Ministar ne bježi od obaveza

Hasanbegović čestitao gradonačelniku Obersnelu i gradu Rijeci: EPK je strateški projekt Ministarstva kulture

Boris Pavelić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Bit ću pouzdan suradnik Rijeke na ostvarenju EPK-a kazao je Zlatko Hasanbegović. Ministar je dodao kako će će što prije inicirati sastanak s premijerom Oreškovićem  i drugim nadležnim ministrima  kako bi  gradonačelnik i Grad  Rijeka imali prigodu iznijeti planove i očekivanja



Ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas je nedvosmisleno i bezuvjetno podržao projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020., pa je gradonačelnik Vojko Obersnel poslije sastanka s ministrom suzdržanu nadu u suradnju pretvorio u neskriveno zadovoljstvo dogovorenim.


– Još jednom čestitam gradonačelniku i Rijeci na tom važnom postignuću, koje nije veliko samo za Rijeku, nego i važno priznanje Hrvatskoj, kazao je ministar poslije sastanka u zagrebačkom sjedištu Ministarstva kulture.



Obersnel: Sad smo na istom zadatku


 Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel složio se s mišljenjem ministra Zlatka Hasanbegovića kako je »vrlo važno da se ovaj važan i povijesni projekt liši svih dnevnopolitičkih i ideološkopolitičkih konfrontacija«. »Naravno«, kazao je ministar, »nitko od nas ne može na daljinski upravljač različite aktere primorati na konstruktivan govor i javni dijalog, ali molim da se ovaj projekt shvati isključivo kao kulturni, nacionalni i mjesni, pa ga na svaki način treba depolitizirati i lišiti utjecaja legitimnih političko-ideoloških prijepora«. Obersnel se, na novinarsko pitanje, složio s takvim mišljenjem, rekavši kako je »program koji smo ponudili vrlo konkretan i dovoljno otvoren da svatko nađe svoj dio sadržaja, ali i lišen ideologije u najbazičnijem  smislu riječi«. »Sad smo na zajedničkom zadatku koji moramo uspješno riješiti, i u interesu Rijeke, i u interesu Hrvatske«, dodao je gradonačelnik. Na pitanje novinara hoće li ministarstvo bezuvjetno provoditi program Rijeke ili uvjetovati novac programima koje procijeni prihvatljivima, ministar je odgovorio kako su »konkretni kapitalni infrastrukturni projekti predani na različite natječaje i mi ćemo ih poduprijeti, a na same programske sadržaje Ministarstvo kulture ni na koji način neće utjecati«. Dodao je kako je »bitno da je ovo važan nacionalni kulturni projekt, i nikako ga ne vidim kao neku vrstu ideološke subverzije ili kvazipokreta otpora protiv nekakvoga imaginarnog neprijatelja. Svi koji na tome ustrajavaju ili će ustrajavati, rade štetu i Rijeci i Hrvatskoj«, kazao je ministar.




– Projekt je od strateške važnosti za Ministarstvo kulture. Prenio sam stajalište da će Grad Rijeka i gradonačelnik u meni osobno i u Ministarstvu kulture imati pouzdanog suradnika na ostvarenju projekta, naglasio je Hasanbegović.


Velik interes


Rekao je kako Grad Rijeka i Ministarstvo kulture dosad nisu potpisali nikakve sporazume o načinu financiranja, ali i dodao kako »Ministarstvu kulture ne bježi od svojih obveza«.


– Dapače, s velikim ćemo interesom podupirati konkretne projekte. Od gradonačelnika i Grada Rijeke očekujem da vrlo brzo izađu s konkretnim popisom projekata za koje se očekuje potpora Ministarstva kulture. Ovo je strateški projekt i za ovu Vladu. Potpora se ne očekuje samo od Ministarstva kulture, već i od drugih resora, kazao je ministar, najavljujujući da će »osobno vrlo brzo inicirati sastanak s premijerom Oreškovićem i drugim nadležnim ministrima kako bi gradonačelnik i Grad Rijeka imali prigodu iznijeti konkretne planove i očekivanja«. »Temeljno je«, zaključio je Hasanbegović, »da ćemo se držati pozitivnih europskih iskustava vezanih uz financiranje cijele manifestacije, sukladno mogućnostima državnog proračuna, a da je temeljni nositelj Grad Rijeka. Treba iskoristiti prigodu za ostvarenje dugoročnih projekata općenacionalne i mjesne vrijednosti, koji će nadživjeti samu manifestaciju. U ostvarenju kapitalnih infrastrukturnih projekata važna je uloga Ministarstva kulture«, kazao je Hasanbegović.


Konstruktivno


Gradonačelnik Vojko Obersnel bio je zadovoljan sastankom.


– Protekao je točno kako sam i očekivao, u konstruktivnom dijalogu. Projekt je od izuzetne važnosti i za Hrvatsku, jer svaki neuspjeh Rijeke bio bi i neuspjeh Hrvatske. Uostalom, Hrvatska je dobila mogućnost da ponudi prijestolnicu kulture, a onda je u fair najtecanju Rijeka dobila čast da nosi titulu, kazao je Obersnel. Gradonačelnik je naglasio kako se s ministrom dogovorio o vidovima suradnje.


– Ministarstvo se spremno uključiti i u financiranje i svaku drugu potporu. Dogovorili smo se da projekt zajednički prezentiramo i predsjedniku Vlade i nizu ministara koji će biti uljučeni, od ministarstva turizma do ministarstva regionalnog razvoja, koje je nositelj projekata vezanih za europske fondove, od kojih očekujemo sredstva.


Riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar izjavio je  kako je ministar »poručio da se Ministarstvo kulture neće miješati u programski sadržaj« te da »ne smije biti upliva u ono što je Rijeka aplicirala«.


– Pitate li me jesam li optimist, odgovorio bih da sam realist. Postavili smo put, konkretna su obećanja izgovorena, na nama više nije da slutimo, nego da provodimo, u pozitivnom je tonu prvi i najosjetljiviji sastanak s novim ministrom kulture zaključio Ivan Šarar.