Atraktivne lokacije

LUKA RAZLIČITOSTI Dalibor Matanić snimao promotivni spot o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture

P. N.

Foto Rijeka EPK 2020.

Foto Rijeka EPK 2020.



Na brojnim riječkim atraktivnim lokacijama snimao se promotivni spot o Rijeci kao – luci različitosti. Spot financiraju Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Rijeke, projekt se realizira u suradnji s Gradom Rijekom i TD Rijeka 2020, a Matanić je izabran temeljem javnog poziva raspisanog prošlog ljeta, navode iz Rijeka EPK 2020.


Produkcija spota o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture je povjerena Filmeriji, riječkoj tvrtki specijaliziranoj za produkciju audio-vizualnog sadržaja, a zadatak je bio prikazati Rijeku kao hrvatski urbani fenomen kojega čini njezina turbulentna prošlost, riječki postindustrijski šarm, multikulturalnost, pop-kultura, otvorenost, slobodoumnost i širina duha.


Foto Rijeka EPK 2020


Foto Rijeka EPK 2020





Scenaristica spota je dramaturginja Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka koja je u scenariju pokušala spojiti – nespojivo tj. spojiti različitosti: “Radi se o jednom sudaru svjetova. Sudaru likova i njihovih karaktera, koji simboliziraju ideju luke različitosti. Ideja je bila izmiješati dokumentarističke materijale i fikciju, a radnju smo smjestili na razne gradske lokacije i u atraktivne prostore. Kako smo to točno napravili, vidjet ćete u spotu. Pokušala sam provokativnim scenama prenijeti duh grada i pogledati ga očima „stranca“, a sve to kroz likove koji su dio povijesti, sadašnjosti i budućnosti Rijeke. Također, kroz scenarij spota nastojala sam provući teme kojima se bave programski pravci Rijeke 2020, da na neki način prezentiramo i sam program.” – rekla je Magdalena Lupi Alvir.


Foto Rijeka EPK 2020


Foto Rijeka EPK 2020



Promotivni spot Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Rijeke koji tematizira Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture ugledat ćemo uskoro, nakon što se Matanićeva ekipa povuče u topli studio na montažu i posao odradi do kraja. Do tada, mašti na volju i zamislite ronioca u Kružnoj ulici ili varioca u publici HNK Ivana pl. Zajca. U spotu će se naći i kadrovi tuluma na krovu Robne kuće RI, odnosno plesa punkerice i zametskog zvončara. Sve je moguće – u Rijeci, luci različitosti.


Foto Rijeka EPK 2020


Foto Rijeka EPK 2020