Jubilarno izdanje

Kralježnica kulturne ponude: Otvoreno 25. Kastafsko kulturno leto

Andrej Petrak

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



KASTAV Nastupima Glazbenog društva Spinčići i Ženske klape Kastav, rođendanskom tortom, zdravicom i slavljeničkim vatrometom svečano je otvoreno ovogodišnje 25. Kastafsko kulturno leto, kralježnica kastavske kulturne ponude već četvrt stoljeća.


Prigodne riječi uputili su čelni ljudi Udruge Kastafsko kulturno leto i Grada Kastva, poručivši da će Leto i nadalje krasiti gostoprimstvo po kojem je ovaj festival postao poznat prepoznatljiv u protekla dva i pol desetljeća. Bogat slavljenički program ovogodišnjeg izdanja festivala ponudit će ponovljena gostovanja kultnih predstava, obilježenih u kolektivnoj memoriji posjetitelja te niz novih koncepcija, poput intimnih jazz koncerata u najljepšim kastavskim dvorištima.


Jednom od spomenith kultnih predstava i otvoreno je 25. Kastafsko kulturno leto, a riječ je o predstavi Münchhausen, u produkciji Umjetničke organizacije Teatroman, režiji Borisa Kovačevića i izvedbi Vilima Matule, odigrane na obnovljenoj pozornici impozantne kastavske Crekvine, nakon programa otvorenja i zajedničkog druženja okupljenih.




No, ne prije negoli je nebo nad Kastvom osvjetlao spektakularni slavljenički vatromet. Bezvremenski Münchhausen pokazao je da su njegove lažopleti benigne floskule spram demagoškog manipuliranja, kojima smo izloženi u obliku sofisticiranih biznismenskih trikova, visokoparnih kulturnjačkih prepucavanja i malignih političarskih smicalica. Proizvodi bujnošću razmahane mašte koje nas poput čarolije umiju nasmijati do suza, pomažući nam da ne zaboravimo kako funkcionira istinski smijeh, taj osebujni mehanizam koji bi čovjeku, kada bi za njim češće posezao, možda i mogao donijeti stanovito samoizlječenje.


Leto će potrajati sve do 26. kolovoza kad će KKL, po tradiciji, zatvoriti popularni Čansonfest, a u međuvremenu će se na Crekvini i povijesnim lokacijama kastavske gradske jezgre odvijati niz glazbenih, dramskih, filmskih, književnih i dječjih programa. Organizatori su se potrudili od programa učiniti koherentnu cjelinu, koja ima dodira s klasičnim i tradicijskim izričajem, umetnutim u suvremenu perspektivu i umotanim u svježe izdanje festivala.


Među imenima i izvođačima koji će nastupiti na slavljeničkom KKL-u, valja spomenuti Tommyja Emmanuela, Anu Vidović, Josipu Lisac, Lelu Margitić i Peru Kvrgića, Kseniju Prohasku, uz mnoge druge, čija se veza s Kastvom rodila u proteklih 25 godina. Među novim projektima izdvaja se Ritam dvorišta, koji će na najljepše skrivene lokacije kastavskih dvorište donijeti seriju jazz koncerata za opuštene ljetne večeri i druženja s glazbenicima. Tu su i Dani književnosti, Festival gitare, filmske projekcije u sklopu Kina Mediteran te razne radionice.