Vela umjetnička delavnica

Povijesni gradić Kastav kao veliki atelje, galerija i inspiracija

Andrej Petrak

Ulice i trgovi povijesne jezgre ponovo su na jedan dan oživjeli kao umjetnički ateljei na otvorenom, jer svi prijavljeni mogli su slobodno svoje radove izložiti na jednoj od brojnih lokacija u središtu, a moglo se i na licu mjesta stvarati ex tempore radove na temu »Kastav« 



KASTAV Vela umjetnička delavnica po jedanaesti je put u Kastvu okupila brojne umjetnike i ljubitelje umjetnosti iz cijele Primorsko-goranske županije. Ulice i trgovi povijesne gradske jezgre ponovo su na jedan dan oživjeli kao umjetnički ateljei na otvorenom, jer svi prijavljeni mogli su slobodno svoje radove izložiti na jednoj od brojnih lokacija u središtu Kastva, a oni koji su to htjeli mogli su na licu mjesta stvarati ex tempore radove iz jedne od umjetničkih formi na temu »Kastav«. Među njima bila je i Erika Medarić iz Kostrene, koja je na Veloj umjetničkoj delavnici ranijih godina već osvajala nagrade u kategoriji »ex tempore«, a osvojila je i nagradu publike. 


   – Rado se vraćam u Kastav jer pravi je užitak raditi u ovom inspirativnom povijesnom ambijentu. Vela umjetnička radionica uvijek je prilika i za susrete i druženja s kolegama umjetnicima i publikom, kaže Medarić, dodajući kako je u umjetničkom radu oduvijek inspirira more.



 Kastavski fotograf Branko Jani Kukurin fotografijom »Cenzura« tematizirao je slučaj cenzure izložbe na Kastafskom kulturnom letu od strane župnika Franje Jurčevića. Ispred Galerije sv. Trojice, iz koje je župnik izbacio slike triju umjetnica, Marije Koruga, Monike Meglić i Melinde Šefčić, jer su mu smetale gole ženske grudi na jednoj od slika, Jani je postavio veliku nijemu mumiju. Model za mumiju bio je Janijev sin Mislav Kukurin.





   – Volim igru mora, njegove plave i zelene boje. Počela sam s realizmom, sad se već dugo bavim apstrakcijama. Igram se teksturama, kompozicijama, bojama, ali u svemu i dalje vidim more, rekla je Medarić. 


  Krivi pozdrav


Na Veloj umjetničkoj delavnici sudjelovali su i cijenjeni kastavski umjetnici, među njima i Saša Jantolek, koji je pod srednjovjekovnom gradskom Ložom izložio jednu od skulptura iz svog ciklusa »Kukci«, koji ga inspiriraju u posljednje vrijeme, ali i apstraktnu kompoziciju nazvanu »Krivi pozdrav«. 


   – Taj »Krivi pozdrav« ti je ono kad pozdraviš nekog, ali taj nije onaj za kojeg si mislio. Zadnjih godinu dana slikam razne »krive pozdrave« i »bicikle« i poprilično sam zadovoljan kako mi to ide.


Apstrakcijama se bavim kad mi bude dosta mojih skulptura iz serije »kukci, nametnici i ostala gamad«, objašnjava Jantolek. 


   Fascinantne radove nastale »camerom obscurom«, kao i svoje ručno rađene aparate, izložio je Borislav Božić.   

Čudo od kartona


– Izradio sam više od 35, možda čak i 40 kamera, različitih oblika i veličina, a svaka od njih proizvodi različite efekte. Na neke od njih sam jako ponosan. Sve što vam je potrebno je kartonska kutija i s time možete čuda raditi, samo je potrebno razumjeti fotografiju kao medij. Neke efekte koje dobijete »camerom obscurom« nema šanse da možete napraviti i u photoshopu, kaže Božić, koji je svoje velike radove od sedam metara svojedobno izložio i u Muzeju Grada Rijeke. 


   Na ovoj manifestaciji u organizaciji Grada i Turističke zajednice Kastva sudionici su imali prilike osvojiti nagradu za najbolji rad u kategorijama slikarstvo, grafika i crtež, skulptura, dizajn i primijenjena umjetnost, fotografija te ex tempore rad iz jedne od umjetničkih formi na temu »Kastav«. Između četiri nagrađena rada bit će proglašen ukupni pobjednik Vele umjetničke delavnice, kojemu će biti omogućena samostalna izložba u Kastvu, u sklopu obilježavanja Jelenine 2014., dana koji se svečano slavi. Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu Tamara Mataija i Branka Arh, pod predsjedanjem Ervina Dubrovića.