Izvedbeni festival u Rijeci

Zoomin Fluid States: Izvedbe nepoznatog na riječkom lukobranu

Kim Cuculić

Ovogodišnji festival bavi se izvedbom u najširem smislu riječi – od umjetničkih izvedbi, do rituala i ekstremnih sportova. Specifičnost je Zoominga i njegova fluidna forma, pa su sve zastupljene forme otvorenog tipa



RIJEKA » U Rijeci se od 3. do 6. rujna održava festival Zooming Fluid States, koji u središtu svog propitivanja ima izvedbe nepoznatog. Riječ je o petom izdanju festivala Zoom u organizaciji »Drugog mora«, a naslanja se na projekt Fluid States koji je pokrenuo Performance Studies International. Kroz različite formate – seriju događanja, hibridnih konferencija i festivala koji se protežu globalno, od Novog Zelanda do Kanade, od Filipina do Europe, projekt će tijekom 2015. godine pokazati svijetu ono što je nepoznato, nevidljivo i neuhvatljivo u pojmu izvedbe.


   Kako je pojasnio Davor Mišković iz »Drugog mora«, ovogodišnji festival bavi se izvedbom u najširem smislu riječi – od umjetničkih izvedbi, do rituala i ekstremnih sportova. Specifičnost je Zoominga i njegova fluidna forma, pa su sve zastupljene forme otvorenog tipa.    


   Kurator projekta je Marin Blažević, teatrolog i dramaturg, koji ističe da je ovaj projekt okupio festival Zoom, projekt Fluid States, projekt Europske prijestolnice kulture te HNK Ivana pl. Zajca s novom upravom.


Globalna mreža




– Fluid States je lokalni projekt koji objedinjuje lokalne interese i teme kroz globalnu strukturu ili dramaturgiju. Projekt se odvija na 15 lokacija, a fenomenom i praksom izvedbe bave se znanstvenici, umjetnici i aktivisti. Predstavnici svih klastera po prvi put će se susresti u Rijeci i prezentirati svoje programe na riječkom lukobranu – najavio je Blažević.


   Fluid States okuplja zemlje sudionice u klastere (Panama, Etiopija, Indija, BiH, Bahami, Grčka, Sjeverni Atlantik, Rumunjska, Otočje Cook, Japan, Kanada, Australija, Filipini, Libanon), koji su razdvojeni geografski, ali međusobno povezani i koji će u 2015. po prvi put prenijeti PSi sastanak izvan uobičajenog prostora Velike Britanije i SAD-a. Rijeka je jedna od točaka ove globalne mreže i u njoj dolazi do sažimanja svih tema prisutnih u drugih točkama.


   Uvod u Zooming predstavit će panel diskusija u srijedu, 3. rujna, koja počinje u 18 sati na pozornici HNK Ivana pl. Zajca. Rasprava na temu »Sustvaralaštvo s publikom« preludij je novoj sezoni riječkog kazališta, a panel će otvoriti Bree Hadley s Queensland sveučilišta u Australiji. Kao sudionici rasprave najavljeni su Sam Trubridge sa Sveučilišta Massey u Wellingtonu, Rustom Bharucha, profesor na Sveučilištu J. Nehru u New Delhiju, Jazmin Llana sa Sveučilišta La Sale u Manili, Mick Douglas s RMIT-ija u Melbournu te Una Bauer, Marin Blažević, Oliver Frljić i Davor Mišković.


Nove umjetničke forme


Nakon panela u 20 sati u Filodrammatici slijedi otvorenje festivala s performativnom večerom »Krizna kuhinja« u izvedbi skupine Showcase Beat Le Mot. U četvrtak, 4. rujna, u Filodrammatici će se od 13.30 do 17 sati predstaviti razni klasteri, a u 19 sati bit će predstavljena knjiga »Teror i performans« Rustoma Bharuche. U petak, 5. rujna, od 9 do 12.30 sati nastavlja se predstavljanje klastera, dok će u 17 sati u Filodrammatici biti održana rasprava na temu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture. Istoga dana u 22 sata u »Cukarikafeu« počinje program »Speech karaoke« Action Groupa. Zadnji dan Zoominga, 6. rujna, odvijat će se na riječkom lukobranu, gdje će se od 18 do 22 sata moći pogledati performansi i umjetničke instalacije. Nakon toga nastupit će »Smeđi šećer«.


   O međunarodnom značenju projekta govorila je Bree Hadley, ukazujući na nove oblike suradnje i stvaranje novih umjetničkih formi i jezika. Bree Hadley predaje izvedbenu umjetnost, a radovi s temom identiteta gledateljstva u suvremenoj i pop umjetnosti objavljeni su joj u prestižnim časopisima. Djeluje i kao predsjednica ADSA-e, australskog udruženja za kazališnu, dramsku i izvedbenu umjetnost, direktorica je Psi-ja te piše kazališne kritike za »The Australian«.


   Podršku projektu daje Odjel za kulturu Grada Rijeke, ispred kojeg se obratio pročelnik Ivan Šarar ukazavši na konceptualne sličnosti između Fluid Statesa i kandidature Rijeke za EPK. Više o projektu Fluid States može se naći na: www.fluidstates.org. Ulaz na sva događanja je besplatan.