Događaj godine

»Krvavi Mjesec« Riječani mogu promatrati s krova Astronomskog centra. Evo kad morate doći

Andrej Petrak

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Svi koji žele uživati u ovoj nesvakidašnjoj pojavi moći će to učiniti od 21 sat. Na raspolaganju će im biti više teleskopa, a za pojašnjenja i članovi Akademskog astronomskog društva Rijeka



Najduža potpuna pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću bit će večeras odlično vidljiva i iz naših krajeva. Poklopit će se s najvećim približavanjem Marsa Zemlji u posljednjih 15 godina pa će promatrači imati uzbudljivi dvostruki astronomski događaj. Svi koji žele uživati u ovoj nesvakidašnjoj pojavi moći će to učiniti od 21 sat s krova Astronomskog centra Rijeka, gdje će biti postavljeno više teleskopa. Građanima će na raspolaganju za sva pojašnjenja stajati članovi Akademskog astronomskog društva Rijeka. Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro četiri sata.


Ivica Ćiković iz Akademskog astronomskog društva Rijeka pojašnjava kako pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu. Pritom je Mjesec obasjan crvenom svjetlošću, koja se raspršuje prolaskom kroz Zemljinu atmosferu. No, večeras će svi zainteresirani imati priliku pogledati potpunu pomrčinu Mjeseca, a riječ je o pojavi kad cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ova pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme.


Mjesec zapravo putuje do sličnog položaja svakog mjeseca, ali nagib njegove orbite određuje prolazi li iznad ili ispod Zemljine sjene, zbog čega ova pojava nije tako česta. Pomrčina ovisi o položaju tri nebeska tijela: Zemlje, Mjeseca i Sunca. Kada se sva tri nebeska tijela poredaju jedno za drugim, Zemljina atmosfera raspršuje plavu svjetlost prema Suncu reflektirajući crvenu svjetlost na Mjesec te mu tako daje ružičasto rumenu boju. To se naziva i »krvavim Mjesecom«.




– Mjesec će izaći negdje oko 20.30 sati, a početak potpune pomrčine, kad vidimo da sjena »izjeda« Mjesec, očekujemo oko 21.30 sati. Potpuno pomračenje mjeseca očekuje se oko 22.20 sati, a završetak pomrčine negdje oko 23.15 sati. Mi se samo nadamo da će biti lijepo i vedro vrijeme bez oblaka, kako bi mogli uživati u ovoj pojavi, objasnio je Ivica Ćiković.


Astronomski centar Rijeka ovog je tjedna prije početka redovnog programa u planetariju uveo kratak show posvećen pomrčini Mjeseca. Danas organiziraju cjelovečernji program, s kratkim interaktivnim show programima u planetariju u 19.30 i 20.30 sati. Posjetitelji će potom moći koristiti teleskope, koji će biti postavljeni na krovnoj terasi, a jedan teleskop bit će korišten i za fotografiranje pomrčine. U planu je i predavanje o pomrčini Mjeseca i zanimljivostima vezanim uz ovaj fenomen, kao i o Marsu.


krvavi mjesec, pomrčina mjeseca