Ususret konferenciji Novog lista i HTZ-a

Kristjan Staničić: ‘Rijeka je postala urbana city break destinacija. Može biti zanimljiva cijele godine’

Alenka Juričić Bukarica

Foto Darko Tomas / CROPIX

Foto Darko Tomas / CROPIX

S obzirom na geografsku poziciju i prometnu povezanost, Rijeka bi mogla i trebala iskoristiti potencijal razvoja nautičkog, poslovnog i zdravstvenog turizma. Kao urbano središte može biti zanimljiva i domaćim i stranim gostima cijele godine, posebice tijekom specifičnih razdoblja u godini



Do unazad nekoliko godina Hrvatska je dominantno bila prepoznata kao ljetna odmorišna destinacija sunca i mora koju su primarno posjećivale obitelji s djecom. Međutim, danas je pozicija naše zemlje na međunarodnom tržištu znatno drugačija te Hrvatska uživa status atraktivne turističke destinacije bogate i raznolike ponude u sklopu koje svatko može pronaći nešto za sebe, rekao je na početku razgovora Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), komentirajući tko danas ustvari dolazi u Hrvatsku. Naime, poziciju i »vidljivost« Hrvatske na turističkom tržištu uvelike definiraju i aktivnosti HTZ-a čiji djelatnici u zemlji, ali i u predstavništvima diljem svijeta, rade na promicanju identiteta hrvatskog turizma, njegovoj promidžbi u zemlji i na inozemnim tržištima, kao i podizanju razine kvalitete cjelokupne destinacije.


Raznolika ponuda


Dakle, s obzirom na to da se konferencija Novog lista bavi putovanjima za generacije x, y i z, je li Hrvatska doista destinacija za sve generacije turista?


– Svakako, naime, u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno oko 18 milijuna dolazaka, a gledajući po dobnim skupinama najviše su dolazaka ostvarili turisti u dobi od 41 do 50 godina s ostvarenih 3,2 milijuna dolazaka. Ono što posebno veseli je podatak da se na drugom mjestu nalaze turisti u dobi od 19 do 30 godina s ostvarenih više od 3 milijuna dolazaka, koliko su ostvarili i turisti u dobi od 31 do 40 godina na trećem mjestu. Turisti u dobi od 51 do 60 godina u dosadašnjem su dijelu godine ostvarili 2,7 milijuna dolazaka, a oni najstariji od 60 godina pa nadalje 2,5 milijuna dolazaka. Navedena struktura jasno prikazuje kako naša bogata kulturno-povijesna baština, kvalitetna eno-gastronomija, izuzetno očuvana priroda, velik broj svjetski popularnih glazbenih festivala i drugih manifestacija, nautika, odnosno jednom riječju raznolika ponuda i sadržaj, doista privlači sve generacije turista.





Udruženo oglašavanje dobrim je dijelom rezultiralo i povećanjem broja avioletova – ove godine uvedene su nove linije, odnosno koja tržišta otvorena, što se po tom pitanju očekuje nagodinu. Hoće li aviopromet nastaviti rasti?


– Tijekom ljetnog rasporeda letenja, ove godine, prema Hrvatskoj je uvedena 81 nova zračna linija, uključujući redovne, low cost i čarter linije i to s 24 svjetska tržišta. Posebno nas veseli nova interkontinentalna linija na relaciji Philadelphia-Dubrovnik, koja nas nakon gotovo 30 godina po prvi put spaja s tržištem SAD-a. Intenzivno radimo na uvođenju još barem jedne linije s tržišta SAD-a u bližoj budućnosti, no svakako je na ukupna turistička kretanja primjetan i vrlo pozitivan utjecaj letova iz Koreje, Kanade, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja. Nove aviolinije i povećanje broja rotacija su, između ostaloga, i rezultat naših aktivnosti suradnje s avioprijevoznicima koju ostvarujemo i kroz program strateških promotivnih kampanja na emitivnim tržištima, koji za cilj ima pozicioniranje Hrvatske kao prometno dobro povezane cjelogodišnje destinacije.



Možete li prokomentirati dosadašnje podatke o noćenjima i dolascima, kakva je situacija po tržištima?


