Studentski restoran

Kultno mjesto riječkog studentskog života proslavilo 60. rođendan: Index je svaki dan kuhao 100 kg graha

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA – Statusni riječki studentski restoran Index prvog dana ožujka proslavio je svoj šezdeseti rođendan, a velika obljetnica poznatog studentskog okupljališta proslavljena je u »obiteljskom« krugu.


Na okupu su se našli predsjednik Radničkog vijeća Marinko Mrkonjić, voditelj restorana Index Silvano Superina i kuharica Ivana Pavić Budiselić te ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinko Jurjević, kao i članovi uprave.


Tom su se prilikom djelatnice koje već 40 godina rade u restoranu prisjetile ranijih vremena, običaja i jela koja su se kuhala ne samo za studente, već i za brojne radnike okolnih tvornica, a ono što je još živo u njihovim sjećanjima, su papirnati bonovi koje su danas zamijenile X-ice, svakodnevno kuhanje stotinu kilograma graha, kao i dodatnih 200 do 300 obroka dnevno za radnike obližnjih tvornica. Ravnatelj Dinko Jurjević kaže da su djelatnice Indexa nekad same kiselile zelje.




Studentski restoran s radom je započeo 1. ožujka 1960., a od osnutka do danas njime raspolaže Studentski centar Rijeka. Studentima je prvotno bila omogućena prehrana u nekoliko gradskih restorana.


Tako je prvim studentskim restoranom u prosincu 1956. godine postao tadašnji Tigar na Brajdi koji je kasnije dobio ime Viktorija, dok se u ondašnjoj Kidričevoj, a danas Krešimirovoj ulici, najprije nalazila Narodna kavana te je kasnije u tom istom prostoru otvorena kavana Kvarner koja je u lipnju 1959. godine preuređena pa je dio prostora izdvojen za studentsku prehranu.


S obzirom na to da je tadašnji broj visokoškolskih ustanova bio velik, iz tog je prostora 1. ožujka 1960. godine uklonjena kavana te je s radom započeo studentski restoran.


Danas Index može zadovoljiti potražnju od 4 tisuće obroka dnevno, a na površini od dvije tisuće četvornih metara i s 450 sjedećih mjesta studenti imaju mogućnost raznovrsnih jela, pića i napitaka. Studentima su na raspolaganju dvije samoposlužne linije, snack bar, pizzeria i kavana.