Katedrala sv. Vida

Dvorákova »Stabat mater« nakon više od 30 godina

Svjetlana Hribar

»Stabat mater« Dvoráka smatra se »najsimfoničnijim« između svih skladbi koje nose taj naslov, a Dvorák je djelo pisao u tragičnim okolnostima gubitka sve svoje troje djece. U deset stavaka izmjenjuju se s velikim emocionalnim intenzitetom nastupi orkestra, zbora i solista – kaže maestra Nada Matošević Orešković koja će ravnati izvedbom



RIJEKA » I ove godine u povodu Velikog tjedna orkestar, zbor i solisti riječke Opere HNK-a Ivana pl. Zajca priređuju svečani koncert, i to večeras s početkom u 19,30 u riječkoj prvostolnici, Katedrali sv. Vida, gdje će biti izvedena »Stabat mater« Antonina Dvoráka. Izvedbom će ravnati dirigentica Nada Matošević Orešković, dok će u solističkim partovima nastupiti sopranistica Olga Kaminska, mezzosopranistica Nataša Jović Trivića, tenor Sergej Kiselev te bas Slavko Sekulić.


   Kako napominje dirigentica, riječ je o prvom velikom sakralnom djelu ovog češkog majstora kompozicije:


   – »Stabat mater« Dvoráka smatra se i »najsimfoničnijim« između svih skladbi koje nose taj naslov. Dvorák je to iznimno, duboko i dirljivo djelo pisao u tragičnim okolnostima gubitka sve svoje troje djece, 1876-77. godine, i upravo zato mnogi trenuci glazbe zazivaju osjećaj neizmjerne tuge i iznimno su interpretativno zahtjevni za sve izvođače, naročito za soliste. U deset stavaka izmjenjuju se s velikim emocionalnim intenzitetom nastupi orkestra, zbora i solista, dok pojedini brojevi, poput onog za solo bas, zahtijevaju doista vrhunsko umijeće izvedbe, profinjenost i potpuno vladanje stilskom materijom.




   Dvorák, inače poznat po prekrasnim temama, i ovom je djelu podario nadahnute beskonačno lijepe melodije, uz nekoliko izrazitih utjecaja bilo svojih suvremenika (Brahmsa i Wagnera), bilo utjecaja talijanske opere i baroka. S velikim užitkom posvetila sam se radu s ansamblom Opere i gostima te željno iščekujemo da ovo remek-djelo – nakon više od trideset godina – ponovo izvedemo u Rijeci. Katedrala sv. Vida nam je dodatna inspiracija – kaže dirigentica Nada Matošević Orešković uoči večerašnjeg koncerta.