Čitanje na sve strane

Noć knjige: Dan i noć kad je Rijeka čitala

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA » Ovogodišnjoj Noći knjige pridružili su se i Riječani, a čitalo se i družilo s knjigom i piscima u osnovnim i srednjim školama, knjižnicama i knjižarama, na ulicama i u kafićima. Gradska knjižnica Rijeka obilježila je Svjetski dan knjige i autorskih prava nizom programa. Čitalo se glasno i tiho na raznim gradskim lokacijama, a u noćnim satima svoja vrata otvorili su čitateljski klubovi GKR-a. Organiziran je i knjižni kviz »Knjigomlat«, a u strip radionicu mogle su se uključiti noćne ptice.


   U Klubu mladih Rijeka ugošćeno je specijalno izdanje »Knjiza« – veselog natjecanja gradova u poznavanju književnosti. Nekoliko programa pripremila je i Sveučilišna knjižnica Rijeka. Američki kutak u Sveučilišnoj knjižnici, u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a, organizirao je radionicu jazza koju je vodila Lela Kaplowitz. U prostoru Kataloga nastupila je neformalna književna skupina Ri Lit, ovoga puta u sastavu: Igor Beleš, Željka Horvat Čeč, Zoran Krušvar, Enver Krivac, Izet Medošević, Davor Mandić, Kristina Posilović, Tea Tulić i Zoran Žmirić. Otvorena je i izložba »Riječki književni vremeplov iz fonda Sveučilišne knjižnice Rijeka«. Izložba je tematski povezana s nastupom skupine Ri Lit, a odabranim naslovima se prati slijed književnosti »riječkog kruga« od početka 20. stoljeća i Janka Polića Kamova, do danas i književnog stvaralaštva Ri Lita.


   Knjižara Ribook svojim je programom obilježila 10 godina postojanja izdavačke kuće Studio TiM, a ovom prilikom predstavljene su autorice Nataša Kovaljev Opatić i Ida Jovanović (Joha Ugrin). U knjižari Školske knjige najavljen je performans »Čajanka iz Zemlje čudesa«, a u APM knjižari u Tower centru kroz razgovor s dr. Robertom Torreom moglo se nešto doznati o ovisnostima i psihijatriji danas.




   U Noći knjige MKD »Ilinden« najavio je promociju prve samostalne zbirke pjesama »Emotivni otpad« Olega Mirkovića, uz tradicionalne »Pjesničke interpunkcije« članova HKD-a i MKD-a. U Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji upriličen je program »Večeras čitamo – čitanjem protiv mraka«. Ovom prilikom Proslov Ivanova evanđelja čitan je na grčkom, latinskom, starohrvatskom, hrvatskom, njemačkom, francuskom, španjolskom, talijanskom i engleskom jeziku, a zatim su profesori i prijatelji Gimnazije čitali tekstove po osobnom izboru.