Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Važan ugovor

Kreće rekonstrukcija vodne mreže u krugu riječke bolnice

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 9:59 2019-07-02T09:59:45+02:00

Ovim projektom mijenja se mrežu koja se nije mijenjala desetljećima, a smanjit će se i gubici u potrošnji vode, koji su veliki i na godišnjoj razini iznose pet milijuna kuna, istaknuo ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac

RIJEKA - Između Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, tvrtke Rudan i ravnateljstva KBC-a jučer je potpisan vrijedan ugovor temeljem kojeg će tijekom srpnja krenuti veliki projekt rekonstrukcije vodne mreže prema ESCO modelu financiranja na nekoliko zgrada u okviru lokaliteta riječke bolnice u Krešimirovoj ulici.

Riječ je o zahvatu vrijednom 50.297.520 kuna koji će osigurati racionalnu potrošnju vode, a radovi će trajati godinu dana. Po završetku zahvata izvođač radova, tvrtka Rudan, obvezuje se 15 godina pratiti integrirani sustav te ga po potrebi održavati.

- Ovim projektom mijenjamo mrežu koja se nije mijenjala desetljećima i vjerujemo da ćemo ovim projektom smanjiti gubitke u potrošnji vode, rekao je jučer ravnatelj KBC -a Davor Štimac.

- Gubici koje trenutno stvaramo na vodi su veliki i na godišnjoj razini iznose pet milijuna kuna. Saniranjem infrastrukture na ovom lokalitetu utjecat ćemo značajno i na financijsko poslovanje riječke bolnice, na zadovoljstvo svih zaposlenika, ali i krajnjih korisnika, zaključio je ravnatelj Štimac.

ESCO model financiranja zapravo pretpostavlja koncept rješenja u području energetske učinkovitosti s ciljem osiguranja nižih troškova za energiju i održavanje. Navedeni ciljevi se postižu kroz ugradnju nove opreme i optimizaciju postojećih sustava, odnosno ovakvi se projekti ostvaruju iz već ostvarenih ušteda.

Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj tom prilikom je rekao da će se projektom sanirati cjelokupan razvod cjevovoda pitke hladne vode vode (radi se o nekih 10 kilometara cijevi, sustavu sanitarija i slično), a ušteda na godišnjoj razini morat će iznosti 480.000 metara kubičnih, a što pretočeno u novce iznosi 5,8 milijuna kuna. Svi unaprijed projektom dogovoreni parametri će se kontrolirati i ako dođe do bilo kakvih odstupanja, osobito u dijelu ušteda, Agencija će po zakonu morati odmah reagirati.

- Riječ je o zahtjevnom projektu koji se ne sastoji samo od mjenjanja cijevi, a od kojeg će najveće benefite imati upravo riječki KBC -e, rekao je Danijel Benčić iz tvrtke Rudan.

- Tvrtka Rudan bavi se 25 godina ovakvim projektima energetske učinkovitosti po spomenutom modelu i jako nam je drago da smo se našli praktički u našem dvorištu i da ćemo svo stečeno znanje uspješno pretočiti u ovaj zahvat, zaključak je Benčića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.