– Rezultatima turističkog prometa ostvarenog tijekom prvih osam mjeseci ove godine vrlo smo zadovoljni jer dokazuju kako naša zemlja u vrlo konkurentnom međunarodnom okruženju uživa stabilnu poziciju. Uzimajući u obzir sve okolnosti koje obilježavaju ovu vrlo izazovnu godinu, rast prometa u prvih osam mjeseci od 5 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima predstavlja odličan uspjeh cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora. Također, vesele nas sve bolji rezultati koje naša zemlja, uz tradicionalno jaka europska tržišta, ostvaruje na dalekim tržištima poput SAD-a, Kanade, Kine, Koreje ili Australije što je potvrda da naše aktivnosti na tim tržištima daju sve bolje rezultate. Hrvatska turistička zajednica je tijekom ljeta započela provoditi veliku marketinšku kampanju za promociju posezone, ali i izrađivati konture promocije za iduću godinu jer nam je cilj biti korak ispred i ne prepuštati situaciju slučaju. Trenutno smo u fazi izrade programa rada za iduću godinu u kojoj nam je cilj obraniti tržišnu poziciju Hrvatske, nastaviti fokusirano promovirati hrvatske destinacije na svim ključnim i strateškim tržištima s naglaskom na određene turističke proizvode te zadržati pozitivne trendove koje hrvatski turistički sektor kontinuirano ostvaruje unazad nekoliko godina.


Na koje ste kampanje otkad ste na čelu HTZ-a najponosniji, odnosno koje biste eventualno izdvojili kao najuspješnije?


– Hrvatska turistička zajednica provodi čitav niz aktivnosti tijekom jedne kalendarske godine i teško je sve nabrojiti. Izdvojio bih samo nekoliko vrlo uspješnih kampanja i promotivnih aktivnosti koje su jako utjecale na povećanje vidljivosti Hrvatske kao turističke zemlje. Pohvalio bih cijelu ekipu koja je radila na našem najnagrađivanijem i najgledanijem promotivnom spotu »Ambasadori hrvatskog turizma«. Ponosan sam na to kako smo spot uspješno iskoristili za vrijeme, ali i nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i s njim dodatno usmjerili pažnju na Hrvatsku. Pozitivni promotivni efekti bili su vidljivi na web strancima HTZ-a, gdje je zabilježen porast posjeta od 250 posto i to najviše s tržišta Italije, SAD-a, Rusije, Indije, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Poljske i Nizozemske. Odlično smo reagirali pozvavši u posjet u Hrvatsku Yurija Corteza, fotoreportera Angence France-Pressa, koji je djelić svjetske slave i pažnje zadobio našavši se usred slavlja hrvatskih nogometaša nakon veličanstvenog pogotka Marija Mandžukića i plasiranja Hrvatske u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Za tu brzu reakciju također smo osvojili nagradu struke te na interesantan način produžili promotivni efekt naše zemlje nakon nogometne euforije. Izdvojit ću i prošlogodišnji odlično prihvaćen projekt »Visit Slavonia, Share Slavonia«. Riječ je o promociji fokusiranoj na blogove i društvene mreže Facebook, Instagram i Twitter pa su tako po prvi put Slavoniju, njene turističke lokalitete, običaje i delicije doživjeli poznati svjetski blogeri i influenceri. Tu je naravno i promocija hrvatskog turizma u Los Angelesu tijekom predstavljanja hrvatskog filma »Osmi povjerenik« koji je bio u široj konkurenciji za dodjelu nagrade Oscar. Zatim predstavljanje hrvatskih motiva kroz izložbu sjajnih fotografija Davora Rostuhara u Parizu u jednom od najposjećenijih svjetskih muzeja Louvreu. Iznimno sam zadovoljan i s brojnim digitalnim kampanjama koje smo proveli na društvenim mrežama i digitalnim kanalima u suradnji s najvećim svjetskim platformama specijaliziranim za putovanja koje su zajedno snažno utjecale na povećanje vidljivosti Hrvatske i njezino pozicioniranje na svjetskom turističkom tržištu.


Foto Darko Tomas / CROPIX


Foto Darko Tomas / CROPIX



Potencijali i resursi


Kakva je situacija s nautikom i što donosi novi projekt Croatia, full of Islands to Discover?



Koliko rastu daleka tržišta? Posljednje dvije godine intenzivno se radi na primjerice kineskom, otvara se australsko tržište… Što se dalje planira na tim tržištima?


