Pune ruke posla

LEDENI KAOS Brojne prometne nesreće na području PGŽ-a, na riječkoj Hitnoj gužva zbog lomova

Sanja Gašpert

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Riječ je o pješacima svih životnih dobi, a zabilježene su tri sumnje na lom kuka, dvije na lom potkoljenice, iščašeno rame, razbijena glava, ozlijeđeno koljeno, kaže ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davor Vukobrat



RIJEKA Ceste Rijeke i okolice, Matulja, Opatije i Viškova ujutro su bile su okovane ledom, što je stvorilo brojne probleme u prometu, bilo je nekoliko prometnih nesreća, srećom bez ozlijeđenih, padova pješaka na ledu, a dio osnovnih škola zbog sigurnosti za učenike ili manjeg dolaska ostao je zatvoren.


Ledena podloga napravila je tijekom jutra puno problema na cestama na Zametu i Srdočima, a zbog zaleđenog kolnika jedno vrijeme bila je zatvorena dionica ceste od Kuka do benzinske pumpe Adria Oila na području Matulja.


Brojni sudari automobila zabilježeni su na području Zameta, nedaleko sportske dvorane, a odvijanje prometa na dionici Štefani-Rujevica-Turnić tijekom jutra bilo je gotovo nemoguće.




Gotovo opasno bilo je i putovanje prema Opatiji, sve dok prometnice nisu bile posute solju. Tijekom jutra dogodilo se devet prometnih nesreća, među kojima sedam na području grada Rijeke i dvije na opatijskom području, ali, nasreću, sve samo s materijalnom štetom.


Na otocima Krku i Rabu ukinuti su zimski uvjeti, no oni još uvijek vrijede za grad Rijeku, riječko zaleđe, zaleđe Kraljevice, Bakra, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Klanu, Kastav, Matulje, Viškovo i Grobnik. Stožer Zimske službe Grada Rijeke izdao je nalog o spuštanju II. stupnja pripravnosti u petak od 18 sati, a s obzirom na porast temperature zraka i prognozu koja ne predviđa snježne padaline. Tako na snazi ostaje I. stupanj pripravnosti.



Prema riječima ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Davora Vukobrata, u petak ujutro bio je pojačan promet na Hitnom traktu KBC-a Rijeka, gdje je u kratko vrijeme bilo deset intervencija u kojima su liječnički obrađene osobe s prijelomima različitih dijelova tijela – od gležnja i kuka do laktova, a dio snimki bio je na rendgenskom očitovanju, tako da je moguće da taj broj bude i veći.


– Radi se, uglavnom, o pacijentima koji su jutros doživjeli pad na ledom okovanim riječkim ulicama. Riječ je o pješacima svih životnih dobi, a zabilježene su tri sumnje na lom kuka, dvije na lom potkoljenice, iščašeno rame, razbijena glava, ozlijeđeno koljeno. Padovi su se dogodili uglavnom na području prigrada i u zapadnom dijelu Rijeke te jedna u Jadranovu, kaže Vukobrat.


Dodaje kako je bilo i uobičajenih posjeta kroničnih bolesnika, ali ništa pojačano. Preporuka je da ljudi, posebice starije životne dobi te bolesnici kroničari ne izlaze van po ovakvom vremenu te da im drugi donesu ono što im je potrebno. Također, trebaju redovito uzimati svoju terapiju, ističe Vukobrat.