LJETNO IZDANJE E-ČASOPISA

Tematski okviri za šezdesetak autora

Kim Cuculić

Čitanost časopisa je velika – svaki broj u prosjeku je pogledan 10.000 puta, a doseg »Književnosti uživo« značajno nadilazi granice Rijeke u kojoj se objavljuje



RIJEKA » Predstavljeno je e-izdanje časopisa za književnost i umjetnost »Književnost uživo« za ljeto 2014. Kako je podsjetio pokretač projekta Milan Zagorac, časopis je pokrenut prije godinu dana kao nadgradnja inicijative oko istoimene Facebook stranice, te je ovo drugi ovogodišnji, a ukupno peti e-svezak. U novom broju objavljeno je 60-ak autora iz Rijeke, Zadra, Sarajeva, Osijeka, Splita i drugih gradova regije. Časopis donosi poeziju i prozu, kao i esejistiku te intervjue i razmišljanja o književnosti. Važan je i vizualni segment, u kojemu je ovoga puta autor fotografija Zoran Žmirić. 


   Prema riječima urednice ljetnog broja Dunje Matić, »Književnost uživo« nije podijeljena u uobičajene rubrike, već je koncipirana prema nekoliko glavnih tematskih okvira, dok su tekstovi složeni u neku vrstu intuitivnih poglavlja. 


   – Ima dosta tekstova u čijem je središtu društveno osviještena kritika, dio tekstova bavi se ljubavnom tematikom, a treću skupinu čine apstraktno-individualna egzistencijalna promišljanja – osvrnula se Matić. 




   Marina Vrđuka Beleš, voditeljica »Katapulta«, objasnila je na koji način časopis organizacijski funkcionira. Na njemu radi niz urednika, lektora, dizajnera i fotografa, a potrebno je i administriranje Facebook stranice. Vrđuka Beleš istaknula je i da je recepcija »Književnosti uživo« jako dobra, čemu u prilog govori to da je svaki broj u prosjeku pogledan 10.000 puta. Milan Zagorac također naglašava da je čitanost časopisa vrlo velika, a njegov doseg značajno nadilazi same granice Rijeke u kojoj se objavljuje. Posebnost je časopisa i to što ravnopravno vrednuje pisce za koje se do sada nije dovoljno čulo, ali i one poznatije i afirmiranije autore. 


   Časopis je dostupan na http://knjizevnostuzivo.org/casopis-za-knjizevnost-i-umjetnost-knjizevnost-uzivo/knjizevnost-uzivo-godina-2-broj-2-ljeto-2014/ ili na http://issuu.com/milanzagorac/docs/knjizevnost_uzivo_ljeto_2014 te na FB stranicama https://www.facebook.com/KnjizevnostUzivo. Izdavači su »Katapult« i Studio TiM, a časopis je potpomognut sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.