Kandidat Akcije mladih

Kurelić: Osnovni razlog moje kandidature su decentralizacija i regionalizacija, i mislimo da možemo pobijediti

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA – Županije moraju biti koordinator svih gradova i općina na svom području, njihov birokrtaski alat za borbu protiv centralizacije, za realizaciju EU projekata i pravo čovjeka na dostojanstven život, poručuje kandidat Akcije mladih za župana Bojan Kurelić.


– Osnovni razlog moje kandidature za župana su decentralizacija i regionalizacija. Imamo župana koji tu dužnost obnaša 16 godina i nikad nije otvorio tu temu. Struka i politika tu moraju dati svoje mišljenje i pokrenuti taj proces. U ovakvom sustavu 90 posto sredstava ostaje državi, pet posto Zagrebu, a ostatak svima ostalima, ističe Kurelić.


U Akciji mladih ističu da neće stupati u postizborne koalicije, ali namjeravaju podržati sve što je u interesu građana ovog kraja.




– Prema prvim anketama dobivali smo šest posto glasova, sad smo 12 posto. Uvjereni smo da ćemo ući u drugi krug. Mislimo da možemo pobijediti u Rijeci jer desnica u Rijeci ionako ne može pobijediti Obersnela, a svi ostali kandidati ili su bili u koalciji sa SDP-om ili su s njima pregovarali za fotelje, smatra Andrej Briščik kandidat Akcije mladih za riječkog gradonačelnika.


On smatra da je za Rijeku najbitnije da se njezini građani koji su se tijekom proteklih godina iseljavali u druge gradove i države počnu vraćati natrag. Za rast grada osigurat će, između ostalog, bolje uvjete za poduzetnike.


– Grad Rijeka trenutno u poduzetništvo ulaže jedan posto proračuna. Mi u poduzetništvo mislimo uložiti 15 posto što u predstojeće četiri godine iznosi 500 milijuna kuna, poručio je Briščik.