Pod motom "Usprkos svemu"

Riječke ljetne noći: Otvorenje s ”Otkazom Frljiću i Blaževiću”

Kim Cuculić

Manje novaca, više programa, ali drukčiji koncept od dosadašnjeg – Marin Blažević i suradnici na realizaciji Riječkih ljetnih noći / Foto: S. JEŽINA

Manje novaca, više programa, ali drukčiji koncept od dosadašnjeg – Marin Blažević i suradnici na realizaciji Riječkih ljetnih noći / Foto: S. JEŽINA

Kriza je iskorištena za stvaranje nove koncepcije Riječkih ljetnih noći u kojima će osim »Zajca« sudjelovati i druge riječke kulturne ustanove i ponuditi ukupno 53 programa na 17 različitih lokacija



RIJEKA » Dvanaeste Riječke ljetne noći, s promijenjenim konceptom i pod motom »Usprkos svemu!«, ove godine trajat će od 18. lipnja do 18. srpnja. Tijekom mjesec dana bit će izvedeno 53 programa na 17 različitih lokacija. Festival će otvoriti performans Olivera Frljića i Marina Blaževića pod naslovom »Otkaz Frljiću i Blaževiću«, a na otvorenju 18. lipnja u Muzeju grada Rijeke bit će otvorena izložba »Kazalište priča«, dok će na Trgu Riječke rezolucije biti izveden koncert filmske glazbe Johna Williamsa »Od ‘Jurskog parka’ do ‘Ratova zvijezda’«. Ovogodišnje Riječke ljetne noći zatvorit će 18. srpnja Spielbergov film »Ralje«.


   Kako je objasnio umjetnički ravnatelj Riječkih ljetnih noći Marin Blažević, došlo je do revidiranja koncepta festivala – i u organizacijskom i u programskom smislu. 

  – Usprkos financijskim i političkim razlozima, umjesto smanjivanja programa odlučili smo ga povećati tako što smo uključili i druge riječke ustanove u kulturi, a vraćamo se i na opatijsku Ljetnu pozornicu. U Opatiji će Balet HNK-a Ivana pl. Zajca izvesti »Šeherezadu & Carmen«, a Opera i Balet za opatijsku pozornicu pripremaju i »La vida breve & El amor brujo« Manuela de Falle – osvrnuo se Blažević, dodajući da je Ministarstvo kulture Riječkim ljetnim noćima »poklonilo« sramotno malo novca u odnosu na ostale ljetne festivale u Hrvatskoj. 


 Predstave na otvorenom


Ove godine na Riječkim ljetnim noćima moći će se pogledati i »Trilogija o hrvatskom fašizmu« Olivera Frljića i Marina Blaževića, koju čine predstave »Bakhe«, »Aleksandra Zec« i »Hrvatsko glumište«. Prije izvedbe »Trilogije« ispred zgrade i na sceni HNK-a Ivana pl. Zajca, kazališna skupina God’s Entertainment iz Beča izvest će akciju »Skener šovinizma«, a bit će održan i okrugli stol »Kazalište i fašizam«. 




  U dramskom dijelu programa HKD Teatar izvest će na Trgu Matije Vlačića Ilirika »Ćelavu pjevačicu«, dok će Trg svete Barbare ugostiti uspješnice Gradskog kazališta lutaka Rijeka »Sedan kozlini i samo jedan bedni vuk« i »Trsatski zmaj« o čemu je više kazala voditeljica promidžbe i marketinga GKL-a Marsinah Vokši Rosenfeld. 


  U suradnji riječkog kazališta i TRAFIK-a, 15. srpnja premijerno će u bivšoj tvornici »Rikard Benčić« biti izveden glazbeno-scenski događaj »Weltschmerz« u režiji Žaka Valente, a na Riječkoj tržnici skupina God’s Entertainment izvest će i akciju »Crno tržište – ideja za radikalnu demokraciju«. U Arheološkom parku »Principij« s »Melodijama hrvatskog glupišta« nastupit će Predrag Lucić i Boris Dežulović, a na pozornici riječkog HNK-a bit će predstavljen novi roman Slavenke Drakulić »Dora i Minotaur: Moj život s Picassom«. U »Zajcu« gostuje i predstava »Radnice« Fringe ensemblea iz Bonna. 


  Balet i Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca za 9. srpnja na »Principiju« pripremaju projekt »Plaza de tango«. U Sveučilišnom kampusu na Trsatu Opera riječkog HNK-a izvest će »Carmen«, a 14. srpnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja bit će otvoreno Međunarodno natjecanje mladih pjevača »Zinka Kunc Milanov«. 


 Ponoćni performansi


Program Art-kina Croatia najavila je ravnateljica Slobodanka Mišković. Ljetno Art-kino bit će otvoreno 19. lipnja programom »Best of Animafest 2015«, a slijede filmski programi koji tematiziraju otpor, socijalno-društveni trenutak i ljubav. Ovogodišnjim Riječkim ljetnim noćima pridružio se i Muzej moderne i suvremene umjetnosti s nizom ponoćnih performansa. Na ovaj segment osvrnuo se Ivo Matulić, koordinator programskih aktivnosti MMSU-a, najavivši performanse Nike Rukavine, Ivana Šeremeta, Paska Burđeleza, Marijana Crtalića, Marija Cvjetkovića i Marka Markovića pod objedinjujućim naslovom »1, 2, 3, 4, 5, 6 Izgubljeni!/Pozicije neprisutnosti«. 


  Kako je ovim povodom kazao pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, kriza je iskorištena za stvaranje nove koncepcije Riječkih ljetnih noći, kojom će i programi drugih ustanova u kulturi Rijeke postati vidljiviji. U ime Turističke zajednice Grada Rijeke obratila se Ines Boban Štiglić, a gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da Rijeka i ove godine, usprkos svemu, ima ljetni festival koji nudi zanimljiv program za široku publiku. 


  Upraviteljica propagande riječkog Kazališta Milena Jerneić kazala je da se ulaznice u pretprodaji, s popustom od 20 posto, mogu kupiti od 3. do 18. lipnja.