Skice za spomen stanara

Vizija prolaznosti vremena: Mural u Starom gradu privukao pažnju Riječana

Nela Valerjev Ogurlić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Umjetnik Miron Milić oslikao je prepolovljenu kuću na riječkoj Gomili portretima koji prikazuju evoluciju ljudske vrste, ispričavši priču o potrazi za identitetom cijelog ljudskog roda, njegovim strahovima i željama



RIJEKA » Ruševna zgrada na riječkoj Gomili, u predjelu Starog grada ovih dana privlači veliko zanimanje javnosti zahvaljujući muralu kojim je zidove prepolovljene kuće oslikao akademski slikar, grafičar, ilustrator i ulični umjetnik Miron Milić. Mural pod nazivom »Skice za spomenar stanara« jedna je u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru izvedenih u okviru programa »Spajalice« riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji ove godine bilježi svoje treće izdanje.


   – Mural odražava moju viziju prolaznosti vremena, kaže autor koji je oronulu kuću »nastanio« portretima koji prikazuju evoluciju ljudske vrste od Australopiteka, preko Hommo erectusa i Neandertalca do čovjeka današnjeg vremena. No, za razliku od vjernih crteža davno izumrlih predaka, moderni čovjek u interpretaciji ovog autora izgleda neprepoznatljivo. Milić ga svodi na bezličnu mrtvačku lubanju koja nudi mogućnost različitih interpretacija, a cijeloj kompoziciji u sarkastičnom tonu pridružuje natpis »Ima vremena…«.


   – Zbog bezbroj lica današnjeg čovjeka odlučio sam ga prikazati potpuno bezličnim. Na neki način to je priča o izgubljenom identitetu suvremenog čovjeka, ali i o potrazi za identitetom cijelog ljudskog roda, njegovim strahovima i željama, o pitanju koliko nam je zaista preostalo vremena, kaže autor koji je ruševinu na Gomili sam odabrao za realizaciju svoje zamisli, prepoznavši je kao prostor koji utjelovljuje tjeskobu prolaznosti.