Bogat program

Art-kino: Doks o Mani Gotovac, ciklus frankofonskog filma i oscarovci

Hina

V. Karuza

V. Karuza

 Program Art-kina Croatia u Rijeci u ožujku posjetiteljima nudi filmove kanadskog redatelja i glumca Xaviera Dolana, Ciklus frankofonskog filma, projekcije dvaju filmova nagrađenih Oscarom te dokumentarni film o Mani Gotovac



RIJEKA – Program Art-kina Croatia u Rijeci u ožujku posjetiteljima nudi filmove kanadskog redatelja i glumca Xaviera Dolana, Ciklus frankofonskog filma, projekcije dvaju filmova nagrađenih Oscarom te dokumentarni film o Mani Gotovac.


Dokumentarni film »Ona, teatar« redateljice Marine Baničević gledatelju pruža pogled u profesionalni i privatni život hrvatske teatrologinje i prve intendantice u povijesti hrvatskoga teatra, Mani Gotovac. Film sadrži razgovore s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života, arhivsku građu iz kazališta u kojima je Mani Gotovac radila, prizore iz predstave »Pričaj mi o Gorkom« te iz predstave »Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more«.


Na programu riječkoga kina su i dva Oscarovca – poljski film »Ida« nagrađen za najbolji film na stranom jeziku i film »Zauvijek Alice« za koji je Julianne Moore dobila Oscara za glavnu žensku ulogu.




U ciklusu frankofonskih filmova bit će prikazana drama »Muškarac kojeg su voljele«, film »Sve je drugo tišina«, dokumentarni film »Škola Babilonska« i dva švicarska filma – drama »Mariannini hirovi« i komedija »Operacija Casablanca«.


Xavier Dolan, premda ima samo 26 godina priprema svoj šesti film, a za dosadašnje je već osvojio brojne nagrade. Njegov prvi film »Ubio sam majku« za koji je napisao scenarij i u kojemu glumi glavnu ulogu nagrađen je s više od trideset filmskih nagrada, među kojima su tri s filmskog festivala u Cannesu, a i njegov najnoviji film, prošlogodišnje ostvarenje »Mama«, dobio je nagradu žirija na canneskom festivalu.


Uz ta dva filma u ciklusu njegovih filmova u Art-kinu bit će prikazani i »Izmišljene ljubavi« te »U svakom slučaju, Laurence« i »Tom na farmi«.