– U ovoj turističkoj godini osobito dobar rezultat ostvaren je na gotovo svim dalekim tržištima poput Kine, SAD-a, Južne Koreje, Kanade ili Australije, koja pružaju sve značajniji doprinos ukupnim turističkim ostvarenjima Hrvatske. Navedeni pokazatelji potvrđuju uspješnost i opravdanost naše strategije snažnijeg marketinškog fokusa na long haul turiste, čime se smanjuje ovisnost o »tradicionalnim« tržištima te uspješno afirmira razdoblje pred i posezone tijekom kojeg gosti s dalekih tržišta u najvećem broju posjećuju našu zemlju.U prošloj godini otvorili smo ured u Šangaju i pojačali naše promotivne aktivnosti u Kini s čijeg tržišta u ovoj godini bilježimo rast od 32 posto. Znamo da je Kina najmnogoljudnija zemlja svijeta te stoji uz bok SAD-u kao svjetskom gospodarskom divu te smo odlučili po prvi put, zajedno sa HGK-om, u studenom ove godine predstaviti hrvatsku turističku i gospodarsku ponudu na China International Import Expo sajmu na kojem se očekuje sudjelovanje preko 150.000 kupaca uz izlagače iz više od sto zemalja svijeta. Ove godine organizirali smo prvo povijesno predstavljanje hrvatske turističke ponude u Australiji, a odaziv zainteresiranih partnera u Melbourneu i Sydneyju premašio je sva naša očekivanja. Kako smo u ovoj turističkoj godini s australskog tržišta ostvarili preko pola milijuna noćenja, a potencijal s tog tržišta kudikamo je veći, u idućoj godini nastavljamo s još intenzivnijom promocijom Hrvatske u Australiji, ali proširujemo promociju i na Novi Zeland. Otvorili smo ispostavu predstavništva i u Los Angelesu te planiramo snažnije promovirati Hrvatsku na zapadnoj obali američkog kontinenta. Također, u završnoj smo fazi otvaranja ureda u Južnoj Koreji te smo ovaj tjedan održali radionicu s korejskim touroperatorima u Seoulu. Za sada smo, što se tiče dalekih tržišta usmjereni upravo na navedene zemlje jer nam je važno zadržati kontinuitet aktivnosti i prisutnosti na tim tržištima, a u budućnosti ćemo s obzirom na potencijale razmotriti i mogućnosti snažnije promocije u Južnoj Americi.


– Promocija nautičkog turizma redovito je dio svake brand i komunikacijske kampanje pred i posezone koje Hrvatska turistička zajednica, uz ostale proizvode, provodi na stranim emitivnim tržištima. Riječ je o segmentu u kojem je u dosadašnjem dijelu godine ostvareno više od 3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 4 posto. Upravo je u tijeku kampanja za promociju posezone u kojoj je naglasak stavljen i na promociju nautike. U prosincu ove godine i siječnju iduće godine provest ćemo i specijalizirano oglašavanje isključivo nautičkog turizma na devet nama važnih europskih tržišta. Također, na velikim međunarodnim travel platformama Lonley planet, Trip Advisor i Expedia promovirali smo našu nautičku ponudu, a od 2017. godine provodimo spomenuti odlično prihvaćen projekt Croatia, »Full of Islands to Discover«, koji za cilj ima promociju nautike kao turističkog proizvoda, odnosno pozicioniranje Hrvatske kao atraktivne i kvalitetne nautičke destinacije. U sklopu projekta u rujnu ove godine organizirali smo putovanje 12 poznatih blogera, youtubera i novinara iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Švedske, Norveške, Mađarske, Švicarske i Japana koji su plovili i otkrivali otoke šibenskog arhipelaga. Promotivni efekti ovogodišnjeg projekta tek se očekuju.


Objavljen je javni poziv za udruženo oglašavanje u 2020. godini. Koji su ciljevi, koliko je sredstava predviđeno, ima li nekih novosti?


