Ljetni karneval treću godinu za redom

Kraljevicom defilirale ribe, trbušne plesačice, mali zeleni

Siniša Pucić

Kraljevicom je prošlo 500-tinjak maškara iz 18 grupa. Došli su iz Rijeke, Drage, Bakra, Kukuljanova, Križišća, Šmrike, Dramlja, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Triblja, Dobrinja, Opatije, Studene i udaljenog Ivanić Grada 



KRALJEVICA » Uspavanu Kraljevicu jučer je treću godinu za redom razbudio i njezine stanovnike na noge dignuo Ljetni karneval. U ovom gradu, donedavno tituliranom »kraljicom maškara«, karnevalsko pulsiranje na aparatima i ove su godine održali Mesopustari Kraljevice, upustivši se u organizaciju prve u nizu ovogodišnjih ljetnih maškaranih povorki na Kvarneru, čime su na najbolji način proslavili veliki jubilej, čak 125 godina dugovječnog života pod maskama u Kraljevici. 


 Krenuli “Baštardi”


A svega toga je posljednje vruće lipanjske večeri bilo u izobilju. Tridesetak stupnjeva u hladu, podebljalo je 500-tinjak sudionika iz 18 karnevalskih skupina. Svi oni došli su u Kraljevicu iz Rijeke, Drage, Bakra, Kukuljanova, Križišća, Šmrike, Dramlja, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Triblja, Dobrinja, Opatije, Studene i najudaljenijeg Ivanić Grada, kako bi isprobali neke nove kostime, predstavili domaćoj publici novouvježbane koreografije, a prvenstveno susreli stara i upoznali nova draga lica, čije veselje otvaranje ljetne karnevalske turneje ni sve krabulje ovog svijeta ne bi mogle sakriti. 


  – Ala homo, vrime je da se krene, uskliknuli su novljanski »Baštardi«, zasluživši čelno mjesto u povorci zbog mažoretskog umijeća, ali i procijenjenog najvećeg zbroja godina njihovih članova. Taj trenutak su spremno čekali brojni građani, od najmanjih koji su samo za ovu priliku mogli ostati budni čak sve do »iza crtića«, pa do najstarijih Kraljevičana, kojima ovakvi događaji bude lijepa sjećanja. 




  – Lijepo je vidjeti da grad ovako živi, da su ulice pune i da je vesela atmosfera. Nadam se da će to potaknuti gradsku vlast da nešto više učini za ovaj grad, kazala je baka Natalija koja je sa svojom unukom Katarinom s prozora svoje kuće promatrala kako se povorka kreće od Doma kulture, preko place, pokraj stare policijske postaje, pa uz staru bolnicu do rive gdje su do ranih jutarnjih sati raspoloženje maškara, građana i posjetitelja na vrhuncu po svom običaju držali »Koktelsi«, postavši tako sigurna karta na koju igraju organizatori kraljevičkog karnevala sve ove tri godine. 


  Ne smijemo zaboraviti ni ostale karnevalske skupine, pa tako nije nedostajalo ritmičkog udaranja u bubnjeve i ostala glazbala što su proizvele muzike tribaljskog »Barilca«, »Šmričkih maškara« u pratnji leptirica, te crikveničkih »Matkovića«. I dok su »Bakarske maškare« za ovu priliku izronile brojne vrste plave i bijele ribe, riječki »Blaze vami z nami« prodefilirali su kao mornari, ribari… 


Pljesak za “Žabe”


Umjetnički blok otvorili su slikari »Draških maškara«, a do vrhunca doveli trbušne plesačice i plesači opatijske »Zumbe«.



Teško će se zaboraviti jedina alegorijska kola prepuna čudnovatih bića udruženog dramaljskog trija – »Balarini«, KUD »Jelena« i Udruge mladeži, a u povijesno doba će se vratiti vitezovi i njihove pratilje iz »Studenskih maškara«. Nimalo nezapaženo nisu prošli ostali riječki karnevalisti: »Prijatelji – Amici« kao maslačci, »Pehljin Queens« alias mali zeleni, niti tovari u narančastim bojama grupe »Siti i pijani«. Dal su bili pijani ne znamo, ali iznimno veseli bili su vinoljupci iz redova »Maškara Dol-Križišće«, kao i žuto-zeleni smajlići dobrinjskih »Optimista«. Veliki pljesak za dolazak zaslužila je »Žaba« iz Ivanić Grada, a kako svaku pravu maškaranu povorku zatvaraju zvončari, ta čast je ovog puta pripala malim i velikim »Kukuljanskim zvončarima«.