Povijest riječke fotografije

Retrospektivna izložba 176 članova Fotokluba Rijeka

Nela Valerjev Ogurlić

Na izložbi su predstavljeni radovi mnogih autora koji su proslavile riječku fotografiju, među njima su Fernando Soprano, Zdenko Sila, Igor Emili, Boris Pajkurić,Đoko Milekić, Ervin Debeuc, Petar Grabovac Ćućo, Viktor Hreljanović, Borislav Ostojić, Savo Petković, Andrea Zuanni, Ante Škrobonja, Giovanelli Ivan, Ante Gasparini



RIJEKA » Da nije bilo dobrih ljudi koji podupiru našu strast i želju za stvaranjem – jedino što nas pokreće, bez ikakvog interesa – ne bi bilo ni ove hobističke udruge koja ovom izložbom otvara prvi pogled unatrag da pokaže što je Fotoklub Rijeka napravio u zadnjih osamdesetak godina. Tim je riječima predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić otvorio prvu retrospektivnu izložbu fotografija od 30-ih godina prošlog stoljeća do današnjih dana na kojoj su predstavljeni radovi 176 autora koji tvore povijest rječke fotografije.


   Uz kratak ostvrt na povijest Kluba koji začetke ima u fotografskoj sekciji sušačke podružnice Hrvatskog planinarskog društva Velebit, Božić je podsjetio na skupinu entuzijasta predvođenih liječnikom Hinkom Emilijem koji su 1939. formirali fotolaboratorij i osnovali Fotoklub Sušak., u zgradi Sokolskog društva u Ružićevoj ulici.


   Već iduće godine s prijateljima iz talijanskog dijela Rijeke napravili su zajedničku izložbu, a nakon Drugog svjetskog rata u ujedinjenom gradu pokrenuli Fotoklub Rijeka.




   Na galerijskim zidovima u printanom obliku izložene su fotografije autora koji su stvarali od 30-ih do 80-tih godina prošlog stoljeća. Ti su radovi nastajali su u kupaonicama u koje su se autori zatvarali da bi razvijali fotose, a danas se fotografije gledaju na velikoj monitoru, dodao je Božić naglasivši da sav materijal na izložbi dolazi iz klupskog arhiva: – Radovi se za retrospektive obično prikupljaju iz institucija i privatnih kolekcija, a ovo je sve vlasništvo Fotokluba Rijeka koje će jednog dana bit riječka i hrvatska fotografska baština. Iduće godine iz tog bi materijala trebala proizići monografija o radu fotohobističkih udruga Rijeke.


   Na izložbi su predstavljeni radovi mnogih autora koji su proslavile riječku fotografiju, među njima su Fernando Soprano, Zdenko Sila, Igor Emili, Boris Pajkurić,Đoko Milekić, Ervin Debeuc, Petar Grabovac Ćućo, Viktor Hreljanović, Borislav Ostojić, Savo Petković, Andrea Zuanni, Ante Škrobonja, Giovanelli Ivan, Ante Gasparini.