Crveni alarm za Rijeku

Krčki most i autocesta do Delnica i dalje zatvoreni, bura će i danas “udarati” 200 kilometara na sat

P. N.

Foto Meteoalarm.eu/ D. ŠKOMRLJ

Foto Meteoalarm.eu/ D. ŠKOMRLJ

Zbog snijega, jakog vjetra koji nosi snijeg, stvara nanose i smanjuje vidljivost trenutno nema prohodnih cesta za teretna vozila (s i bez prikolice) iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, Primorju, Dalmaciji i obratno



Na riječkom području drugi je dan na snazi crveni meteoalarm, uz upozorenje na olujnu buru koja će imati i orkanske udare i brzinu do 200 kilometara na sat. Također se upozorava na poledicu i snijeg.


– Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje i život opasne situacije – stoji na stranici Meteoalarm.eu. 


Iz HAK-a jutros obavještavaju da su, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha, zatvorene ceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene; DC1 između Udbine i Gračaca; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most, i Krčki most.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj





Samo za osobna vozila, zbog olujnog vjetra, otvorene su dionica brze ceste A6 Kikovica-Rijeka (čvor Orehovica) između čvorova Čavle i Kikovica, riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica; brza cesta Solin-Klis (od 18,40h), DC25 Gospić-Karlobag.


Zbog snijega, jakog vjetra koji nosi snijeg, stvara nanose i smanjuje vidljivost trenutno nema prohodnih cesta za teretna vozila (s i bez prikolice) iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, Primorju, Dalmaciji i obratno.



Sva su odmorišta i parkirališta uz cestu popunjena isključenim teretnim vozilima, pa savjetujemo vozačima da ne kreću na put dok ne budu imali informaciju da su ceste otvorene i prohodne. Zbog zimskih uvjeta poteškoće u prometu za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama su djelomice i na području Slavonije, središnje i sjeverozapadne Hrvatske.


Snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Olujni vjetar otežava promet u Istri, Hrvatskom primorju i dalmaciji. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanje. Zbog prepriječenog teretnog vozila na državnoj cesti DC69 Slatina-Ćeralije, vozi se jednim trakom naizmjenično.



Iz DHMZ-a za danas najavljuju umjereno i pretežno oblačno, mjestimice uz oborine te vjetrovito. U unutrašnjosti će povremeno padati snijeg, češće u gorskim područjima i Slavoniji, a bit će ga ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana. U Dalmaciji je rijetko moguća slaba kiša, uglavnom na krajnjem jugu, navečer i susnježica.


Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeveroistočnjak, a na Jadranu jaka i mjestimice olujna bura s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu između -5 i 0, na Jadranu od 2 do 8 °C.