Predsjednik riječkog HDZ-a

LUCIAN VUKELIĆ Obersnel se nakon 17 godina prvi put susreće s pojmom demokracije

Marinko Glavan

Mi nismo u ove izbore išli da bismo nekog rušili – Lucian Vukelić / Ivica TOMIĆ

Mi nismo u ove izbore išli da bismo nekog rušili – Lucian Vukelić / Ivica TOMIĆ

Sve ovisi o ponašanju gradonačelnika. Što se mene tiče, on može biti kooperativan, može punuditi kvalitetne programe i suradnju, ali prihvaćati i ono što nudi grupacija stranaka koja čini većinu, ili dati ostavku. HDZ je uvijek spreman izaći na izbore, iako je građanima izbora puna pipa



Hoće li Riječani na nove izbore, ili je moguća kohabitacija Gradskog vijeća u kojemu SDP-ova koalicija više nema većinu, s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, razgovarali smo s predsjednikom riječkog ogranka HDZ-a Lucianom Vukelićem.


Hoće li HDZ, ili HDZ u suradnji s drugim strankama ići na rušenje gradonačelnika Vojka Obersnela prilikom izglasavanja proračuna za 2018. godinu?


– Mogu govoriti u svoje ime, jer o tome nismo uopće razgovarali. Smatram da je u ovom trenutku prerano govoriti o bilo kakvom rušenju. Mislim da trebamo stvoriti perspektivno, kvalitetno okruženje, dobru komunikaciju između stranaka i isplanirati proračun tako da on bude u korist svih naših građana. Mi nismo u ove izbore išli da bismo nekog rušili nego da se izborimo za projekte za koje mislimo da su prioritetni u našem gradu. Vjerujem da ćemo u ovoj konstelaciji snaga uspjeti to pretočiti u stvarnost.




Koji su to projekti o kojima će ovisiti vaša podrška proračunu, a time i gradonačelniku?


– To su svi oni projekti koji nisu ostvareni u ovih sedamnaest godina. Pusta obećanja koja smo svo ovo vrijeme slušali pokušavamo pretvoriti u projekte koji će se moći realizirati. Možemo fantazirati, ali kao prvo treba realizirati projekte koji su započeti, za koje postoji dokumentacija. Ono što je kvalitetno, sigurno će se nastaviti, a pokušat ćemo ostvariti i sve ono što smo iznijeli u našem programu.



U kojoj mjeri radom gradskog i županijskog HDZ-a upravlja Oleg Butković? Kakav je vaš odnos s njim, i kakav je njegov odnos prema Rijeci? Često se ističe kako je Božidar Kalmeta, dok je bio na istoj funkciji napravio puno za Zadar, a Žuta Lokva, nizinska pruga, Zračna luka, i drugi projekti iz Butkovićeva resora i dalje su na čekanju?


– Znate i sami što je biti ministar, kako to volimo kolokvijalno reći, mora, neba i zemlje. To je velik broj tvrtki u portfelju samog ministarstva, tisuće zaposlenika, problemi na dnevnoj bazi, od Ubera do potpisivanja ugovora za Pelješki most. Sigurno će u ove četiri godine na red doći i ono što je obećano, a odnosi se na Rijeku i okolicu, i Zračna luka i autocesta i tako redom. Ne sumnjam da će on ispuniti sve što je obećao.



Povjerenje ključno


Hoćete li formalizirati suradnju s nekom od stranaka u Gradskom vijeću i time ojačati svoju poziciju?


– Nismo o tome razgovarali ni razmišljali. Smatram osobno da to nije ni potrebno, jer vjerujemo jedni drugima, i nakon što smo upoznali ljude, razgovarali s njima, moje mišljenje je da je nepotrebno bilo kakvo forsiranje stavljanja nečega na papir. Povjerenje je u ovom trenutku ključno.


Zašto nemate povjerenja u svog bivšeg člana i kandidata za gradonačelnika Hrvoja Burića? Je li točno da je vaš uvjet bio da jedino on ne može biti predsjednik Gradskog vijeća?


– To nije istina. U razgovorima s ljudima iz ostalih stranaka nikada nisam to tražio, niti smo o tome uopće razgovarali. Od mene to sigurno nije poteklo, a niti od ostalih članova HDZ-a koji su sudjelovali u razgovorima s drugim strankama.


Znači li to da biste podržali izbor Hrvoja Burića za predsjednika Gradskog vijeća za godinu, dvije ili tri, s obzirom da je dogovoren »rotacijski« izbor predsjednika?


– To je stvar budućnosti. Izabrali smo predsjednika Gradskog vijeća. Smatram da je potreban kontinuitet, te da čovjek koji je započeo mandat na toj poziciji, to i završi.


