Akcija mladih

Kurelić: Hrvoje Burić je kum u interesnom braku SDP-a i HNS-a, a pir će biti na sjednici Vijeća

Damir Cupać

Bojan Kurelić / foto: S. JEŽINA

Bojan Kurelić / foto: S. JEŽINA

Akcija mladih neće podržati kreditno zaduženje Grada Rijeke za oko 160 milijuna kuna zbog toga što je Grad Rijeka ionako već prezadužen



RIJEKA Županijski vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić najavio je da će se političkom trgovinom između starih prijatelja SDP-a i HNS-a, kojoj će »nezavisni« Hrvoje Burić, biti kum vratiti apsolutizam Vojka Obersnela, a pir će se održati na sjednici Gradskoga vijeća.


Kurelić je najavio i da Akcija mladih neće podržati kreditno zaduženje Grada Rijeke za oko 160 milijuna kuna zbog toga što je Grad Rijeka ionako već prezadužen.


Na pitanje je li Akcija mladih protiv projekta EPK jer će se tim novcem financirati gradsko učešće u financiranju, Kurelić je kazao da AM nije protiv EPK.




– Planirana smjena predsjednika Gradskog vijeća Grada Rijeke Tihomira Čordaševa će biti završni čin političke trgovine koja se priprema u Gradu koji teče zadnjih šest mjeseci nakon što je Vojko Obersnel shvatio da Tihomir Čordašev i Akcija mladih nisu na prodaju.


Ukazao se Hrvoje Burić koji nakon što je naplatio svoju poziciju odlučujućeg glasa u Županiji konačno je dočekao priliku da svoj glas odluke naplati u i Gradu Rijeci, izjavio je Kurelić. On je uvjeren da će na taj način umjesto demokracije i kohabitacije Gradskog vijeća i gradonačelnika ponovo na sceni biti apsolutizam Vojka Obersnela začinjen HNS-ovim uhljebima Andrejem Poropatom kao poslušnim predsjednikom Gradskog vijeća i Janom Sertić kao novom pročelnicom Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke.


– Ista ta Jana Sertić preko HDZ-ovih veza dobila je posao u ACI-ju, a kada tamo nije ispalo kako treba, dobila je pročelničku fotelju. Što će iz ove političke trgovine dobiti takozvani nezavisni Hrvoje Burić neće biti javno poznato kao što nije javno poznato pod kojim uvjetima je dogovorena njegova podrška Zlatku Komadini.


Osnovni razlog ove političke trgovine, osim onog očitog da predsjednik Gradskog vijeća koji misli svojom glavom smeta apsolutizmu Vojka Obersnela, je izglasavanje dodatnog zaduženja Grada Rijeke u obliku kredita od 160 milijuna kuna.


Iako se grad nalazi pred financijskim kolapsom, kreće se u novo zaduženje koje gle čuda na naplatu dolazi nakon što Vojko Obernsel odraditi svoj zadnji mandat kao gradonačelnik Grada Rijeke, izjavio je Kurelić.


Anet Trope pojasnila da vijećnici AM-a neće podržati zaduženje jer je Grad Rijeka u minusu od minimalno 250 milijuna kuna a program mjera za pokriće manjka prihoda nije donesen niti se planira donijeti, zbog toga što Grad Rijeka ne plaća svoje obveze, svojom je imovinom garant je za još skoro 1,2 milijarde kuna za trgovačka društva i proračunske korisnike, svoje obveze prebacuje na ustanove grada pa tako obveze izgradnje vrtića prebacuje na Dječji vrtić Rijeka, Grad Rijeka nije u stanju naplatiti svoja potraživanja, a gradonačelnik nenamjenski troši novac.


Gradski vijećnik Akcije mladih Andrej Briščik ocijenio je da Grad Rijeka ne realizira svoje projekte i troši milijune bez jasnog plana i strategije, a za što su najbolji primjeri projekt Preluk, autobusni kolodvor ili pogrešno odabrana lokacija za novu zgradu gradske knjižnice.


Jasno nam je da političko jednoumlje u glavama Vojka Obernsela, Andreja Poropata i Hrvoja Burića nema cijenu, ali svima mora biti jasno da izglasavanje dodatnog kredita u trenutačnoj situaciji gdje na postoji jasan plan mjera za pokriće manjka i smanjenje obveza Grada Rijeke je kriminalni čin prema svim građanima koji će taj kredit nakon što gospodin Obersnel odu u mirovinu morati vraćati.


Vama gospodo politička smjena predsjednika, politička trgovina i dodatni kredit na čast, zaključio je Briščik.