Književna nagrada

Otvoren natječaj za nagradu ”Drago Gervais”

Kim Cuculić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA  Na rođendan Drage Gervaisa, 18. travnja, objavljen je natječaj za književnu nagradu koja nosi njegovo ime. Nagradu dodjeljuje Grad Rijeka već više od pedeset godina – prvi natječaj organiziran je 1961. godine, a nagrade dodijeljene godinu kasnije.


Nagrada je bijenalna, od 2005. organizator je Gradska knjižnica Rijeka, a dodjeljuje se u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo), te za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika.Nagrada je novčana i iznosi 20.000 kuna, a dobitnik nagrade za neobjavljeni rukopis dobiva i pravo objave nagrađenog rada na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke.

Ove godine natječaj je otvoren do 31. svibnja, dok će imena dobitnika biti objavljena 30. rujna na web-stranici Grada Rijeke. Dodjela nagrada je u Mjesecu hrvatske knjige koji se odvija od 15. listopada do 15. studenoga. Prosudbeno povjerenstvo radit će u sastavu: dr. sc. Aleksandar Mijatović, Vlado Simcich Vava, dr. sc. Milorad Stojević, Kristijan Vujičić i Darija Žilić. 


Kako je ovim povodom istaknuo pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, nagrada »Drago Gervais« je riječka tradicija, ali i nacionalna nagrada. S jedne strane ona kroz čakavštinu čuva baštinu, a s druge valorizira neobjavljena književna djela. Na propozicije natječaja osvrnula se ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić, a članove komisije predstavila je Lea Lazzarich, predstavnica Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke.

Dodatne informacije mogu se dobiti na: Gradska knjižnica Rijeka, Gorana Tuškan Mihočić, tel. 051/215-388, 099/2343-745 i [email protected]. Natječaj je objavljen i na www.rijeka.hr.