Je li točno, kao što tvrdi Hrvoje Burić, da je Vojko Obersnel HDZ-u nudio postizbornu suradnju i mjesto predsjednika Gradskog vijeća?


– Meni to nije nudio, niti sam imao ikakve kontakte s njim. A i da jesam, to bih sigurno odbio. Takva suradnja ne dolazi u obzir, jer se to protivi svemu što radim u zadnjih skoro trideset godina. Ne, ta suradnja, po meni osobno, ne dolazi nikako u obzir.


U SDP-u su šokirani


Što mislite o Obersnelovim izjavama da je izbor kandidata Akcije mladih za predsjednika Gradskog vijeća bio silovanje demokracije?


– Mislim da su u SDP-u i strankama njihove koalicije šokirani. Šok je nastao u trenutku kada su shvatili da su stranka koja nema koalicijski potencijal, te kad su shvatili da više nemaju apsolutnu moć, kao i da više nema mašinerije koja će dizati ruke u Gradskom vijeću koja će prihvaćati sve prijedloge gradonačelnika. Iz te konsternacije vjerojatno je krenulo nezadovoljstvo, a onda i silovanje demokracije na njihov način, kroz razne spinove, način komunikacije koji nameću kroz medije. Mislim da je evidentno tko je tu za demokraciju, a tko protiv nje, jer nakon 23 godine, ili 17 godina Obersnelove vladavine, on je ostao bez svoje mašinerije i sada se po prvi puta susreće s pojmom demokracije.


Je li u sadašnjem odnosu snaga moguća kohabitacija svih stranaka u gradskom parlamentu i Vojka Obersnela kao gradonačelnika?


– Smatram da sve ovisi o ponašanju gradonačelnika. Što se mene tiče, on može biti kooperativan, može punuditi kvalitetne programe, kvalitetnu suradnju u Gradskom vijeću, ali i prihvaćati i ono što nudi grupacija stranaka koja čini većinu u gradskom vijeću, ili dati ostavku. HDZ je uvijek spreman izaći na izbore, iako mislim da je građanima, što bi se reklo po domaći, puna pipa izbora i glasovanja. Stvar je samo kvalitetne suradnje.


Nismo bauk


Hoćete li tražiti izmjene poslovnika Gradskog vijeća, kako bi ono dobilo veće ovlasti, te hoćete li tražiti da stranke participiraju u nadzornim odborima gradskih tvrtki i institucija, proporcionalno udjelu u Gradskom vijeću?


– To su stvari o kojima smo razgovarali s partnerima. Tražit ćemo smanjenje ovlasti gradonačelnika i povećanje ovlasti Gradskog vijeća. Vrijeme je da se gospodin Obersnel upozna s demokracijom. Što se tiče nadzornih odbora, odnosno sudjelovanja u radu gradskih tvrtki, sigurno ćemo participirati u njihovom radu, jer građani su nam dali povjerenje da vodimo njihov grad.


Kakva je situacija u gradskoj organizaciji HDZ-a i kakav je vaš odnos s Kristjanom Staničićem, koji se sve češće spominje kao novi predsjednik riječkog ogranka stranke?


– Izuzetno smo zadovoljni s situacijom nakon izbora. Smatram da smo mogli napraviti i više, iako smo imali lagani hendikep, jer se pojavilo više stranaka na centru i desnom centru, ali mogli smo i bolje. Mogli smo ući u drugi krug izbora za gradonačelnika i ostvariti bolji rezultat. Međutim, nećemo se žaliti, ovo nam je samo podstrek da krenemo naprijed, u rješavanje problema naših građana, kojima se želimo predstaviti kao stranka koja nije, kako to izjavljuje gospodin Obersnel, krenula u nekakvu konzervativnu revoluciju u Rijeci, nego kao ljudi koji su odrasli u ovom gradu i znaju što građane muči i što im treba. Nitko ne može od nas stvarati nekakve bauke i nama plašiti malu djecu. Što se tiče Staničića, njega sam ja kooptirao u zadnjem mandatu gradskog odbora. To je mlad i izuzetno kvalitetan čovjek, koji će sigurno dati veliki doprinos radu u Gradskom vijeću i samoj stranci. A po pitanju mog nasljednika, ostavimo to unutarstranačkim izborima. Ja sam već drugi mandat na čelu gradskog HDZ-a, i kod nas je demokracija uvijek dobrodošla, pogotovo sada po sistemu jedan čovjek – jedan glas. Svi imaju pravo kandidirati se i, dapače, poželjno je da kandidata bude što više.