Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1n
Sutra: 1° 1° 1n
21. siječnja 2020.
Briga o zdravlju

LISTE ZA EKG SRCA VEĆ POPUNJENE Kastavci pohrlili na besplatne preventivne preglede

snimio Marin Aničić
snimio Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2019. u 23:00 2019-04-08T23:00:46+02:00

Prevencija je pola zdravlja i mi kao Grad tu možemo puno učiniti i na taj način potaknuti građane da više skrbe o vlastitom zdravlju. Sa stručnim ljudima i našim Odborom na prevenciji radimo već godinama i stalno uključujemo nove inicijative stoga sam siguran da će i ova manifestacija postati tradicionalna i sve sadržajnija.

KASTAV - Prvog dana Tjedna zdravlja, nove manifestacije posvećene preventivi i poboljšanju životnih navika, Kastav je bio prepun posjetitelja koji su došli na 30. Zeleni Kastav, sajam zdrave hrane, te na brojne preventivne preglede i predavanja koji su tek uvod u ono što građane Kastva očekuje do subote. Još proteklog tjedna bile su popunjene liste za EKG pregled srca, dermatološki pregled, te mjerenje tlaka i šećera u krvi što je dokaz da se Kastavci žele brinuti o zdravlju, a u tome im pomaže i Grad Kastav koji ove godine za zdravstvo u proračunu izdvaja gotovo 400 tisuća kuna.

Iako su preventivni pregledi sufinancirani već dugi niz godina, od sada se obilježava i Tjedan zdravlja kao objedinjena manifestacija koja nudi pregršt zanimljivih savjetovališta, radionica, pregleda i predavanja, a koju Grad organizira u suradnji s Odborom za zdravstvo, socijalnu skrb, ravnopravnost spolova i osobe treće životne dobi.

Stoga su jučer gradonačelnik Matej Mostarac, te predsjednik Odbora, dr. Leon Kunišek, te članovi Odbora Agneza Grgurina i dr. Ante Škrobonja upriličili konferenciju za novinare na kojoj su predstavili bogat program.

- Prevencija je pola zdravlja i mi kao Grad tu možemo puno učiniti i na taj način potaknuti građane da više skrbe o vlastitom zdravlju. Sa stručnim ljudima i našim Odborom na prevenciji radimo već godinama i stalno uključujemo nove inicijative stoga sam siguran da će i ova manifestacija postati tradicionalna i sve sadržajnija.

Prezentirali defibrilator

Jučer je u Vijećnici održana i prezentacija suvremenog defibrilatora AVD, koji je također kupljen sredstvima Grada Kastva i koji će svoje mjesto će naći u sportskoj dvorani „Matija Katalinić“. Uređaj je poznat po jednostavnoj primjeni stoga i laici njime spašavaju živote, a na području Kastva je nekoliko osoba, među njima treneri i učitelji, već prošlo edukaciju.

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a izrađena je Slika zdravlja Grada Kastva dokument koji nam pruža temelje za planiranje preventivnih pregleda, kazao je Matej Mostarac dok je dr. Kunišek predstavio program prvog kastavskog Tjedna zdravlja.

- S ciljem podizanja svijesti o zdravom načinu života kao prevenciji bolesti, program smo podijelili u šest cjelina posvećenih srcu, koži, zdravlju žena, zdravoj prehrani, mentalnom zdravlju i kretanju. Programi su u potpunosti besplatni za naše građane, odaziv je već prvog dana odličan i pozivam sve naše građane da nam se priključe u programima, kazao je dr. Kunišek.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.