Iskreno autobiografsko štivo

Predstavljen roman kazališnog redatelja Damira Zlatara Freya

Kim Cuculić

Damir Zlatar Frey i Seid Serdarević / Foto: M. GRACIN

Damir Zlatar Frey i Seid Serdarević / Foto: M. GRACIN

Mogu reći da me je odgojila bol, koja je označila prvi dio mog života. Zato bih poručio: pazimo što radimo djeci – rekao je Frey



RIJEKA » »Kristalni kardinal«, roman prvijenac kazališnog redatelja Damira Zlatara Freya, predstavljen je riječkoj publici u antikvarijatu »Ex libris«. Knjiga je objavljena u izdanju Frakture, a urednik Seid Serdarević opisao ju je kao iznimno poetičan autobiografski roman.


  – U ovoj brutalno iskrenoj knjizi autor progovara o odrastanju, umjetničkom formiranju i svojim putešestvijima. Isto tako, ovo je i roman o ljubavi. Svojim prvim romanom Damir Zlatar Frey predstavlja se kao izuzetno talentirani autor, koji je u ono što piše unio i kazališne slike. Ovom prilikom možemo najaviti i da Freyeva knjiga uskoro izlazi i u Sloveniji – kazao je Serdarević, koji je s autorom vodio razgovor.


  Zanimljivo je da pripovijedanje u »Kristalnom kardinalu« kreće još iz majčina trbuha, prije rođenja. Damir Zlatar Frey objasnio je zašto je odabrao upravo svoje roditelje, te da je njegov životni put bio takav jer je iz njega trebao nešto naučiti. Frey je govorio i o razlici između kazališta i pisanja:




  – Dok kao redatelj u kazalištu imam dramaturga s kojim surađujem, u pisanju je čovjek prepušten samome sebi i svojim likovima. Riječ je o nekoj vrsti putovanja kroz sebe, a na tom putovanju uspostavljaju se duhovni odnosi. U knjizi sam opisao svoje odrastanje u Zagrebu, u ortodoksnoj katoličkoj obitelji. Mogu reći da me je odgojila bol, koja je označila prvi dio mog života. Zato bih poručio: pazimo što radimo djeci – osvrnuo se Frey.


  U svojem romanu Frey niže slike iz Zagreba pedesetih i šezdesetih godina, mračnog stana bogobojazne tete, iskustva sa svećenikom, strahova u domu za djecu, a dotiče se i traumatičnih iskustava iz Kölna. Na promociji u Rijeci, za koju ga vežu predstave ostvarene u HNK-u Ivana pl. Zajca, Frey je govorio i o ljubavi prema Ljubljani i Istri. Za razliku od Ljubljane, u Hrvatskoj je dočekivan s više krutosti i u svojoj je domovini bio i ostao prekobrojan. Damir Zlatar Frey prisjetio se i svojih režija sletova za Titov rođendan, kao i anegdota vezanih uz priredbu za otvaranje zagrebačke Univerzijade.