Dilema

LUCIJAN VUKELIĆ Ispunjava li novi vršitelj dužnosti ravnatelja HZZO-a uvjete iz natječaja

Barbara Čalušić

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Vukelić je, prema objašnjenju resornog ministarstva, pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja stekao obavljajući poslove voditelja kliničkog odjela, člana upravnih vijeća zdravstvenih ustanova, kao i dopredsjednika zdravstvene  komisije Hrvatskog olimpijskog odbora



RIJEKA Ispunjava li novi vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Lucian Vukelić uvjete iz natječaja za čelno mjesto državnog zdravstvenog osiguravatelja koji je, između ostalog, propisivao minimalno pet godina upravljačkog iskustva i je li upravo nedostatak prikupljenog iskustva na upravljačkim funkcijama razlog zbog kojeg je imenovan tek vršiteljem dužnosti, pitanje je koje se ovih dana često postavlja po zdravstvenim kuloarima i u javnosti.


Odgovor ministarstva


Na to je pitanje odgovor najprije stigao iz Ministarstva zdravstva u kojem su ustvrdili da su uvjeti koje mora ispunjavati kandidat za ravnatelja propisani Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, a dr. Vukelić je, prema objašnjenju resornog ministarstva, pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja stekao obavljajući poslove voditelja kliničkog odjela, člana upravnih vijeća zdravstvenih ustanova, kao i dopredsjednika zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora.


Ti se podaci nalaze i na službenim stranicama HZZO-a u životopisu dr. Vukelića koji je na na tom mjestu objavljen prošli tjedan.




Sam dr. Vukelić propitivanje javnosti oko godina njegova upravljačkog iskustva smatra deplasiranim.


– Javni natječaj je bio, on je završen i ako je bilo tko relevantan za taj odgovor, onda je to Ministarstvo zdravstva. Bio sam šef Odjela za športsku traumatologiju Klinike za ortopediju Lovran i to je radno mjesto koje postoji u bolničkoj sistematizaciji, kaže dr. Vukelić.


U njegovoj biografiji na stranicama HZZO-a stoji da je šef Odjela za športsku traumatologiju Klinike za ortopediju Lovran od 2007. godine pa sve do danas kada obavlja dužnost v. d. ravnatelja HZZO-a.


Na pitanje je li tu zapravo riječ tek o nominalnom odjelu lovranske bolnice koji, kako tvrde neki njegovi kolege iz te bolnice, nikad nije proradio, osim što ističe da je riječ o radnom mjestu koje postoji u sistematizaciji, dr. Vukelić dodaje da je praktična organizacija rada i ustroja u bolnici koja se bavi jednom granom medicine, u ovom slučaju ortopedijom, drugačija nego u većim bolnicama gdje postoji jasna podjela.


Bolnički statut


Ravnatelj Klinike za ortopediju i traumatologiju u Lovranu prof. dr. Branko Šestan potvrđuje da se ovaj odjel kao i niz drugih nalazi u bolničkom statutu koji je za njegova tri mandata mijenjan četiri puta. U praksi se, prema riječima prof. dr. Šestana, radi o odjelima 1, 2, 3 i 4 te čije se djelatnosti i vođenje isprepliću.


Potvrđuje i da je 2007. godine nakon što je dotadašnji šef toga odjela iznenada dao otkaz u bolnici na to mjesto imenovao dr. Luciana Vukelića kao vršitelja dužnosti.


– Dr. Vukelić je zapravo uskočio na tu funkciju do provođenja redovnog internog natječaja na kojem je izabran drugi šef odjela, kaže prof. dr. Šestan.


Inače, osim lovranskog odjela koji postoji u bolničkom statutu i u životopisu novog v. d. ravnatelja HZZO-a, dr. Vukelić, inače predsjednik riječkog HDZ-a, ističe da preko 12 godina vodi liječenje sportaša na olimpijskim igrama  kao potpredsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora, da je bio član Upravnog vijeća Klinike za ortopediju i traumatologiju u Lovranu te je još uvijek član Upravnog vijeća KBC Rijeka.


– U KBC-u Rijeka upravo radimo na izgradnji nove bolnice što je, primjerice, vrlo zahtjevan upravljački zadatak. Kada me pitate o upravljačkom iskustvu, mogu vam još navesti i da sam kao načelnik saniteta na ličkom ratištu vodio osam brigada, komentirao je dr. Vukelić.