskoj županiji treća lista s 12 posto glasova. 


 Direktan kontakt


S obzirom da su Laburisti relativno malo prisutni u javnosti, osim što je Predrag Šustar bio najavio kandidaturu za gradonačelnika i izjavljivao da se raduje političkom »fajtu« s Vojkom Obersnelom jedan na jedan, ovi su rezultati za njih više nego dobri. Pitali smo Šustara da, međutim, protumači što je razlog tome: loš rad gradske vlasti ili dobar rad Laburista na nacionalnoj razini. 



Šef riječkog SDP-a i gradonačelnik Vojko Obersnel ne uzbuđuje se zasad zbog ovakvih pokazatelja: 




  – U predizborno vrijeme uobičajeno je pojavljivanje mnogih anketa i mnogih navodnih rezultata. No, najčešće se u obrazlaganju ne spominje ni metodologija, ni uzorak, niti što je sve ispitivano. Zato takve rezultate nemam potrebu komentirati. I SDP je u proljeće proveo sličnu anketu po kojoj ja pobjeđujem već u prvom krugu, no, primjerice, tada rejting kandidata Laburista nismo ni mogli ispitati jer kandidat još nije bio istaknut. Jednako tako u Rijeci još uvijek nemamo istaknutog kandidata HDZ-a, a uopće, izuzev tri, mnoge stranke u Rijeci još nisu navele imena osoba koje kreću u utrku za gradonačelničko mjesto. Stoga mislim da je bilo kakvo tumačenje takvih internih anketa, koje su pune nepoznanica, upitno točno i upitno korisno. Jedina stvarno vrijedna »anketa« bit će provedena 19. svibnja ove godine.



  – Naravno da me vesele ovakvi rezultati, to je za nas jako obećavajuće. Ali mi možemo i bolje jer ćemo se posvetiti direktnom kontaktu s građanima, kapilarno ćemo im se obraćati gdje god je moguće. Građani moraju osjetiti da im je lokalna samouprava bliska. Pa i meni bi kao građaninu, a to i jesam – običan građanin, puno značilo da mi netko priđe, predstavi svoj program i objasni svoje stavove. Jer, ovdašnja lokalna vlast jako se udaljila od ljudi, to je atmosfera koja je danas jako primjetna – kaže Šustar. Po njemu, najveći je problem što građani danas, na neki način, pružaju pasivan otpor prema politici, što ih 11 posto u potpunosti ne vjeruje nijednom političaru niti stranci. Utoliko mu je najvažnije da se povjerenje, koje su Laburisti već dobili, ne proigra.  

Promjena atmosfere


– Po meni, naš uspjeh koji se vidi u anketama kombinacija je nekoliko faktora. Prvo, Laburisti su danas nacionalno jaka i prepoznatljiva stranka, bliska i politici laburista u Britaniji ili Skandinaviji. A drugo, sazrelo je vrijeme za promjene u Rijeci. To se osjeća na svakom koraku. Mislim da prevladava stav da je svaka vlast promjenjiva, da dolaze nova vremena koja traže nove ljude, da Rijeka predugo stagnira. Ako SDP-ovci u Zagrebu kažu da Zagreb stagnira i da treba promjene, što tek reći za Rijeku?! Po našem mišljenju, Vojko Obersnel već je predugo na istoj funkciji. Pa i po modernim europskim zasadama, čak i po mišljenju nekih uglednih riječkih SDP-ovaca, mandat bi trebalo ograničiti na dva ciklusa. Nakon nekog vremena, čak i da ste najuspješniji, dolazi do zamora materijala, sučeljavanje s problemima popušta – kaže Šustar. 


  Na pitanje u čemu »čita« promjenu političke atmosfere u Rijeci, otvoreno kaže: 


  – Mislim da je ovaj grad predugo sam sebe uvjeravao da je grad luzer. Rijeka to nije. Dapače, ima goleme potencijale, ali pitanje je hoće li ih uspjeti iskoristiti ako na vlasti ostanu oni isti koji grad već vode 12 godina. Ako se politika radikalno ne promjeni, budućnost Rijeke dolazi pod znak pitanja, i to nije nikakva šala. Kvaliteta života u Rijeci mora biti neusporedivo bolja, a javni sektor trebao bi biti puno odgovorniji, inteligentniji i moderniji. Trebao bi znati uskladiti interese biznisa, akademske zajednice i civilnog sektora, koji je baš u Rijeci jak i prepoznatljiv – kaže Šustar. 


 Jako sveučilište


Na pitanje na čiju podršku računa, da li iza njega stoji rektor ili Sveučilište na kojemu radi kao dekan Filozofskog fakulteta, Šustar kaže: 


  – Sigurno riječko Sveučilište vidim kao sveučilište društveno odgovornog i poduzetničkog tipa. Urbani ekonomisti u svojoj teoriji ističu koliko je važna uloga sveučilišta u razvoju neke lokalne zajednice – presudna za razvoj gradova znanja, smart cityja. Jako sveučilište, plus malo i srednje poduzetništvo, i uz to dobra međunarodna povezanost kao treći bitan faktor, formula je modernog razvoja. Rijeka sve to ima i može. Ali očito joj treba promjena koncepta vlasti – uvjeren je dekan Šustar. 


  On ističe da su Laburisti u intenzivnim pripremama za lokalne izbore, kandidati pohađaju intenzivne edukacije, a do kraja siječnja očekuje se i lansiranje novog web sitea sa svim programima, kandidatima i potrebnim podacima za lokalne izbore 2013. 


  Šustar ponavlja da Laburisti na izbore u Rijeci idu sami, a logično je da bi se u drugom krugu, ako ga bude, stranke međusobno podržale. O tome međutim još nije bilo riječi, niti postoji takav dogovor. No važniji od toga za njega je odaziv: »Nije dobro da birači ostanu kući. Neka izađu i izraze svoj stav. To je važnije od svega«, poručuje Predrag Šustar