Art kino

Riječani se s arapskom kulturom mogu upoznati kroz – filmove

Marinko Glavan

Aljoša Babić / NL arhiva

Aljoša Babić / NL arhiva



RIJEKA Filmovi s netom završenog 1. festivala arapskog filma u Zagrebu danas i sutra će biti prikazani u riječkom Art kinu Croatia, najavio je predsjednik Hrvatsko-arapskog društva prijateljstva Aljoša Babić.


Tijekom dva dana ukupno će biti prikazano osam filmova redatelja iz arapskih zemalja, od Tunisa do Ujedinjenih Arapskih Emirata, s ciljem približavanja arapske kulture Riječanima, istaknuo je Babić, kao i suzbijanja rasizma i ksenofobije, te razbijanja stereotipa o Arapima koji dolaze iz drugih kinematografija, ali i medija te onih nastalih kao posljedice izbjegličke krize.


– Želimo da se Riječani upoznaju s arapskom kinematografijom, kao što su priliku imali Zagrepčani, jer su filmovi s tog govornog područja gotovo pa nepoznanica u domaćoj distribuciji. Također, želimo promovirati mir i različitost, jer kroz izbjegličku krizu najbolje možemo vidjeti koliko slabo poznajemo tu kulturu, rekao je Babić, podsjetivši na vrlo dobre političke odnose s arapskim zemljama za vrijeme Jugoslavije, kroz pokret Nesvrstanih, koja je zadnjih desetljeća gotovo pa nestala.




Kako bi pridonijeli uspostavi gospodarskih odnosa, Udruga priprema brošuru pod nazivom Zeleno-plavi dragulj, koja će prikazati prirodne ljepote i investicijski potencijal Primorsko-goranske županije, a bit će distribuirana putem hrvatskih veleposlanstava u arapskim zemljama, te arapskih u Hrvatskoj, kao i na letovima Air Dubaija te Qatar aira prema domaćim odredištima.


– U zemljama Arapskog zaljeva tendencija je da one sve više od naftnih gospodarstava prelaze na investicije u druge grane, i u inozemstvo, pa želimo pokazati mogućnosti ulaganja u našoj županiji. Jednako tako, želimo privući i turiste s tog područja, koji su brojni i vrlo dobri potrošači, rekao je Babić.