Građani dobre volje

Kružna ulica dobiva dašak zelenila i malu oazu mira

Marta Ban

Sve počinje dobrom voljom i paletom, a završava bojom / Snimio Ivica TOMIĆ

Sve počinje dobrom voljom i paletom, a završava bojom / Snimio Ivica TOMIĆ

Za potrebe projekta u sklopu Riječkog lokalnog partnerstva Urbani separe i uključene udruge dobili su 40.000 kuna. Izrađuju se sjedalice od paleta i posude za biljke kojima će zazeleniti prostor

 RIJEKA  Prošlotjedna inicijativa za obnovu Kružne ulice nastavlja se i ovih dana s novom postavom civilnih udruga i građana dobre volje koji žele preuzeti stvar u svoje ruke i sami pridonijeti ugodnijem i ljepšem životu u svom gradu. Nakon što je  skupina pojedinaca pod okriljem udruge Akumulator,   uz pomoć umjetnika Mirona Milića, muralima oslikala najkritičnije zidove Kružne ulice, građanska inicijativa Urbani separe nadovezala se na priču preobrazbe prostora kako bi se ostvario njegov puni potencijal, a skinula sramotna stigma  javnog gradskog zahoda nadomak Korza. Radno-edukativni zadatak Urbanog separea, s kojim surađuju Savez udruga Molekula, udruga UMKI te volonteri koji su se inicijativi priključili, jest donijeti dašak zelenih površina i uređenih sjedećih mjesta što bi dodatno oplemenilo vanjske površine ulice.

Rad punom parom


Za potrebe ovog projekta u sklopu Riječkog lokalnog partnerstva, Urbani separe i uključene udruge dobili su 40.000 kuna za uređenje Kružne u kojoj su zainteresirani  s mladim stolarom Edisom Sejdinovićem učili, i još uvijek uče,  izrađivati sjedalice od paleta i posude za biljke kojima će zazeleniti prostor i učiniti ga ugodnim za boravak. U nekoliko dana akcije  radilo se punom parom, kazali su nam  prisutni članovi udruga.

– Majstor stolar reže palete i daje daljnje upute, a mi brusimo, šmirglamo, farbamo, nosimo, što god je potrebno – rekao je Borko Novitović iz Saveza udruga Molekula.


Okupljeni  građani i aktivne civilne udruge udruženi su u težnji da brigu o gradu i gradskim površinama  shvate kao vlastitu odgovornost, imajući na umu buduće generacije koje će se jednog dana osvrnuti na njihovo nasljeđe.


Prema riječima predstavnice Urbanog separea Nine Majcan Šprajc, ovu građansku inicijativu koja je osnovana prošle godine čine poglavito žene i majke u tridesetima koje rade u realnom sektoru i  koje žele ostati u Rijeci te žele da njihova djeca ovdje mogu ostvariti kvalitetan i ugodan život.


Poklon kazalištu


Ako to znači izaći na ulicu i počistiti smeće, učinit će i to. »Samo  vlastitom energijom i vlastitim djelovanjem možemo promijeniti svijet oko sebe«, istaknula je Majcan Šprajc. Vođene idejom grada ugodnog za život i svjesne činjenice da Rijeci kronično nedostaje većih i manjih zelenih površina,  besplatnih prirodnih oaza i mjesta za sjedenje, tzv. urbanih separea, članice  inicijative odlučile su pomoći stvaranju novog lica Kružne ulice, što je ujedno i prvi projekt ove inicijative.

Da imaju želje i volje, prepoznali su članovi civilnih udruga kada su vidjeli  članice inicijative koje su odlučile očistiti prljavi kip Ivana pl. Zajca  kao poklon kazalištu, dan prije otvorenja nove kazališne sezone. Jednakim žarom i posve nesebično s ostalim aktivistima ulažu trud i u Kružnu ulicu koja bi s nekoliko novih sadnica i  klupica trebala dobiti novo, zelenije i za život ugodnije lice.