Samozatajna grana

LJETNA ŠKOLA CSI U RIJECI Forenzičari u borbi protiv trgovine ljudima

Ingrid Šestan Kučić

Foto Reuters

Foto Reuters



RIJEKA – Ljetna škola CSI okupila je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci predstavnike Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, državnog odvjetništva te druge stručnjake vezane uz medicinsku struku koji će tijekom dva dana stjecati znanja iz područja forenzike i sudske medicine. Riječ je o simpoziju koji drugu godinu organiziraju Zavod i Katedra za sudsku medicinu i kriminalistiku riječkog Medicinskog fakulteta, a prema riječima predstojnika prof.dr. Dražena Cuculića ovogodišnja je novost dolazak gostujućih predavača iz Spilta, Ljubljane te Beograda.


– Cilj Ljetne škole je upoznati polaznike s najnovijim dostignućima forenzičnih znanosti i njihovoj primjeni u sudskomedicinskoj praksi. Jedan od ciljeva je i popularizacija sudske medicine koja je prilično samozatajna grana. Tijekom dva dana polaznici će se upoznati s različitim temama, a jedna s kojom se još nitko nije bavio je trgovanje ljudima s aspekta forenzike, istaknuo je prof.dr. Cuculić.


Forenzičari / Foto M. Gracin


Forenzičari / Foto M. Gracin





Na činjenicu da se o forenzici malo zna upozorio je i dekan Medicinskog fakulteta prof.dr. Tomislav Rukavina, dok je jedan od gostujućih predavača, prof.dr. Đorđe Alempijević, šef Katedre za sudsku medicinu Instituta za sudsku medicinu »Milovan Milovanović« Medicinskog fakulteta u Beogradu, polaznike Ljtne škole upoznao s ulogom forenzičara u  prevenciji torture i mučenja u zatvorskom sustavu istaknuvši da se radi o jednoj od značajnijih uloga o kojoj se malo govori i zna.


Forenzičari / Foto M. Gracin


Forenzičari / Foto M. Gracin



– Tortura je problem globalnih razmjera. Psihičkog i fizičkog zlostavljanja ima u svim zemljama, a neki od razloga su ponavljanje nekažnjivosti počinitelja, kao i činjenica da žrtve nerado govore o tome te da je teško dokazati da je netko bio povrijeđen, kazao je prof.dr. Alempijević. U sklopu Ljetne škole upriličena je i izložba plakata s raznih međunarodnih kongresa na kojima su sudjelovali djelatnici  Zavoda za sudsku medicinu.