Poravnavanje morskog dna

Kupači se žale na mulj: Podmorski radovi u Martinšćici trajat će do kraja srpnja

Orjana Antešić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Tvrtka Sun Adria poravnava podmorski nasip na samom prilazu luci brodogradilišta, u smjeru Pećina, kako bi se povećala sigurnost  brodovima



Prije nekoliko dana u brodogradilištu »Viktor Lenac« počeli su s podmorskim radovima što, sudeći prema pozivima u našu redakciju, baš i nije naišlo na oduševljenje kupača obližnjih plaža na Pećinama koji se žale na pojavu mulja koji, doduše, nije opasna, ali je svakako neugodna i dekomodirajuća pojava za kupače koji se za ovih ljetnih vrućina nastoje rashladiti u moru.


Kako doznajemo od rukovoditelja Odjela sigurnosti i zaštite okoliša u »Lencu« Dražena Bevande, ovi podmorski radovi potrajat će do konca srpnja. Moguće je, dodaje Bevanda, da sve bude završeno i ranije, u svakom slučaju ne bi trebali trajati duže jer je ugovorni rok, koji je potpisan s izvođačem radova, tvrtkom »Sun Adria«, 30 dana.


U pitanju su poravnanja podmorskog nasipa na samom prilazu luci brodogradilišta, u smjeru Pećina, kako bi se povećala sigurnost i olakšalo manevriranje brodovima koji uplovljavaju i isplovljavaju iz »Lenca«. Naši sugovornici koji su dugo godina u brodogradilištu prisjećaju se da se taj nasip napravio prije više desetljeća kada se razmišljalo o izgradnji još jednog lukobrana.




Prema Bevandinim riječima, riječ je o prirodnom materijalu koji se sada ravna odnosno širi i »gura« prema dubljem moru kako bi se na tom potezu, na kojeg je upozoravala crvena plutača, dobila željena dubina od deset metara. U jednom dijelu tog davno postavljenog nasipa koji se proteže u dužinu od oko 50 metara prema lukobranu lučice Grčevo, naime, dubina je dosad iznosila svega 4,5 metra.


Na naš upit zašto se s ovim radovima krenulo sada, u jeku vrućina i sezone kupanja, Bevanda objašnjava kako su u »Lencu« planirali to učiniti prije, tijekom lipnja, no sve pripreme koje je trebalo obaviti, od pribavljanja mišljenja do ugovaranja poslova s glavnim izvođačem i podizvođačima, dodaje on, uzelo je više vremena od onog na što se prvotno računalo. Bevanda dodaje da su obavijesti o radovima pravovremeno odaslali na sve relevantne adrese, od Grada Rijeke, Općine Kostrena, Lučke kapetanije Rijeka i Plovputa.


Rukovoditelj Sigurnosti i zaštite okoliša u »Lencu« žali zbog mogućih neugodnosti i mulja koji se neminovno pojavljuje i smeta kupačima na Grčevu, ali napominje kako eventualno pomicanje prema jesenskim mjesecima, s druge strane, otvara pitanje povoljnih vremenskih prilika koje ovakva vrsta podmorskih radova zahtijeva.