Elitni poslovni prostor konačno u funkciji

Kraj višegodišnjoj agoniji: Krajem veljače se na Rivi 14 otvara – restoran

Damir Cupać

Mrtvi gradski kapital na Rivi obnovljen / Snimio Ivica TOMIĆ

Mrtvi gradski kapital na Rivi obnovljen / Snimio Ivica TOMIĆ

Vrijednost radova koje je Grad Rijeka pristao sufinancirati iznosila je  919.959 kuna. U Gradu Rijeci su takav zaključak opravdali činjenicom da je riječ o nužnim radovima pa se taj trošak priznao zakupniku



RIJEKA Neslavno poglavlje s gradskim poslovnim prostorom na Rivi, gdje je nekada bio Svid Rock caffe, a kasnije Budha bar, moglo bi se konačno zatvoriti krajem veljače ove godine kada se očekuje otvaranje restorana. Nakon višegodišnje agonije s ovim mrtvim kapitalom Riva bi mogla biti spremna za normalan početak ljeta, a ne da kao do sada grad na moru na elitnoj lokaciji ima crnu rupu na svoju sramotu.


Pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac podsjeća da je poslovni prostor na adresi Riva 14, ukupne korisne površine 529 kvadrata, izlicitirala još u jesen 2014. godine tvrtka HIGIS d.o.o. iz Šapjana.


– Ugovor o zakupu sklopljen je 13. studenoga 2014. godine, na određeno vrijeme od 15 godina. Mjesečna zakupnina bez PDV-a iznosi 2.975 eura. S obzirom na to da je poslovni prostor bio u iznimno lošem stanju, te je postojala potreba za izvođenjem radova na uređenju poslovnog prostora koji su zahtijevali i izradu projektne dokumentacije i ishođenje potrebnih suglasnosti i dozvola, te konačno privođenja prostora ugovorenoj namjeni, već u natječaju je bila utvrđena mogućnost priznavanja dijela troškova uređenja u dijelu koji se odnosi na nužne radove na konstrukciji, instalacijama…, te rok početka obavljanja djelatnosti od godine dana. Kako je bilo raspisano u natječaju, u prostoru su predviđene dvije djelatnosti i to djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića – vrste restoran i djelatnost pripreme i usluživanja pića – vrste caffe bar, noćni bar, disco klub. Potonji je započeo s radom koncem prošle godine dok se otvorenje restorana očekuje do kraja veljače.  Zakupnik uredno izvršava ugovorne obveze, naveo je Benac.




Prema očitovanju Grada Rijeke iz srpnja prošle godine, ukupna vrijednost investicije preuređenja bez opreme prostora iznosi oko četiri milijuna kuna.


 – Vrijednost radova koje je Grad Rijeka pristao sufinancirati iznosila je  919.959 kuna. U Gradu Rijeci su takav zaključak opravdali činjenicom da je riječ o nužnim radovima pa se taj trošak priznao zakupniku. Grad Rijeka i tvrtka HIGIS raskusurat će se na način da će za sufinancirani iznos iz gradskog proračuna zakupniku biti umanjena zakupnina u jednakim mjesečnim iznosima raspoređenim na 10 godina, s time da se zakupnik odriče potraživanja kamata za angažirana sredstva za uređenje predmetnog poslovnog prostora, kao i uloženih sredstava za uređenje.