Riječke ljetne noći

Vaginini monolozi u subotu u Rijeci: Dramsko čitanje u Arheološkom parku Principij

P. N.



U subotu, 2. srpnja u 21.30 sati, u Arheološkom parku Principij u Rijeci održat će se dramsko čitanje višestruko nagrađivanog književnog dijela Eve Ensler “Vaginini monolozi”, u kojem će nastupiti glumice, književnice i aktivistkinje, koje žive ili stvaraju u Rijeci i okolici.


Vaginini monolozi nastali su na temelju više od 200 istinitih priča žena različitih starosnih i socijalnih grupa iz svih krajeva svijeta. One na izravan, iskren i oslobađajući način govore o iskustvima suočavanja s vlastitom ženstvenošću, na način koji je u jednom trenutku duboko potresan, a već u drugom neodoljivo humorističan. ‘Monolozi’ pomažu ženama da osvijeste svoju snagu, da ojačaju ili povrate svoje samopouzdanje i samopoštovanje. Oni, kroz ponekad bolne, a ponekad duhovite anegdote, ženama pružaju priliku da se s njima poistovjete te da u potpunosti prihvate sebe, kako bi mogle izraziti svoje postojanje bez srama i osjećaja krivnje


Vaginini monolozi prevedeni su na više od trideset jezika te je odigrano preko tisuću predstava i dramskih čitanja širom svijeta. U subotu će u njima moći uživati i riječka publika. Vaginine monologe čitat će Maja Gaćeša, Laura Šalov, Elizabeta Vega, Marinella Matejčić, Katarina Mikulić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Željka Horvat Čeč, Martina Maršanić, Irene Gregorović, Dolores Krmpotić, Tajana Josimović i Denis Kirinčić, uz redateljicu Andreu Crnković.




Ulaz je besplatan, no zbog ograničenog broja sjedala, ulaznice je potrebno podići na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Na događaju će se nalaziti info štand s donacijskom kutijom Udruge PaRiter. Pozivaju se svi posjetitelji da svojim prilogom pomognu rad ove mlade riječke udruge te na taj način podrže ženski aktivizam i potaknu daljnje djelovanje u području rodne ravnopravnosti.