Sve po planu

Kreće sanacija trsatskog i kraljevičkog kaštela

Biljana Savić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

U prosincu prošle godine završila rekonstrukcija međukatnih konstrukcija kaštela u Bakru, a krajem ožujka ove godine sanacija bedemskih zidova Frankopanskog kaštela u Krku



RIJEKA Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić jučer su predstavili aktualne investicije u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana. Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana obuhvaća ukupno 17 frankopanskih kaštela i 3 sakralne lokacije s područja županije, od kojih će se mnoge obogatiti novorazvijenim interpretacijskim sadržajem te sve zajedno promovirati cjelovitom kampanjom kao jedinstveni kulturno-turistički proizvod i destinacija.


Kako su istaknuli Komadina i Jurešić, glavni cilj projekta je zaštititi kulturno nasljeđe obitelji Frankopan i Zrinski te razviti kulturno-turistički proizvod čiji će sadržaji privući veći broj posjetitelja na lokacije na kojima su smješteni frankopanski kašteli. Ukupna vrijednost projekta iznosi 64 milijuna kuna, vrijednost prihvatljivih troškova je 61 milijun kuna, od čega bespovratna sredstava EU-a iznose 47,3 milijuna kuna. Sredstva će biti utrošena za obnovu i uređivanje objekata, promociju i stvaranje turističkih proizvoda. Uz Primorsko-goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera – gradovi Rijeka, Kraljevica, Čabar i Bakar, općine Lokve, Čavle i Vinodolska Općina, TZ Kvarnera, TZ Grada Rijeke, Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka i Prirodoslovni muzej Rijeka. Projekt je, naglasili su Komadina i Jurešić, počeo u studenom 2015. godine i bit će završen u listopadu iduće godine.


Regionalni štih projekta EPK 2020


– Ovim projektom prepoznali smo našu kulturno-povijesnu baštinu, Frankopane i glagoljicu, od čega nam je intencija stvoriti brend Kvarnera na svim programskim linijama naše baštinske priče, čime bismo stvorili kvalitetnu ponudu u kulturi i turizmu. Projekt je prepoznat i od Vlade te su nam odobrena najveća sredstva iz fondova EU-a. Cilj nam je stvoriti kulturu u svim dijelovima Primorsko-goranske županije, rasporediti je gdje god ljudi žive te na taj način omogućiti interes turista da posjećuju sve krajeve Primorsko-goranske županije, kako bismo dali regionalni štih projektu Rijeka EPK 2020, rekao je Komadina, istaknuvši da će se u sljedećem razdoblju na raznim lokalitetima obilježiti završeci radova.




Pročelnik Jurešić istaknuo je da je svrha projekta zaštititi kulturno nasljeđe obitelji Frankopan i Zrinskih na području PGŽ-a, razviti nove kulturno-turističke proizvode te uključiti lokalne zajednice, čime bi se potaknuo regionalni razvoj.


– Paralelno s rekonstrukcijama i sanacijama kaštela, osmišljavamo i programe koji će biti sastavni dio kaštela – kazao je Jurešić i kroz prezentaciju pokazao prostorni obuhvat projekta, završene investicije, investicije u tijeku i planirane investicije do završetka projekta. Kako je kazao, u prosincu prošle godine završila je rekonstrukcija međukatnih konstrukcija kaštela u Bakru, vrijedna 872.891,55 kuna, a krajem ožujka ove godine sanacija bedemskih zidova Frankopanskog kaštela u Krku za koju je bilo predviđeno više od 600 tisuća kuna.


Autobus turista


Nadalje, kako je kazao Jurešić, u dvorcu Nova Kraljevica u ožujku je započelo uređivanje sanitarnog čvora, a u 2018. godini planiraju se i radovi na obnovi pročelja kaštela te uređenje okoliša, a investicija je vrijedna 1.091.767,50 kuna.


– Prije ovaj dvorac nije imao kapacitet za veći broj ljudi, a sad će moći primiti cijeli autobus turista – kazao je Jurešić i dodao da je krajem prošloga mjeseca počela statička sanacija i konzervacija zapadnog zida stambenog dijela trsatskog kaštela, čija je vrijednost oko 1,5 milijuna kuna te obnova vanjske stolarije u Kuriji Zrinskih u Čabru, u vrijednosti od 542.531,25 kuna. Nadalje, u Brodu na Kupi u Kaštelu Zrinskih, gdje se nalazi muzejski postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka, također su tijekom ožujka započeli restauratorski radovi na kamenim detaljima, a do kraja godine bit će uređen stalni muzejski postav čija je vrijednost veća od 2 milijuna kuna.