Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
4. travnja 2020.
Reagiranje

Laburisti PGŽ-a: Jakovčićeva ponuda o lokaciji LNG-a nemoralna

David Bregovac / NL arhiva
David Bregovac / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2018. u 17:10 2018-02-19T17:10:00+01:00

 KOSTRENA Laburisti Primorsko-goranske županije su javno izrazili negodovanje zbog problematičnog, upitnog, štetnog te od jedinica lokalne i područne samouprave neželjenog projekta plutajućeg LNG terminala kraj Omišlja. 'U članku objavljenom u Novom listu od 15. veljače pod nazivom: „IVAN JAKOVČIĆ Ne igram ni za Putina ni za Trumpa. Plutajući terminal u Plomin, Urinj ili Bakar“, doznajemo da je europarlamentarac Ivan Jakovčić olako predložio tri nove, zamjenske lokacije za plutajući LNG terminal: Plomin, Kostrenu i Bakar, što smatramo skandaloznim. Svim stanovnicima Primorsko-goranske županije su ove tri lokacije više nego dobro poznate. Lokacije obremenjene onečišćivačima poput INA rafinerije, Luke Rijeka, HEP-a, prema Jakovčiću, mogu poslužiti za dodavanje još jednog onečišćivača', pišu laburisti PGŽ-a.Laburisti ističu da dolazimo u situaciju poput one kad netko odloži jednu vreću smeća pokraj kontejnera, nakon čega se uz nju odloži druga, treća i tako napravi cijela hrpa smeća, pa ćemo tako npr. u Urinju kraj INE i termoelektrane dodati još „samo“ i LNG plutajući terminal!?
'Čudi nas stav gospodina Jakovčića, jer bi zastupnik u Europskom parlamentu prije davanja izjave na konferenciji za novinare morao provjeriti o čemu govori. No, s druge strane, možda to i nije tako neobično, jer Jakovčić dolazi s one strane Učke, pa ne razumije veličinu problema koje naše stanovništvo ima s postojećim industrijskim gigantima', piše laburisti u svom priopćenju.'Doduše, možda su se čelnici s otoka Krka trebali ograditi od ovakve nesmotrene izjave, jer vjerujemo da su oni svjesni da je Riječki zaljev relativno zatvoreno područje te da će se pojavljivanje svakog novog onečišćivača i te kako u našoj mikroklimi osjetiti. Stotine tisuća tona varikine koje bi se ispustile dvadesetak kilometara lijevo ili desno u konačnici će završiti na istom mjestu: u Riječkom zaljevu', ističu laburisti.Laburisti ukazuju na još jedna nesmotrenost: 'je li gospodin Jakovčić uopće provjerio opciju pretvaranja TE Urinj na plin koju u istom članku spominje? Prema dobivenim informacijama, takav bi zahvat bio iznuzetno skup i neisplativ, radi čega to dosada i nije učinjeno'.
Laburisti također postavljaju pitanje je li se itko od nadležnih dosjetio izraditi stratešku procjenu utjecaja na okoliš, koja bi obuhvaćala sve onečišćivače Riječkog zaljeva i sve rizike proizašle iz kumulativnog utjecaja tih onečišćivača?
S druge strane laburisti ogranka Kostrena se pitaju i hoće li Primorsko-goranska županija glasati za zanemarivo pomicanje terminala na novu, sličnu lokaciju ili će stati u zaštitu svojih stanovnika i glasati a priori PROTIV plutajućeg LNG terminala, ma gdje se on planirao izgraditi!?  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.