15 predstava

Revija lutkarskih kazališta u Rijeci od 3. do 10. studenoga

Hina

Već je popunjeno 90 posto gledališta za jutarnje predstave na koje organizirano dolaze djeca, a vrlo dobro se prodaju i ulaznice za večernje predstave



RIJEKA – Na 19. reviji lutkarskih kazališta, koja će se održati od 3. do 10. studenoga u Rijeci, bit će izvedeno 15 predstava, među kojima sedam iz inozemstva, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.


Ravnateljica riječkoga Gradskog kazališta lutaka, organizatora revije, Zrinka Kolak-Fabijan rekla je da su sve predstave na najrazličitije načine višestruko nagrađivane te da je potvrđena njihova vrijednost.Vedrana Balen-Spinčić iz toga kazališta najavila je dan uoči svečanog otvorenja, 2. studenoga, otvorenje izložbe o Milanu Klemenčiču, slikaru koji je poznat kao »otac slovenskog lutkarstva«. On je utemeljio prvo lutkarsko kazalište u Sloveniji u vlastitoj kući pokraj Ajdovščine 1910. godine, a poslije je postavio predstavu »Dr. Faust«, koja će se izvesti nakon otvorenja izložbe.

Već je popunjeno 90 posto gledališta za jutarnje predstave na koje organizirano dolaze djeca, a vrlo dobro se prodaju i ulaznice za večernje predstave u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, rečeno je.


Na pitanje o manjem broju igranih predstava u odnosu prema prošlim revijama, Zrinka Kolak-Fabijan je odgovorila kako je ove godine, srećom, postavljeno mnogo dobrih lutkarskih predstava u Hrvatskoj i susjednim zemljama.




No s druge strane, kako je rekla, zabrinjava je perspektiva lutkarstva budući da mladi ljudi koji izlaze s akademija, zbog nedostatka radnih mjesta, kreću u druge glumačke ili izvedbene oblike izražavanja. Osim toga, dodala je, sve je veći problem nedostatak redatelja.