– Krajem kolovoza ove godine objavili smo Javni poziv za udruženo oglašavanje u promotivnim kampanjama javnog i privatnog sektora u 2020. godini koji obuhvaća opću destinacijsku promociju, promociju smještajne i ostalih oblika turističke ponude destinacije. Poziv čine tri različita modela koji obuhvaćaju udruženo destinacijsko oglašavanje sustava turističkih zajednica, suradnju sa subjektima nositeljima ponude u destinaciji te udruženo oglašavanje ponude nautičkog turizma. Kroz ovaj smo program u ovoj godini ugovorili suradnje u iznosu koji premašuje 24 milijuna kuna, a konačni iznosi za 2020. bit će poznati po završetku javnog poziva, odnosno po završetku obrada pristiglih prijava i potpisivanja ugovora.


Što su po Vama ustvari potencijali ili resursi koje turistički još uvijek nismo dovoljno iskoristili?


– Iako se većina turističkog prometa i dalje odvija u glavnim ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu, izuzetno nas veseli kontinuirani rast i jačanje prometa u razdobljima pred i posezone. Tako smo primjerice ove godine u razdoblju od siječnja do kraja lipnja ostvarili gotovo 7 milijuna dolazaka i više od 26 milijuna noćenja, što u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine predstavlja rast prometa od 6 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Upravo u produljenju pred i post sezone imamo najveće potencijale te se značajan dio naših promotivnih aktivnosti odnosi upravo na taj cilj.


S obzirom na to da ste iz Rijeke i gradski ste vijećnik, kako gledate na turistički razvoj Rijeke?



Ima li i riječka Zračna luka snage za daljnji rast i kako vidite mjesto ZL Rijeka na turističkoj mapi Hrvatske?


– Rezultat Zračne luke Rijeka ostvaren tijekom prvih osam mjeseci ove godine, tijekom kojih je, prema nama raspoloživim podacima, kroz ovu zračnu luku prošlo više od 150 tisuća putnika, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 11 posto, dovoljno govori o njenoj važnosti i daljnjim razvojnim potencijalima. Siguran sam u daljnji rast prometa jer se luka, u turističkom smislu, nalazi na odličnoj geografskoj poziciji u blizini najpopularnijih destinacija na Kvarneru, ali i u blizini ključnih cestovnih pravaca. Stoga će HTZ vrlo aktivno pridonositi daljnjem rastu prometa na ZL Rijeka kroz zajedničko udruženo oglašavanje sa strateškim partnerima, kao što je to činio i do sada. Kvarner se mora razvijati i kao aviodestinacija.



– Rijeka je dosad pokazala da je grad koji broji vrlo dobre turističke rezultate. To više nije grad »u prolazu« i za mene ona predstavlja urbanu city break turističku destinaciju, odnosno grad koji u tom smislu polako staje uz bok Splitu i Zagrebu. Vidljiv je rast smještajnih kapaciteta, ponajprije u segmentu privatnog smještaja, ali veseli i izgradnja novih hotelskih kapaciteta. Zamjetan je pomak i u raznolikosti i sve višoj razini kvalitete ugostiteljske ponude.


Ima li grad dovoljno turističkih sadržaja, odnosno na čemu se još treba poraditi?


– Da bi Rijeka mogla nastaviti uspješno konkurirati kao poželjna »turistička meta« u domeni gradskog turizma, nužan je daljnji razvoj ponude, atraktivnih sadržaja, različitih manifestacija, festivala, kvalitetnih smještajnih kapaciteta i raznovrsne ugostiteljske ponude. S obzirom na svoju odličnu gegrafsku poziciju i prometnu povezanost, Rijeka bi u budućnosti mogla i trebala iskoristiti potencijal razvoja nautičkog, poslovnog i zdravstvenog turizma. Kao urbano središte itekako može biti zanimljiva i domaćim i stranim gostima tijekom cijele godine, posebice tijekom specifičnih razdoblja u godini, kada turisti mogu vezivati blagdane i praznike uz primjerice »produžene vikende«, što se vidi i kroz pokazatelje turističkog prometa tijekom primjerice Uskrsa, ili pak razdoblja Adventa i Božića. Važno je dobro i promišljeno osmisliti cjelogodišnji kalendar različitih događanja koja mogu postati i motiv dolaska u grad.


Najvažniji projekt


Što će Rijeci donijeti to što će za koji mjesec postati Europska prijestolnica kulture?


