Tužna vijest

Umrla istaknuta riječka glumica Zdenka Trajer

Hina

Zdenka Trajer nastavila je glumiti na riječkoj sceni i nakon formalnog umirovljenja, a posljednju ulogu ostvarila je u antologijskom »Vježbanju života« 1990. godine



ZAGREB – Istaknuta riječka glumica i dugogodišnja članica Hrvatske drame riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca Zdenka Trajer preminula je jutros u Rijeci u 89. godini, priopćio je riječki HNK Ivana p. Zajca.


Zdenka Trajer rođena je u Tuzli, a u Zagrebu je 1946. godine završila tadašnju Zemaljsku glumačku školu, a već u sezoni 1947./48. dobila je angažman u riječkome kazalištu. U Zagreb ponovno dolazi 1948. godine – najprije u novoosnovani Dramski studio, a potom postaje stalna članica HNK-a u Zagrebu gdje ostaje do 1951. godine.


Hrvatski teatrolog Darko Gašparović zapisao je, među ostalim, 1981. godine u prigodi obilježavanja zajedničkoga glumačkog jubileja Zdenke Trajer i njezina supruga, riječkoga glumačkog prvaka Slavka Šestaka, kako se »Zdenka Trajer pojavila na riječkoj sceni kao oličenje krhka, slomljenoga djevojaštva u dvjema velikim Shakespeareovim tragedijama – kao Ofelija u Hamletu i Desdemona u Othellu«.




Slijedile su uloge u tekućem repertoaru, a onda je, istaknuo je Gašparović, Zdenka Trajer zabljesnula 1959. godine ulogom Rože u Kolarovoj tragikomediji Svoga tela gospodar i za tu kreaciju dobila Nagradu grada Rijeke. Iz toga razdoblja ostat će zapamćene i njezine kreacije sestre Angelike u Krležinim Glembajevima i Hasanaginice u istoimenoj Ogrizovićevoj drami, gdje je posebice došla do izražaja izvanredna dikcija i jezično oblikovanje te teške, ali i velike uloge iz novije hrvatske dramaturgije.


»Uslijedio je prirodan prijelaz u oživotvorenje zrelijih ženskih karaktera, pri čemu posebno valja istaći kreaciju Ines u Sartreovu komadu Iza zatvorenih vrata, te Ilse u Pirandellovim Gorskim divovima, a najzad, Zdenka Trajer potvrdila se i kao neodoljiva komičarka: njezino tumačenje uloga Sare u Sterijinoj Pokondirenoj tikvi i Perside u Nušićevoj Protekciji, kao i Miss Beautyflower u Tijardovićevoj opereti Mala Floramye tijekom više sezona oduševljavalo je riječko gledalište, potvrđujući svestranost glumačkoga talenta umjetnice«, zapisao je Gašparović.


Zdenka Trajer nastavila je glumiti na riječkoj sceni i nakon formalnog umirovljenja, a posljednju ulogu ostvarila je u antologijskom »Vježbanju života« 1990. godine.