Pusni ophod

Krimejski feštari – meštri za se fešti

Jakov Kršovnik

Foto J. Kršovnik

Foto J. Kršovnik

U večernjim satima feštari su se vratili do prostorija Mjesnog odbora Krimeja, ispred kojih su i zapaliti pusta – Joju. Uz povike »Živio pust!« Joja je platio za sve loše što se dogodilo i što se događa



Krimejski feštari kao jedina tradicijska karnevalska skupina sa Sušaka, odnosno iz istočnog dijela grada, i ove su godine zatvorili mesopusno doba pusnim ophodom po Krimeji, Vojaku, Podvežici i Trsatu te paljenjem pusta. Krenuli su od OŠ »Vladimir Gortan«, gdje su uz glazbu uveselili veliki odmor osnovnoškolcima, zatim su pozitivne vibracije prenijeli u dječji vrtić Đurđice, zastali na ručku kod obitelji Martinić s kojom su godinama u izvrsnim odnosima te posjetili i OŠ Vežica. Nastavili su ophod po nekoliko mjesnih lokala, npr. pul legendarnog Belega, koji već neko vrijeme nosi ime »Baćo« i joga na Trsatu, da bi se u večernjim satima vratili do prostorija Mjesnog odbora Krimeja, ispred kojih su i zapaliti pusta – Joju. Uz povike »Živio pust!« Joja je platio za sve loše što se dogodilo i što se događa.


Saša Čaušević Matešićev, zvan Pinelić, koji je 1989. uz pomoć nekoliko entuzijasta obnovio tada utihnule Krimejske feštare, te prvi predsjednik Pusnoga odbora Krimejskih feštara, rekao je da nastavljaju tradiciju staru već više od 130 godina jer se godina njihova osnutka pamti kao 1886.


– Trenutno je aktivno tridesetak, četrdesetak feštara, a glavni su im događaji sudjelovanje na Riječkom karnevalu te jučerašnji pusni ophod po Sušaku. Feštara ima i starih i mladih, što je dobro jer će se tradicija nastaviti. Najmlađi krimejski feštar ima devet godina, a najstariji, koji se angažira primarno u logistici, u najboljim je osamdesetim godinama, kaže Čaušević.




Krećući na početak rute s feštarima, svjedočili smo pozitivnim emocijama i veselju koje su probudili kod učenika u OŠ »Vladimir Gortan«. Svirajući na bubnju, harmonici i tubi, djeca su im se pridružila uskačući u maškarano kolo veselja, a knjižničarka Neda Franolić nam je rekla:


– Krimejski feštari svake nas godine posjećuju na Pusni utorak. Rado ih dočekujemo jer uvijek razvesele učenike, a na taj način i čuvaju te obnavljaju stare običaje. Oni žive s nama te nam je drago da svi zajedno sudjelujemo u čuvanju tradicije koja je vrlo živa, zaključila je Franolić.


Uz Riječki karneval i pusni ophod, Krimejski feštari veliki su ljubitelji sporta, posebno NK Orijenta, starčića sa Sušaka.


Danas više ne pohode organizirano utakmice, prepustili su to mlađim generacijama navijača, ali ako se Orijentu pruži neka značajna prilika ili velika utakmica, moguće je da se za tu priliku vrate.


Uz nogomet, svojom su potporom podizali moral i vaterpolistima iz VK Primorje, a posebna je bila i suradnja s rukometnim reprezentacijama, muškom i ženskom. Jedan od njihovih najvećih nastupa svakako je bio kada su 1993. u dvorani Doma sportova u Zagrebu prije utakmice Hrvatske i Bjelorusije izveli svoj program pred 15.000 gledatelja te uručili reprezentativcima prigodan dar.


Osim toga, gostovali su na inozemnim karnevalskim feštama Ilirskoj Bistrici, Ljubljani, Trstu i Lignanu. Jedno vrijeme pohodili su ljetne karnevale, a oni su i prva riječka skupina koja je sudjelovala u karnevalskoj povorci u Novom Vinodolskom. Sve to svjedoči o bogatoj povijesti Krimejskih feštara te kako kaže pjesma: »Još otkada Frane Pitur po Sušake pitura znaju judi ki su meštri, ki su meštri za se fešti – Krimejski feštari!«