»Kapi protiv zaborava«

Fotografski projekt Ines Kotarac u Erste clubu

Davor Mandić

Ines Kotarac

Ines Kotarac



RIJEKA » Fotografski projekt »Kapi protiv zaborava, ili u potrazi za izgubljenom domovinom« autorice Ines Kotarac ovoga će tjedna biti predstavljen u Rijeci. Nakon Berlina, Frankfurta i Praga, izložba fotografija snimljenih u Bosni i Hercegovini, zemlji koju je Kotarac napustila kao dijete da bi se u nju vratila kao fotografkinja, riječko će otvorenje imati u sutra u 20 sati u Erste clubu na adresi Frana Supila 6.


  Riječka izložba, koja će biti otvorena do 16. svibnja, jedna je od postaja projekta na njegovu putovanju u sklopu tromjesečne turneje od Berlina do Istanbula. Projekt je to kao rezultat kampanje za grupno financiranje na platformi Indiegogo, o kojoj smo pisali. Kampanja je uspješno okončana te autorica ima priliku putujućom izložbom progovoriti o identitetu, slobodi, granicama, ratu, mržnji, oprostu… jezikom koji najbolje razumije – fotografskim.


  Bivša novinarka u kulturi, pa leksikologinja, otkrila je fotografiju kao medij svoje ekspresije te u njemu našla snage i odlučnosti za radikalne rezove. Napuštanje Hrvatske i egzistencijalne zbrinutosti, odlazak u Berlin i potjera za snom – življenjem fotografije – ključni su dijelovi tih rezova. No ponekad valja otići da bi se vratilo, pa se autorica vraća u rodnu zemlju, koja u njoj, kako kaže, nikad nije oživjela kao kroz fotografiju.




  – Ako je fotografija najčišći, najjači, a sigurno najistinitiji jezik kojim pričam, onda ga moram koristiti, moram zakopati dublje i suočiti se sa slikama koje nisu uvijek lijepe i osjećajima koji uopće nisu laki – kaže Ines Kotarac.