Točka na "i"

Kvarner nadomak rekorda: Blagdani će napuniti hotele za kraj teško ponovljive turističke godine

Biljana Savić

Božićne goste uglavnom je poslužilo vrijeme / Foto Marin ANIČIĆ

Božićne goste uglavnom je poslužilo vrijeme / Foto Marin ANIČIĆ

Novogodišnji gosti stavit će točku na »i« rekordne turističke godine čije će rezultate biti teško ponoviti, no i ovi blagdani su dokazali da turisti vole kvarnerske turističke destinacije i vjerno im se vraćaju



RIJEKA – Na kvarnerskim otocima božićne je blagdane dočekalo oko tisuću i pol gostiju, a najviše ih je čak oko tisuću bilo na Krku, što u hotelima, što u smještaju u domaćinstvu. Za razliku od ljetne sezone, na Krku je bilo najviše domaćih gostiju koji su ostvarili više od 400 noćenja, zatim Slovenaca koji su ostvarili više od 300 noćenja, a krčke su smještajne kapacitete u pristojnom broju popunili i Austrijanci, Nijemci i Mađari.


– Božić je na otoku Krku proslavljen u duhu tradicije, kod kuće u obiteljskom zajedništvu i okupljanju, pa je u svim mjestima bilo veselo i ugodno decentno druženje, kaže nam direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale i najavljuje da će na zlatnom otoku za organizirani doček Nove godine biti otvoreni Hoteli Njivice, Beli Kamik, Malin, Dražica i Marina u Krku i Hotel Vinotel Gospoja, dok će hotel Kanajt u Puntu biti otvoren bez organiziranog dočeka.


– U prosincu očekujemo oko 2.000 dolazaka i 6.000 noćenja, pa će otok Krk završiti najplodonosniju turističku godinu s oko 828.000 dolazaka i 4,7 milijuna noćenja, najavljuje Šale.


Sadržajni programi




Otok Lošinj posjetilo je oko 300 gostiju, koji su ostvarili 1.380 noćenja. Najbrojniji su bili iz Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Austrije i Italije.


Vittorino Arrigoni i Alma Viscardi / Foto Marin ANIČIĆ


Vittorino Arrigoni i Alma Viscardi / Foto Marin ANIČIĆ



– Veći broj dolazaka i noćenja očekuje se za novogodišnje blagdane, kad će na Lošinju Novu godinu dočekati oko 2.500 gostiju u hotelima Vespera, Punta, Aurora i Televrin. Već tradicionalno i kamp Čikat organizira doček, te će 200-tinjak gostiju odabrati novogodišnju večer sa zimskim boravkom u kampu. Za sve one koji se odluče za doček na otvorenom uz Hladno pivo na raspolaganju su im brojne sobe i apartmani u privatnom smještaju. Uz božićno-novogodišnji provod na Lošinju zaključujemo ovu turističku godinu s ostvarenih više od 306.000 dolazaka i 2,3 milijuna noćenja, najavljuje direktor TZG-a Maloga Lošinja Dalibor Cvitković.


I otok sreće bilježi lijepe rezultate. Rab su posjetili Švicarci, Hrvati, Austrijanci, Nijemci te Slovenci. Iako Rab u spomenutom razdoblju ove godine bilježi pad u odnosu na lani, razloga za brigu nema, ocjenjuje direktorica TZG-a Raba Ivana Matušan.


Chan Ming i Lisa Man / Foto Marin ANIČIĆ


Chan Ming i Lisa Man / Foto Marin ANIČIĆ



– Vremenske neprilike bile su dodatni izazov ovog Adventa, a objekti koji su zbog nužnog renoviranja zatvorili vrata, nedostaju u statistici. Upravo zbog saznanja da će manji broj hotela u biti otvoren te će da to prouzročiti manje dolazaka i noćenja zbog održanja standarda najljepšeg otočnog adventa program je još sadržajniji nego lani, ocjenjuje Matušan i naglašava da je program bio izuzetno posjećen kako od lokalnog stanovništva, tako i od strane turista.