– Europska prijestolnica kulture jedna je od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europi i izvrsna prilika gradovima da promijene svoj imidž, postanu vidljiviji na turističkoj karti svijeta, privuku više gostiju i preispitaju svoj razvoj kroz kulturu i umjetnost. Ovo je naš najvažniji projekt sljedeće godine u sferi kulture, ali i jedan od najvažnijih u smislu sinergije i spajanja kulture i turizma. Ovaj projekt ima riječku, hrvatsku, ali ono što je bitno, europsku dimenziju. Izvrsno je što se projekt poklapa s predsjedanjem Hrvatske Europskom unijom, u to vrijeme sve oči bit će uprte u nas pa će tako Hrvatska postati pravi centar Europe, a to svima nama predstavlja priliku za dodatnom promocijom zemlje. U 2020. godini u Rijeci se očekuje znatno veći broj posjetitelja, a ja bih rekao da će grad dobiti bezbroj prilika impresionirati posjetitelje i motivirati ih na ponovni dolazak u Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku. Na ljudima koji su zaduženi za realizaciju cijelog projekta kao i na vodećim ljudima iz Grada Rijeke velika je odgovornost da grad predstave u najboljem svjetlu.



Ove godine su Dani hrvatskog turizma u Slavoniji. Na koji način ustvari predstavljate ovaj zeleni dio Hrvatske i kako privući više gostiju u ovaj dio naše zemlje? U taj zeleni dio Hrvatske možemo ubrojiti i Gorski kotar?


– Promocija kontinentalnog dijela Hrvatske u fokusu nam je prošle, a posebno ove godine jer on u svojoj perspektivi ima ključnu ulogu za razvoj i kreiranje cjelogodišnjeg turizma. Slavoniju smo izdvojeno promovirali na velikim sajmovima primjerice u Münchenu i Berlinu, a kao finale dosadašnjih promotivnih aktivnosti bit će Dani hrvatskog turizma u svih pet slavonskih županija. Slavonija će dobiti jedinstvenu priliku predstaviti se u najboljem svjetlu pred oko 1.500 domaćih hrvatskih turističkih djelatnika, ali i pred našim brojnim inozemnim partnerima te im dati priliku da se uvjere u ljepote i potencijal ovog skrivenog bisera hrvatskog turizma. Kad govorim da smo fokus stavili na promociju kontinentalnog dijela Hrvatske mislim svakako i na Gorski kotar, Liku, Ravne kotare, Imotsku krajinu, Dalmatinsku zagoru, Hrvatsko zagorje, Međimurje, Središnju Istru… S Gorskim kotarom potpisali smo sporazum kojim radimo na razvoju i promociji turističkog brenda ove regije. Prema podacima ostvarenog turističkog prometa vidi se da je ovaj kraj osvojio domaće tržište i da domaći gosti vrlo rado dolaze u Gorski kotar. Od inozemnih gostiju prevladavaju Nijemci, Talijani, Nizozemci i Koreanci, a siguran sam da će se uz snažnu podršku HTZ-a osigurati dodatna vidljivost i prepoznatljivost Gorskog kotara na našim ključnim emitivnim tržištima. Na nama je da svu bogatu resursnu osnovu Gorskog kotara iskoristimo i razvijamo u smjeru održivog razvoja.



Kako je HTZ uključen u promidžbu EPK 2020.?


– Europsku premijeru spota Rijeka, EPK 2020. imali smo na najvećem svjetskom turističkom sajmu ITB u Berlinu u ožujku ove godine i otada promoviramo ovaj projekt na sajamskim nastupima diljem svijeta, ali i kroz različite promotivne kampanje. U našoj organizaciji projekt se predstavio na velikom ITB turističkom sajmu u Kini, u Šangaju, potom u Australiji, a slijedi nam i velika promocija na WTM sajmu u Londonu u studenom ove godine. Do sad smo realizirali oko 45 studijskih putovanja inozemnih novinara iz primjerice Francuske, Poljske, Mađarske, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije isključivo vezanih uz ovu temu. Brojnim marketinškim aktivnosti pomoći ćemo u promociji Rijeke i jačoj vidljivosti cijelog projekta. Svima nam je stalo da projekt uspije i da se Rijeka predstavi kao dobar domaćin, profilira kao prijestolnica kulture i kao hrvatski grad umjetnosti, različitosti i kulture.