Edukativna akcija

Muzeji su mjesta (i) za učenje

Ljiljana Hlača



RIJEKA  Povodom Međunarodnog dana muzeja Sekcija za muzejsku pedagogiju Hrvatskog muzejskog društva i ove godine organizira muzejsku edukativnu akciju koja će trajati mjesec dana, od 18. travnja pa do 18. svibnja pod nazivom »(BEZ) Veze«, a u sklopu koje će 63 muzeja, galerija, knjižnica i centara za kulturu diljem Hrvatske provoditi razne edukativne programe i radionice za djecu i mladež. Najavili su to na tiskovnoj konferenciji predstavnici riječkih muzeja koji sudjeluju u ovom projektu te partneri u projektu – Željka Modrić Surina, Milvana Arko Pijevac, Anita Hodak, Milica Đilas, Tea Perinčić, Deborah Pustišek i Valeriju Jurešić.


   Od riječkih muzeja svoj doprinos akciji raznim radionicama dat će Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te Prirodoslovni muzej Rijeka, koji je ove godine domaćin akcije.


   – Ideja za imenovanje ove akcije »(BEZ) Veze« proizašla je iz teme Međunarodnog dana muzeja 2014. godine, a koja nosi naziv »Museum collection make connetions«, rekla je voditeljica akcije Anita Hodak iz Prirodoslovnog muzeja. Namjera nam je da djeca kroz radionice uoče da muzeji zapravo nisu neke bezvezne institucije, već mjesta gdje mogu na kreativan i zabavan način mnogo toga naučiti.    Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Valerij Jurešić naglasio je da edukativni projekti poput ovog važni su za razvoj muzeja i njihovog približavanja javnosti, dok je Milvana Arko Pijevac dodala da je akcija svojevrsna promidžba kulturnih institucija, koje na taj način dobivaju edukacijskih aspekt.

   Kada je riječ o radionicama odnosno programima riječkih muzeja, Muzej grada Rijeke osmislio je radionicu naziva »Riječka industrijska priča«, Muzej suvremene umjetnosti »Gromaču«, Pomorski muzej ima radionicu naziva »Nevidljive veze«, a Prirodoslovni muzej radionicu naziva »Laboratorij veza«. Radionice su uglavnom namjenjene djeci predškolske i školske dobi, besplatne su za sudionike, a svi oni koji žele biti dio te priče moraju se prethodno najaviti na brojeve telefona ili emailove spomenutih institucija. Ove godine sudionike čekaju zanimljivi darovi, kreativne igre, ali i nagrade. Detalji o cijelokupnom programu akcije od danas će biti dostupni i na web stranici www.hrmud.hr.