Časopis za književnost

U znaku 20 godina Književne Rijeke: Predstavljen slavljenički dvobroj časopisa

Davor Mandić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Predstavljen je novi dvobroj Književne Rijeke, časopisa za književnost i književne prosudbe u izdanju riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika. Kako je istaknuo glavni urednik časopisa Igor Žic, svaki broj, pa i ovaj, radi se kao da je posljednji, zbog loših prilika u izdavaštvu, no u redakciji se trude da časopis bude što vidljiviji barem u elektroničkom obliku.


U recentnom dvobroju esej dominira, što je ponukalo Žica da kaže da je esej preuzeo većinu ozbiljne književnosti.


– Književnici su generalno prestari i preumorni, pa imamo problem s autorima. Zato sam ponosan na ove mlade autora, Marina Badurinu i Augustina Serdara – rekao je Žic.




Predsjednica Ogranka i urednica poezije časopisa Silvija Benković Peratova rekla je da ove godine Književna Rijeka slavi 20 godina kontinuiranog izlaženja, što je po njoj veliko postignuće obzirom na to da su se brojni časopisi ugasili. Što se poezije tiče, u ovom broju objavljena je poezija sedmero autora.


Od prošle godine časopis ima i rubriku Domaća beseda, koju uređuje Vlasta Sušanj Kapićeva. Ona je istaknula da se svaki put trudi predstaviti podjednak broj starijih, etabliranih čakavskih pjesnika i onih mladih, koji poduzimaju prve pjesničke korake.


Urednik Davor Velnić uspio je kritički govoriti o baš svakom aspektu Književne Rijeke o kojem je nešto rekao. Tako je za esej mladoga Badurine o Miroslavu Krleži rekao da je neuspješno podgrijavanje Krleže, za drugi neimenovani esej koji znanstveno progovara o poeziji da bi takav govor – znanstveni o poeziji – trebalo zakonom zabraniti, a o »Isledniku« Dragana Velikića, o kojem piše Žic, da je puno vike ni za što. Benković Peratova najavila je novi Susret mladih pjesnika i prozaika nakon pauze.