Prvi na svijetu

Izložba na Korzu: Torpedo je za Rijeku puno više od oružja

Andrej Petrak

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Riječanima i gostima grada pružena je mogućnost da u dvadeset sažetih cjelina vide cjelokupnu povijest ovog ubojitog pomorskog oružja, izumljenog u Rijeci, od ideje do proizvodnje torpeda



RIJEKA Niz ovogodišnjih događanja posvećenih 150. obljetnici riječkog torpeda nastavljen je jučerašnjim otvaranjem izložbe na Korzu, naslovljene Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda. Na dvadeset panoa prikazana su najveća dostignuća riječke industrijske povijesti.


Riječanima i gostima grada pružena je mogućnost da u dvadeset sažetih cjelina prođu cjelokupnu povijest ovog ubojitog pomorskog oružja, izumljenog u Rijeci, od prvih zamisli i početaka proizvodnje pa sve do kraja riječkog torpeda. Uz stogodišnju povijest proizvodnje, izložba u organizaciji Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke, podsjeća i na desetogodišnje sustavno prikupljanje torpeda, koja ovom gradskom muzeju doniraju Hrvatska vojska i Ministarstvo unutarnjih poslova.


Osnovni cilj ove višegodišnje aktivnosti, pojasnio je na otvaranju izložbe ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Ervin Dubrović, jest da se u skoroj budućnosti postavi stalni postav torpeda i industrijske baštine Rijeke. Dubrović ističe da o torpedu ne treba govoriti samo kao o oružju, jer za Rijeku predstavlja nešto mnogo više.


– Torpedo zapravo predstavlja najveći domet riječke industrije, tehnologije, pameti i kreativnosti. Nekad smo nešto bili, uzdamo se i nadamo da ćemo biti ponovo, rekao je Dubrović.Jedan od autora izložbe o torpedu je satnik Goran Pernjek, stalni suradnik Muzeja Grada Rijeke, jedan od zaslužnih za popularizaciju riječke priče o torpedu, koji navodi da i dalje malo stanovnika Rijeke zna da je torpedo izumljen upravo u njihovom gradu.

– Uz torpedo se veže i niz drugih važnih izuma, prvenstveno žiroskop, ali i dvostruki propeler, koji se koristi na vanbrodskim i brodskim motorima. Izumi i znanje nastalo za torpedo i uz njega i danas se koriste na brodovima, zrakoplovima, ali i međunarodnoj svemirskoj stanici, pojasnio je Pernjek.


Prisutne je pozdravio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, napominjući da izložba na Korzu predstavlja i podsjetnik na niz ovogodišnjih događanja posvećenih torpedu. Zainteresirani Riječani tako do 21. prosinca u željezničkom skladištu na adresi Žabica 4, mogu pogledati izložbu koja prikazuje izvorne primjerke torpeda, lansirnih cijevi, različitih tipova žiroskopa, dubinskih sprava i upaljača te više zanimljivih prototipova motora, koji nikad nisu iskorišteni u serijskoj proizvodnji. Osim pedesetak originalnih predmeta predstavljene su i makete Luppisovog čuvara obale, prvog Whiteheadovog torpeda i lansirne stanice, a izložba uključuje i brojne projekcije.