– Žive jaslice, paljenje adventske svijeće, program Badnjeg jutra uz Djeda Božićnjaka padobranca, gastro ponuda udruga i zabavni program unijeli su živost u destinaciju, a već se stvorila i sintagma među Rabljanima o radu za vrijeme »zimske sezone«, kaže nam Ivana Matušan i najavljuje da se u ostatku adventa očekuje odlična popunjenost s obzirom na program te glavnu zvijezdu dočeka na trgu Municipium Arba Petra Grašu. Hotel Padova također organizira doček za svoje goste, kao i čitav niz ugostiteljskih objekata.


Mirela i Nikola Krijan / Foto Marin ANIČIĆ


Mirela i Nikola Krijan / Foto Marin ANIČIĆ



– Kako je Grad Rab i ove godine bilježio rekorde, tako će i završiti i ovu godinu, s oko 190 tisuća dolazaka i 1,5 milijuna noćenja, što bi u postocima značilo 8 posto više nego lani u dolascima te 6 posto više nego lani u noćenjima.


Oduševljeni Opatijom


U Opatiji je Božić dočekalo oko 2.700 gostiju i ostvareno je oko 8.000 noćenja. Goste je dočekao bogat program u sklopu opatijskog Adventa. U ponudi je bilo aktivnosti za najmlađe, ali i koncerata i zabave za sve uzraste na mrkatu, kod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, na i oko klizališta na Ljetnoj pozornici. Gosti su se u gradu pod Učkom zadržali tri do četiri dana i uglavnom uživali u šetnji i wellness ponudi hotela. Uglavnom suho vrijeme omogućilo im je da razgledaju čitav grad, ali i zaustave se na atraktivnim gradskim lokacijama i popiju kuhano vino, uživaju u glazbenim sadržajima, ali i osjete »bilo« grada.


Chan Ming i Lisa Man u Opatiju su stigli iz dalekog Hong Konga. Tijekom četiri dana boravka vrijeme su uglavnom provodili šetajući gradom, a otišli su i na dva izleta u Istru – u Pulu i Rovinj.


– Opatija je jako lijepa, obišli smo i lokacije na kojima se održava advent i uživali u ugostiteljskoj ponudi, kupovali suvenire i uglavnom vrijeme provodili u šetnji. Naše putovanje ovdje ne završava, sada nastavljamo put za Split i Dubrovnik – rekao je Chan Ming dok je razgledavao oldtimere na opatijskoj Slatini.


U Opatiju su prvi put iz Bergama stigli i Alma Viscardi i Vittorino Arrigoni i to sa širom familijom. Odsjeli su u hotelu Admiral, a za jučerašnjeg kišnog jutra otišli su u još jednu šetnju gradom.


– Opatija je predivna, u gradu se osjeti duh Božića. Vrijeme smo proveli s obitelji, šetali, razgledavali grad. Iznenađeni smo kako je sve jako čisto i uredno – rekla je Viscardi.


Mirela i Nikola Krijan iz austrijskog Klagenfurta kažu kako nisu mjerodavni ocjenjivati Opatiju jer su oni u nju doslovce zaljubljeni. U Opatiju dolaze 10 do 12 puta godišnje, praktički kada god stignu.


– Ljubav se ne može objasniti pa tako ni ova naša prema Opatiji. Ovaj grad sviđa nam se i u siječnju i usred ljeta. Tu se uvijek dođemo opustiti, uživati u šetnji, wellnessu i prepustiti se romantici. Ako postoji izabrano mjesto, to je onda ovaj grad u kojem se nikad dosad nismo uspjeli posvađati. Tu našu ljubav prenijeli smo i na djecu, pa je tako sin rekao da će se sigurno jednog dana oženiti u crkvi svetog Jakova i svadbu održati pod kristalnim lusterima hotela Kvarner – rekla je Mirela Krijan.


Novogodišnji gosti stavit će točku na »i« rekordne turističke godine na Kvarneru čije će rezultate biti teško ponoviti, no i ovi blagdani su dokazali da turisti vole kvarnerske turističke destinacije i vjerno im se vraćaju.