Neprihvatljiva opcija

Kraljevica uzvraća Kostreni: Sršćica preblizu naselju Carovo

Biljana Savić

Zračna linija između lokacije pročistača i prvih kuća u Kraljevici je oko 800 metara

Zračna linija između lokacije pročistača i prvih kuća u Kraljevici je oko 800 metara

Lokacija kostrenskog pročistača na Sršćici za Kraljevicu nije prihvatljiva opcija i smatramo da bi Kostrena i Kostrenjani trebali imati razumijevanja u sagledavanju ovog problema, kaže gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić



RIJEKA – Protivimo se smještaju pročistača na lokaciju Sršćica, jer je orijentirana prema središtu Kraljevice i stambenom naselju Carovo, a smještena je na samom ulazu u Bakarski zaljev. Zračna linija između lokacije pročistača i prvih kuća u Kraljevici je otprilike 800 metara, odgovor je kraljevičke gradonačelnice Nade Turina Đurić na izjavu njene susjede i stranačke kolegice, kostrenske načelnice Mirele Marunić na ultimatum Hrvatskim vodama.


“Ako Hrvatske vode ne prihvate prijedlog lokacije Sršćica, postoji mogućnost da Kostrena izađe iz aglomeracije s Bakrom”, poručila je Marunić. No, Nada Turina Đurić kaže da je ova tema puno šira od teme odnosa Kostrene i Kraljevice te da premještanje lokacije pročistača dovodi u pitanje projekt aglomeracije Kostrene i Bakra, a to su projekti već u fazi kandidiranja za EU fondove.


Projekti kanalizacije


– Ovakav potez Kostrene sve će projekte kanalizacije na našem području odmaknuti nekoliko godina, a treba nam rješavanje otpadnih voda kao ozeblom sunce. Što će se dogoditi s Bakrom, nitko još ne zna, ako Kostrena izlazi iz projekta? Što će biti s projektima za Kraljevicu ako se bude na nas vezivao Bakar, ni to se ne zna. A Kostrena će svoju kanalizaciju morati rješavati sama bez europskih sredstava, što će biti skupo i dugotrajno. Svima bi nam trebalo biti u interesu da konačno kvalitetno riješimo kanalizaciju, jer živimo uz more i od mora.




Osim toga naši građani zaslužuju da stare septičke jame konačno odu u povijest. Obećali smo da bi do 2023. godine taj projekt bio gotov, ali na ovaj način bojim se da će to biti 2030. godine. Bila bi šteta da ne iskoristimo fondove, jer će u konačnici onda sve to morati platiti naši građani kroz skupu vodu i odvodnju i pitaj boga kada. Kao što je rekla načelnica Marunić, na prvom su joj mjestu interesi Kostrenjana, isto tako su meni na prvom mjestu interesi Kraljevičana, ali i cijelog našeg kraja.


Uostalom, Gradsko vijeća Grada Kraljevice izrazilo stav da se protivi planovima Općine Kostrena o smještanju pročistača otpadnih voda na lokaciji poluotoka Sršćica. Ne možemo osporiti pravo Kostrene da upravlja svojim prostorom i planira prema vlastitim interesima, međutim, s obzirom na to da se radi o otpadnim vodama i odlaganju otpadnog mulja u neposrednoj blizini stambenog naselja u Kraljevici, smatram da imamo pravo i obvezu protiviti se donošenju takve odluke.


Interesi građana


Pristojni i dobri susjedi dogovaraju ovakve važne odluke u interesu svih, a ne jednostrano na štetu drugih. Primjerice, kad gradite kuću i uz nju pripadajuću septičku jamu, zakon vam nalaže da je ne možete izgraditi na rubu parcele prema susjedu, nego na propisanu udaljenost. Vidjet ćemo što će reći nadležne institucije koje odobravaju planove, je li ovakav projekt uopće moguće premjestiti na spomenutu lokaciju.


U svakom slučaju, Grad Kraljevica će poduzeti sve kako bi zaštitio interese svojih građana. I danas smo svjedoci činjenice da Rafinerija koja se nalazi u Kostreni ekološki i estetski ponajviše ugrožava Kraljevicu. Kraljevica ima samo štetu, korist nikakvu, za razliku od Kostrene. Kraljevica ne može zbog toga razvijati turizam s kojim se nekada u povijesti ponosila. Frankopani nikada ne bi sagradili svoj ljetnikovac s pogledom na rafineriju, a sagradili ga nisu u Kostreni, nego baš u Kraljevici. Sada nam uz pogled na rafinerijske tankove, samo treba pogled na odlagalište otpadnog mulja, pa da slika bude zaokružena.


S obzirom na sve navedeno, lokacija kostrenskog pročistača na Sršćici za Kraljevicu nije prihvatljiva opcija i smatramo da bi Kostrena i Kostrenjani koji sa Kraljevicom dijele sličnu povijest i sličnu sudbinu, trebali imati razumjevanja u sagledavanju ovog problema. Zato pozivam kolegicu Marunić i sve Kostrenjane da još jednom razmotre svoj prijedlog i na koncu donesu odluku koja će biti u interesu svih, a ne samo nekih, poručuje Nada Turina Đurić.