Koprodukcija Rijeka-Zagreb

Kafkina “Amerika” premijerno izvedena u riječkom HNK

Hina

Predstava je nastala u koprodukciji riječke kuće i Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba. Zagrebačka premijera na sceni Gavelle je 10. svibnja



RIJEKA Predstava ”Amerika” po romanu Franza Kafke, u režiji Janusza Kice, premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. 


Predstava je nastala u koprodukciji riječke kuće i Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba. Zagrebačka premijera na sceni Gavelle je 10. svibnja.


“Amerika”, prvi i najduhovitiji, iako nedovršen Kafkin roman, govori o mladom europskom emigrantu u Ameriku Karlu Rosmannu kojeg roditelji pošalju brodom preko oceana nakon što je dobio dijete sa sluškinjom. U Americi upada u niz neobičnih događaja, odnosno nesretnih pustolovina. Unatoč svemu, ne gubi vjeru u ljude te dobrohotnost. Zanimljivost je da Kafka nikad osobno nije bio u Americi te ju je oslikao oslanjajući se na vlastitu maštu.




U glavnoj ulozi nastupio je Živko Anočić te je za svoju izvedbu bio nagrađen snažnim pljeskom tijekom poklona. U ostalim ulogama bili su glumci iz oba kazališta i to Jelena Lopatić, Hrvoje Klobučar, Davor Jureško, Dražen Mikulić, Olivera Baljak i drugi.


Kafkin tekst je dramatizirao Goran Ferčec, scenograf je Marko Japelj, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.