Protestna nota susjedima

Kraljevičani ljuti na Kostrenjane: Sukob oko smještaja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Biljana Savić

Vijećnici Kraljevice bili su jednoglasni u izražavanju protesta Općini Kostrena / Snimio Marko GRACIN

Vijećnici Kraljevice bili su jednoglasni u izražavanju protesta Općini Kostrena / Snimio Marko GRACIN

Vijećnici Grada Kraljevice prosvjeduju zbog odluke svojih kolega iz Kostrene koji su dali zeleno svjetlo pročišćivaču otpadnih voda u uvali Sršćica nasuprot glavne gradske plaže Carovo u Kraljevici



KRALJEVICA  Gradsko vijeće Kraljevice oštro prosvjeduje protiv zaključka Općinskog vijeća Kostrene koje daje pozitivno mišljenje na prijedlog lokacije za smještaj uređaja za pročišćavanje otpadnih voda unutar pogona Ina Rafinerija nafte Rijeka d.d., na dijelu k.č. broj 1421 k.o. Kostrena-Barbara, uvala Sršćica.


Uvala Sršćica nalazi se neposredno nasuprot glavne gradske plaže Carovo u Kraljevici te spomenut premještaj predstavlja potencijalnu opasnost za kakvoću i kvalitetu života građana Kraljevice i šireg područja, ali i ugrožava cjelokupan projekt Aglomeracije Bakar-Kostrena koja bi zbog ovakvih postupaka mogla ostati bez uređaja za pročišćivanje otpadnih voda.


Jednoglasni je to zaključak svih kraljevičkih vijećnika kojega su donijeli na preksinoćnjoj sjednici. A nije sve oko Sršćice počelo bez međusobnih prigovaranja vijećnika. »Prvi je počeo« Đani Tomičić, hadezeov vijećnik, čitajući isječke iz dnevnih novina gdje, kako je interpretirao, kostrenska načelnica Mirela Marunić širi paniku među Kostrenjanima i govori da će zbog uređaja za pročišćavanje, ako ne bude na adekvatnom mjestu za Kostrenu, nekretnine u toj općini gubiti na cijeni.


Hitno rješavanje




– Marunić se brine za svoje građane, ali tako da svoje smeće daje nama. Što ste vi, gradonačelnice, poduzeli po tom pitanju sa svojom stranačkom kolegicom Marunić,  pitao je Tomičić kraljevičku gradonačelnicu Nadu Turina Đurić, a nije poštedio ni Odbor za zaštitu okoliša i prozvao ih za inertnost.


Tomičićev stranački kolega Damir Dumančić konstatirao je da je sada pase uopće raspravljati o ovoj temi.


– HDZ Kraljevice još je u ožujku ukazao na ovaj problem, no reagirali smo samo mi iako je gradska uprava imala cijeli spektar mogućnosti za reakciju, ali je ostala pasivna na tako delikatnu temu koja može imati velike posljedice na Kraljevicu, kazao je Dumančić.


No, gradonačelnica Turina Đurić brzo je napravila »mir u sudnici«.


– Gospođa Marunić, bila ona moja stranačka kolegica ili ne, provodi volju svog općinskog vijeća, jer to je njena dužnost, a gdje će Kostrena na svom području staviti pročišćivač otpadnih voda, to je politička odluka njihovog općinskog vijeća. Ne mogu ja utjecati na prostorni plan druge općine ili grada. Općinsko vijeće Kostrene ima ovlasti na svom području, a Prostorni plan Kostrene je u ingerenciji te općine i nije zakonom predviđeno da druge ili okolne jedinice lokalne samouprave daju svoje mišljenje ili utječu na nečiji plan. Ne vidim način da spriječimo njihov prostorni plan, naše Gradsko vijeće može imati mišljenje o tome da se ne slaže s tim planom i Sršćicom i ja sam ga dužna zastupati i zastupat ću ga i tu je otprilike kraj naših mogućnosti, jer pravnih, zakonskih mogućnosti nemamo. Preostaje nam jedino lobirati s kolegama iz kostrenskog općinskog vijeća, pa, eto, izlobirajte, kazala je gradonačelnica i dodala da će se možda i Kostrena naći u situaciji kad će željeti da je Kraljevica posluša.


Rijeka ga ima na Delti


Dodala je da bi i ona radije da Kostrena stavi pročišćivač na Urinj, iako su joj stručnjaci rekli da to uopće nema tako negativne posljedice.


– Nije da je baš pitka voda, ali nije velik zagađivač, barem tako kažu. Pa Rijeka će ga imati na Delti, ne bi ga tamo stavljali da je toliko negativan, ali meni ipak ne miriše da to bude Sršćica. Ti pročišćivači se moraju napraviti, mi ćemo ga imati na Oštru, možda će se buniti Crikvenica, kazala je Turina Đurić.


– Pa sigurno je i Marunić razgovarala sa stručnjacima, replicirao je HSP-ov Robert Cifrek, a gradonačelnica je odgovorila da će prema podacima iz ViK-a pročišćivač u Kostreni biti na Urinju.